Biografi Heisenberg

studi ngeunaan prinsip kateupastian

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun ngeunaan salah sahiji élmuwan anu nandaan sateuacan sareng saatos di dunya fisika. Nyaéta ngeunaan Werner Karl Heisenberg. Anjeunna mangrupikeun pamikir sareng fisika asal Jérman anu ngembangkeun karya-karya tinangtu kalayan penting pisan dina dunya fisika kuantum. Aranjeunna paling dipikaterang ku kateupastian atanapi prinsip indeterminacy anu nyandak seueur kamajuan pikeun fisika.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan biografi sareng prestasi Heisenberg.

Biografi Heisenberg

Heisenberg

Élmuwan ieu lahir di Würzburg tanggal 5 Désémber 1901. Kusabab anjeunna alit anjeunna kalibet dina dunya akademik kumargi ramana janten profésor sejarah. Gaduh guru di kulawarga ngajantenkeun Heisenberg janten resep kana dunya sains. Anjeunna diajar di Universitas Munich sareng janten dokter di 1923. Pelatihanna dibarengan ku kapribadian penting ti dunya fisika sapertos Niels Bohr.

Kalayan élmuwan ieu damel salaku asistén berkat hibah ti Rockefeller Foundation. Éta parantos di 1927 yén anjeunna tungtungna mimiti damel salaku profésor di Universitas Leipzig. Di dieu di universitas ieu anjeunna mimiti ngajar korsi fisika teoritis. Nalika anjeunna janten guru di paguron luhur, anjeunna ogé ningkatkeun élmu panilitian sareng panilitian dina raraga masihan kontribusi anu tangtu pikeun dunya sains.

Kuring terang Albert Einstein sacara pribadi nalika anjeunna damel di Copenhagen Institute for Theoretical Physics. Dina waktos ieu anjeunna produktif dina panilitian sareng nyiptakeun mékanika matriks. Saatos sababaraha panilitian, mékanika matriks ieu ngarahkeun anjeunna nyusun mékanika kuantum.

Mangtaun-taun saurna, dina 1935 anjeunna hoyong lebet Universitas Munich pikeun ngagentos Sommerfield. Lalaki ieu pensiunan dina waktos éta, tapi janjian na dicegah ku Nazi. Sareng aranjeunna nunjukkeun yén Heisenberg damel sareng postulat anu sumping peneliti Yahudi sapertos Einstein sareng Niels Bohr. Nanging, sababaraha taun saatosna anjeunna nampi proposal Nazi pikeun ngarahkeun pangwangunan bom atom anu anjeunna jawab salaku diréktur di lembaga Kaiser Wilhem. Mungkin sababaraha usaha pikeun ngadirikeun réaktor nuklir anu gancang tiasa ngabeledug, tapi élmuna henteu cukup maju pikeun éta. Kituna, anjeunna henteu tiasa ngahontal éta.

Prinsip kateupastian Heisenberg

guru fisika kuantum

Lalaki ieu dipikaterang ku prinsip kateupastian ieu salaku akibat tina sababaraha panilitian. Sapanjang karir anjeun salaku panaliti, seueur panilitian anjeun panginten tiasa nyababkeun ngadamel senjata nuklir, sanaos anjeunna henteu ngalaksanakeun alesan etika. Panilitian pangpentingna nyaéta nyusun prinsip kateupastian. Prinsip ieu parantos dianggo ku ahli fisika sanés dugi ka ayeuna.

Prinsip kateupastian Heisenberg nunjukkeun yén mustahil pikeun terang persis moméntum sareng posisi atom. Ku netepkeun postulat ieu, anjeunna nimbulkeun formulasi sanés anu aya hubunganana sareng gedena, waktos sareng tanaga. Salajengna, anjeunna tiasa ngarobih sababaraha postulat tiori klasik anu didasarkeun kana kapastian fisika. Nganggap yén atom-atom anu ngawangun strukturna aya dina gerakan anu teras-terasan, mustahil pikeun netepkeun posisi anu pasti.

Di sisi séjén, Heisenberg, dumasar kana fisika kuantum, tiasa ngajelaskeun dualitas spéktral tina atom hidrogén sareng atom hélium. Atuh ku panilitian ieu anjeunna meunang Hadiah Nobel dina fisika dina 1932. Karyana mangrupikeun sumbangan anu hébat pikeun astronotika kumargi anjeunna prediksi ayana hidrogén di dua nagara bagian. Salah sahijina nyaéta orthohydrogen sareng anu sanésna parahydrogen. Duanana aya hubunganana sareng arah gerakan anu inti tina atom.

Operasi Epsilon

Saatos perang réngsé, Heisenberg dipenjara babarengan sareng élmuwan Jérman sanésna pikeun kebon anu disebut Farm Hall di Inggris. Tujuan rekrutmen utama nyaéta pikeun milarian terang kumaha majuna pangwangunan senjata atom. Saatos bom Hiroshima ngabeledug, Heisenberg masihan ceramah ka sésa tahanan pikeun ngajelaskeun éta jumlah pasti tina uranium anu diperyogikeun pikeun ngadamel bom sapertos kitu.

Kusabab aranjeunna nempatkeun seueur mikropon disumputkeun di bumi, éta dikonfirmasi yén Heisenberg terang jumlah uranium anu diperyogikeun pikeun ngadamel senjata nuklir tapi anjeunna henteu hoyong ngalakukeun éta kusabab alesan étika.

Postulat tina prinsip kateupastian

Werner Heisenberg

Perumusan prinsip kateupastian nunjukkeun yén gedéna presisi anu urang terang posisi partikel atanapi kirang presisi urang bakal terang naon kagancangannana sareng sabalikna. Konsekuensi kuantum ieu lieur sababaraha kali ku pangaruh panitén. Épék ieu tiasa dilarapkeun kana seueur sistem fisik tapi teu mungkin pikeun dititénan tanpa leres-leres ngarobahna. Conto ieu nyaéta Anjeun teu tiasa ngukur tekanan dina ban tanpa ngantep hawa kabur. Kami moal terang tekanan ban anu pas sateuacan ngalebetkeun nozel anu langkung bersih.

Prinsip kateupastian Heisenberg ngajelaskeun yén éta henteu aya hubunganana sareng prosés pengamatan. Anjeunna nyatakeun yén anu ditangtukeun mangrupikeun karugian anu mendasar tina sadaya sistem kuantum naha éta dititénan atanapi henteu. Sareng mangrupikeun akibat tina dualitas anu aya diantara gelombang sareng partikel. Upami kedah dicarioskeun yén prinsip ketidakpastian ieu mangrupikeun salah sahiji rumus anu paling salah tafsir dina sadaya sejarah kumargi éta ngagaduhan implikasi filosofis. Éta parantos dianggo salaku tés kabébasan sareng salaku uji kasempetan nasib. Éta parantos dianggo pikeun tujuan telepati atanapi parapsikologi.

Tulisan di mana anjeunna nyababkeun jalur filosofis indeterminis ti mimiti taun 1927, nyatakeun hal-hal ieu:

"Dina perumusan anu kuat tina hukum kausal" Upami urang terang persis ayeuna, urang tiasa ngaduga pikahareupeun, "sanés kasimpulanana, tapi sanésna premis anu palsu. Kami henteu tiasa terang, ku alesan prinsipna, ayeuna dina sagala detil na.

Akhirna, Heisenberg wafat dina Pébruari 1976.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Heisenberg sareng garapannana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.