Bentang dobel

bentang ganda

Sapanjang alam semesta kami terang yén aya milyaran bintang. Nanging, aya sababaraha anu katelah bentang ganda. Anu munggaran dipanggihan ku Benedetto Castelli taun 1617. Anjeunna mangrupikeun murid ti Galileo sareng mendakan jinis-jinis béntang ieu berkat kanyataan yén anjeunna nunjuk teleskop dina béntang-bintang éta Great Bear yén di surga sigana caket pisan tapi henteu ngahiji sacara fisik. Béja anu ceuk Alcor sareng Mizar.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng pentingna béntang ganda.

Ciri utama

poto béntang ganda

Nalika urang niténan langit, urang balik kana sagala rupa jinis béntang. Kami ngagaduhan planét, nebulae, galaksi, klaster, sareng bintang dobel. Reuwas Benedetto Castelli nalika anjeunna nganalisis Mizar, anjeunna ningali yén anjeunna gaduh pasangan. Ka pasangan ieu éta dianggap salaku bintang binér munggaran anu kapendak. Saatos anjeunna, sajumlah ageung bintang dobel parantos dipanggihan.

Kanggo langkung ngartos sagala aspek fisik bintang dobel, hayu urang tingali naon ciri utama. Éta merenah pikeun diajar ngabédakeun dobel optik sareng ganda fisik. Optik dobel mangrupikeun béntang anu katingalina babarengan tapi ngan ukur pikeun pangaruh sudut pandang. Dua béntang ieu henteu leres-leres ngahiji. Sabalikna, ganda fisik mangrupikeun sistem dua atanapi langkung bintang anu aya hubunganana sacara fisik sareng anu ngurilingan sakitar pusat umum.

Pikeun anu niténan, tiasa ngabédakeun mana antara bintang anu leres-leres ngahiji sareng anu ku pangaruh optik, mangrupikeun padamelan anu sesah. Nanging, éta mangrupikeun tugas anu mendasar pikeun astronom.

Peunteun Bénténg Ganda

bentang babarengan

Hayu urang tingali naon ciri utami anu ngajantenkeun béntang dobel diklasifikasikeun. Cara pikeun mengklasifikasikeunana nyaéta numutkeun kaédah anu dianggo pikeun mendakanana. Hayu urang tingali naon éta:

  • Visuals: nyaéta anu tiasa sacara optik diawurkeun sacara visual atanapi dina fotografi.
  • Astrometric: Dina jinis bintang dobel ieu, ngan ukur hiji bintang tiasa ditingali, tapi tina gerak na sorangan disimpulkeun yén éta ngagaduhan pendamping.
  • Spéktroskopik: Ngan ukur tiasa dideteksi jinis bintang ieu ku diajar spéktrum cahaya na.
  • Éclip atanapi fotometrik: aranjeunna tiasa dideteksi upami variasi cahaya tiasa ngaapresiasi. Variasi cahaya ieu lumangsung nalika komponén ngalangkungan payuneun pasangan.

Pamisahan sareng ukuran semu bintang dobel penting pikeun dititénan. Pemisahan sudut dirumuskeun dina detik busur sareng éta mangrupikeun anu nunjukkeun jarak antara dua bintang. Di sisi anu sanésna, gedena anu jelas nyaritakeun kumaha caangna unggal béntang. Langkung alit tina jumlah gedena anu dipasihkeun, langkung caangna bentangna. Salajengna, teu kedah hilap yén pengamatan béntang ieu dikondisikeun ku stabilitas atmosfir. Ogé Éta gumantung kana kualitas tim pengamat sareng tempat dimana kami ayana. Sadaya variabel ieu mangrupikeun anu ngartikeun résolusi maksimum anu tiasa dipiboga ku teleskop. Pengamatan bintang dobel ngamungkinkeun anjeun ngabandingkeun teleskop sahingga terang kualitas masing-masingna.

Sababaraha béntang dobel

Kami badé ngadamel daptar alit sareng sababaraha bintang dobel anu paling dikenal pikeun warna, kacaangan atanapi sejarahna. Sadaya anu badé disebatkeun tiasa ditingali ku amatir. Anjeun teu kedah janten ahli atanapi ngagaduhan bahan anu hébat pikeun tiasa niténan ieu béntang anu berharga.

Albireo

Mangrupikeun salah sahiji bintang dobel pang populerna di kalangan anu mikaresep astronomi. Sareng éta ngagaduhan warna anu kontras kusabab salah sahiji komponénna jeruk sareng anu biru anu sanés. Gampang pisan dipilarian, janten bintang anu paling caang kadua di Swan. Karakteristik ieu ngajantenkeun Albireo salah sahiji anu terkenal. Hanjakalna, nembé satelit Gaia parantos nunjukkeun yén éta sanés sistem binér, rada éta pasangan optik. Éta katingalina siga aranjeunna sacara visual dikaitkeun tapi saleresna henteu.

Mizar

Sateuacanna kami nyebatkeun Mizar salaku salah sahiji komponén tina Big Dipper. Pengamat kalayan paningali anu saé tiasa ngabedakeun sampurna bintang tengah tina buntut tina konstelasi ieu sareng bakal ningali yén éta sistem dobel. Alcor sareng Mizar mangrupikeun dua béntang anu ngalir babarengan dina rohangan luar angkasa. Éta henteu dipikaterang kalayan pasti pisan upami éta sistem binér atanapi naha éta ngan pasangan optik.

Pamisahan antara dua béntang ieu cekap sahingga tiasa dibédakeun ku mata taranjang. Ukuran jarak anjeun  puseurkeun dua bintang ieu ayana 3 taun cahaya saling. Jarak ieu teuing pikeun ngira yén béntang-bintang ieu berinteraksi sacara gravitasi. Kateupastian dina ukuran éta lega pisan éta tiasa langkung caket ti anu urang pikir. Kumaha waé ogé, Mizar mangrupikeun sistem dobel anu cukup gampang pikeun dititénan sareng anjeun henteu kedah gaduh seueur ilmu pikeun ngalakukeunana.

Sababaraha sistem binér

Polaris

Pole Star anu hébat nyaéta sistem triple. Polaris A sareng Polaris B ngawangun sistem binér anu cukup gampang dibédakeun sareng teleskop naon waé. Aya ogé bintang anu sanés mangrupikeun bagian tina sistem anu sami anu katelah Polaris AB. Ieu, kumaha oge, henteu kahontal ku penggemar, sabab éta kapendak dina 2006 ku teleskop hubble.

Beaver

Mangrupikeun salah sahiji béntang anu paling caang dina konstelasi Gemini. Éta nyumputkeun sistem bintang genep kali anu dua bintang utama na paling narik sareng dikenal ku nami Castor A sareng Castor B.

Almach

Éta mangrupikeun bintang anu paling caang katilu dina rasi Andromeda. Éta henteu diragukeun mangrupikeun salah sahiji bintang anu paling indah sareng gampang dipendakan di langit. Anjeun ngan kedah nganggo teleskop sareng anjeun tiasa ningali sistem dobel kalayan bédana ageung dina warna. Sareng éta komponén utama ngagaduhan warna antara konéng sareng oranyeu sareng rencangna nunjukkeun warna biru anu kontras. Sarua sareng Albireo tapi aranjeunna langkung caket antara silih.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bintang dobel sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.