Biografi Max Planck

max planck

Kusabab élmu parantos maju, dunya parantos mekar ku cara gancang-gancang. Paningkatan élmu dina fisika kuantum, kimia, biologi sareng mata pelajaran anu sanés parantos ngamungkinkeun manusa ngagaduhan gaya hirup anu lengkep tibatan anu dipiboga ku aranjeunna sababaraha abad ka pengker. Dinten ieu kami badé nyarioskeun ngeunaan élmuwan anu nandaan sateuacan sareng saatos sareng anu ngamimitian ayana téori kuantum. Nyaéta ngeunaan Max Planck.

Élmuwan ieu dilélér Hadiah Nobel sareng dianggap panyipta hébat tiori anu bakal ngakibatkeun kamekaran élmu dina skala dunya. Naha anjeun hoyong terang garapan sareng sajarah Max Planck? Terus maca sabab éta bener-bener pikaresepeun tur panasaran.

Saha éta Max Planck?

Max Planck salaku Sepuh

Ngaran lengkepna nyaéta Max Karl Ernst Ludwig Planck. Anjeunna mangrupikeun ilmuwan Jérman anu dilahirkeun dina 23 April 1858 di Kiel. Anjeunna mangrupikeun panaliti anu saé anu diajar di paguron luhur Munich sareng Berlin dimana anjeunna ngembangkeun sadaya pedoman pikeun naékkeun fisika modéren. Dina taun 1885 anjeunna diangkat janten profésor fisika di Universitas Kiel sareng teras di 1889 anjeunna angkat ka Universitas Berlin dimana anjeunna damel salaku profésor dugi ka taun 1928.

Dina panilitianna, anjeunna nganalisis ciri énergi sareng kumaha jalanna. Émisi cahaya, épék optik, operasi aliran énergi dina organisme anu béda-béda, jsb. Dina taun 1900 anjeunna berhasil ngawangun gerakan énergi. Sareng éta énergina mancarkeun nyalira, éta sanés aliran anu teras-terasan. Unggal komponén énergi katelah sakumaha seueur. Éta tina nami ieu anu disebut téori kuantum.

Téori kuantum ieu mimiti suksés di komunitas ilmiah sareng ngantepkeun panjelasan ngeunaan seueur fenomena anu henteu dipikaterang dugi ka waktos éta. Nya teras, teraskeun sareng panyilidikanna, anjeunna berhasil mendakan konstanta sifat universal. Ti saprak éta kami terang éta salaku konstanta Planck. Hatur nuhun kana pamanggihan ieu, ayeuna tiasa terang langkung seueur perkawis operasi énergi sareng rébuan itungan dipermudah, kumargi faktor ieu mangrupikeun konstanta anu teu tiasa dibales.

Téori kuantum

Téori kuantum

Téori kuantum Planck nyatakeun yén énergi anu dipiboga ku unggal kuantum sami sareng frékuénsi radiasi dikali konstanta universal. Nyaéta, éta nunjukkeun urang ciri anu energik unggal kuantum atanapi masing-masing komponén aliran énergi. Ieu kapaké pisan pikeun terang operasi aliran énergi pakakas sareng bahkan kasaimbangan énergi anu aya di alam.

Pamanggihanna henteu ngabatalkeun teori tiheula yén radiasi ngalir ku ombak. Saatos seueur panilitian anu salajengna, para ilmuwan ayeuna mikir yén radiasi éléktromagnétik ngalih ku ngagabungkeun sipat gelombang sareng partikelna.

Sakumaha biasa nalika aya penemuan énggal anu ngarusak sadayana anu ditetepkeun (tingali Téori Drift Continental) mimitina ditolak ku komunitas ilmiah. Argumen sareng buktina leres pisan sareng jelas pisan diperyogikeun pikeun mastikeun naon anu anjeun carioskeun. Ku alatan éta, papanggihan anu dilakukeun ku Planck aranjeunna teras diverifikasi ku kajian élmuwan anu sanés. Atuh ku papanggihan ieu, fisika mimiti fungsina dina bidang anu lengkep sareng langkung maju. Widang fisika ieu dikenal salaku mékanika kuantum sareng éta mangrupikeun dasar tina sadaya pangetahuan anu diperyogikeun pikeun diajar énergi atom. Upami sagala anu aya di planét urang diwangun ku atom sareng molekul, terang énergina sareng kumaha jalanna penting pisan.

di 1905 diaku pentingna ideu Albert Einstein ngeunaan radiasi éléktromagnétik. Duanana kolaborasi sapanjang karirna salaku fisisi anu damel pikeun merevolusi dunya éta.

Max Planck sareng Albert Einstein

Rapat élmuwan

Kusabab Planck henteu tiasa maju pisan dina pamanggihanna nyalira, éta dijantenkeun pondasi pikeun élmuwan sanés sapertos Einstein pikeun ngembangkeun langkung tiori. Dina taun 1905, Einstein nyebarkeun téori anu dikenal salaku pangaruh fotoéléktrik kalayan itungan sareng investigasi Planck. Anjeunna tiasa nunjukkeun yén partikel anu dieusi listrik sanggup nyerep sareng ngaluarkeun tanaga dina istilah proporsional sapertos frékuénsi cahaya atanapi radiasi.

Prinsip kuantum ieu janten langkung relevan dina dunya fisika dugi, dina 1930, éta mangrupikeun dasar umum fisika énggal. Kalayan papanggihan Planck anu merevolusi dunya fisika, anjeunna meunang seueur penghargaan, kalebet Hadiah Nobel Fisika. Anjeunna hasil dina 1918. Saterasna, dina 1930, nalika anjeunna réngsé damel di Universitas Berlin, anjeunna kapilih janten présidén Kaiser William Society for the Advance of Science. Engke éta disebut Max Planck Society.

Dina waktos éta Perang Dunya II dimimitian sareng Planck bentrok sareng Hitler pikeun panolakanana ka rézim Nazi. Dina sababaraha kasempetan anjeunna kedah ngainterkeun kolega Yahudi na pikeun ngabantosan aranjeunna. Anjeunna kedah ngantep asosiasi di 1933 janten présidén saatos Perang Dunya II réngsé.

Sangsara sareng pamekaran

Kasangsaraan Max Planck

Henteu sadayana kagungan Max Planck dina hirupna lumayan. Anjeunna ogé kedah sangsara sareng nungkulan seueur musibah. Anu kahiji nyaéta, dina taun 1909 dina yuswa 50 taun, anjeunna sangsara pupusna pamajikanana saatos 22 taun nikah. Anjeunna ngantunkeun dua putra sareng dua putri kembar. Anu cikal maot dina perang anu lumangsung nalika Perang Dunya Kahiji di 1916. Dua putri maot nalika ngalahirkeun sareng imahna ancur dina 1944 ku bom.

Iwal ti sadayana ieu, saolah-olah éta henteu cekap, putra bungsu kaserang kajahatan ngalawan kahirupan Hitler sareng pupus ku cara anu pikareueuseun di 1945. Anjeunna kedah salamet sakumna kulawargana dugi, sareng pamajikan kadua sareng putrina ti ieu, aranjeunna ngalih ka Göttingen, dimana anjeunna pupus tanggal 4 Oktober 1947 dina yuswa 90 taun.

Kuring miharep anjeun resep biografi ieu Max Planck.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.