John Dalton Biografi

John dalton

Dinten ieu kami nganggo tulisan biografi anu sanés ku salah sahiji élmuwan pangpentingna anu ngabantosan sains janten kumaha ayeuna. Urang nyarioskeun John dalton. Anjeunna mangrupikeun ahli kimia-fisika sareng meteorologi anu ngembangkeun formulasi modéren téori atom. Lalaki ieu henteu nampi seueur pitunjuk atanapi pendidikan, tapi kahoyongna pikeun terang sadayana ngajantenkeun latihanana ningkat pisan.

Dina tulisan ieu anjeun tiasa diajar ngeunaan sagala garapan John Dalton sareng carita na ti mimiti dugi ka akhir. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis anjeunna? Terus maca.

Biografi

Élmuwan John Dalton

Karya ilmiah awal na diurus ku gas sareng panyakit visual anjeunna, anu disebat buta warna pikeun ngahargaan namina. Éta panyakit anu ngajantenkeun anjeun henteu mikawanoh warna-warna anu tangtu dina spéktrum anu katingali.

Sakali anjeunna dikenal salaku élmuwan, anjeunna ngawangun posisi padet di akademi. Saatos seueur panilitian, anjeunna mendakan naon anu urang terang salaku Hukum tina Sababaraha Proporsi. Éta hukum anu ngajelaskeun beurat unsur-unsur anu aya dina réaksi kimia. Ti dinya anjeunna tiasa netepkeun teori ngeunaan konstitusi bahan sareng disauran Modél atom Dalton. Modél ilmiah ieu diterapkeun sapanjang abad ka XNUMX sareng berkat kamajuan anu hébat tiasa dihontal dina dunya kimia.

Sadaya papanggihan ieu parantos nyababkeun anjeunna janten salah sahiji bapak kimia.

Professor sareng panaliti dina waktos anu sami

John Dalton biografi

John Dalton ngagaduhan dua padamelan ieu dina waktos anu sami. Duanana masihan anjeunna kasohor penting sareng kaayaan ékonomi anu jauh langkung luhur pikeun tiasa bakti nyalira kana tugasna. Di 1802, anjeunna netepkeun hukum tekanan parsial (katelah hukum Dalton) dina mémoir anu judulna Serepan gas ku cai sareng cairan sanés. Téori ieu netepkeun yén tekanan anu aya campuran gas sami sareng jumlah tekanan tina unggal komponén.

Salain ti ieu, Dalton netepkeun hubungan anu saé diantara tekanan uap gas sareng suhu. Ku ieu dipikaterang yén, nalika suhu gas ningkat, kitu ogé tekanan anu dibangkitkeun dina rohangan anu katutup. Ku cara kieu sareng sareng prinsip ieu parabot dapur anu urang terang ayeuna salaku alat masak tekanan tiasa dianggo.

Karesepna kana gas disababkeun ku hobi anu hébat dina panilitian meteorologi. Anjeunna salawasna nyandak aparat pikeun anjeunna pikeun ngukur variabel atmosfir. Anjeunna resep terang suasana sareng nyerat sadaya paniténan anu dilakukeun dina jurnal na. Hatur nuhun kana panasaran ieu, John Dalton parantos nyandak seueur kamajuan pikeun élmu.

Hukum sababaraha proporsi

Pamanggihan John Dalton

Parantos dina 1803 anjeunna mimiti nyusun naon anu bakal janten sumbangan pangageungna pikeun élmu. Sajauh ieu sanés anjeunna henteu kirang, tapi éta anu bakal ngajantenkeun anjeunna maju langkung. Éta sadayana balik deui ka salah sahiji dinten na nalika anjeunna di laboratorium nalungtik réaksi anu nitrat oksida gaduh sareng oksigén. Dina waktos ayeuna anjeunna mendakan yén réaksina tiasa ngagaduhan babandingan anu béda. Kadang-kadang bisa jadi 1: 1,7, kali séjén 1: 3,4. Variasi dina proporsi ieu sanés mangrupikeun hal anu anjeunna tiasa ngartos ogé, tapi berkat éta anjeunna tiasa ningali hubungan antara sadaya data sareng netepkeun naon anu Hukum Hukum Sababaraha.

Hukum ieu nyatakeun yén dina réaksi kimiawi, beuratna dua unsur teras-terasan ngagabung saling dina babandingan jumlah lengkep. Hatur nuhun kana interpretasi ieu, anjeunna tiasa ngamimitian sadar kana prinsip-prinsip mimiti teori atom.

Hasil tina panilitian ieu saé pisan sareng ditepikeun sacara lisan dina taun anu sami. Saatos mangtaun-taun nyerat, dina 1808 karyana anu paling kawéntar diterbitkeun dina buku. Buku éta dingaranan Sistem filsafat kimia anyar. Dina buku ieu anjeun tiasa ngumpulkeun sadaya pamanggih utama atom sareng postulat anu béda tina téori konstitusi bahan anu urang terang ayeuna. salaku Hukum Dalton. Pikeun interpretasi langkung jauh, anjeunna narik sababaraha partikel masing-masing sahingga, ngalangkungan ilustrasi, jalma-jalma tiasa langkung ngartos kumaha réaksi kimiawi tiasa dianggo.

Salian ti sadayana ieu, anjeunna tiasa nyebarkeun daptar mimiti beurat atom sareng simbol anu dinten ieu mangrupikeun bagian tina tabel périodik. Henteu héran, henteu sadaya masarakat ilmiah nyatujuan kana tiori Dalton.

Tungtung karirna

Dina 1810 bagian kadua buku diterbitkeun. Dina bagian ieu anjeunna nyayogikeun bukti énggal ngeunaan studi na sacara émpiris. Ku cara kieu anjeunna tiasa nunjukkeun yén tiori na leres. Mangtaun-taun engké, dina 1827, Bagian katilu tiorina janten terang. Dalton ngaku dirina salaku guru sareng sanés salaku panalungtik. Sanaos anjeunna janten anggota Royal Society ti 1822 sareng kéngingkeun medali ti masarakat ilmiah ieu di 1825, anjeunna sok nyarios yén anjeunna milarian artos ku masihan kelas sareng ceramah.

Dibikeun sadayana garapanana salami hirupna, dina 1833 anjeunna dipasihan pensiun taunan. Taun-taun pamungkas hirupna nyéépkeun dina pangsiun sareng dina 27 Juli 1844 anjeunna pupus akibat serangan jantung. Kana kahoyong Dalton, dilakukeun otopsi pikeun mikawanoh panyabab panyakit visual na. Mangtaun-taun saurna éta diaku salaku buta warna.

Éta dipikanyaho yén panyakit éta sanés masalah dina panon, tapi masalah anu disababkeun ku sababaraha kakirangan dina kakuatan indrawi. Hatur nuhun kana sadaya prestasi sareng kontribusina anu saé pikeun élmu, anjeunna dikubur kalayan penghormatan raja di pamakaman ageung dihadiran langkung ti 400.000 jalma.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, John Dalton mangrupikeun salah saurang élmuwan anu tiasa maju sareng nyumbang dina dunya sains kusabab panasaran sareng katekunan panilitian na. Naon ieu anu ngajantenkeun kami diajar ngeunaan pentingna ngahaturkeun diri kana naon anu urang resep pisan sareng yén kahirupan urang ngurilingan éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.