Cekungan hidrografi Spanyol

baskom hidrografi Spanyol

Dina diréktori kerangka cai, éta aya dina watesan baskom hidrografi sabab permukaan darat anu permukaanna ngalir kaluar ngalir ngaliwatan séri aliran. Aliran ieu tiasa janten walungan sareng akhirna situ dina arah laut ngaliwatan hiji sungut, muara atanapi délta. Baskom hidrografi salaku unit manajemén sumberdaya dianggap teu tiasa dibagi-bagi. Kumargi kitu, sadayana baskom hidrografi Spanyol aranjeunna ngagaduhan ciri anu béda.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng pentingna cekungan hidrografi Spanyol.

Cekungan hidrografi Spanyol

sebaran cekungan hidrografi Spanyol

Unggal baskom dina gilirannana dibagi kana sub-basins séjén. Kami ngartikeun sub-baskét ieu salaku permukaan darat anu permukaan najis ngalir ngalir sapinuhna ngalangkungan séri aliran, walungan, sareng akhirna situ. Alur cai ieu diarahkeun ka hiji titik di jalan cai, anu umumna mangrupikeun danau atanapi tempat pangumpulan walungan. Tina patempatan ieu walungan walungan anu langkung luhur lahir dina aliran anu ngalir ka laut ka muara. Urang bade ningali anu mana cekungan hidrografi utama Spanyol sareng ciri-cirina.

Baskom hidrografi Duero

Éta baskom hidrografi anu ngalir ngalangkungan kalér-kulon semenanjung sareng lebet ka Oporto. Jembar wilayahna sakitar 97 km², ti diantarana 81% pakait sareng daérah Spanyol sareng 19% ka daérah Portugis. Éta baskom kalayan daérah pangageungna anu bentang di sapanjang Semenanjung Iberia.

Cekungan Walungan Ebro

Walungan Ebro

Éta mangrupikeun jalan anu ngalangkungan belah kalér-wétaneun Semenanjung Iberia. Dimimitian di Sierra de Híjar sareng dugi kana sungutna dina délta Ebro. Daérah na sakitar 85.000 kilométer pasagi, mangrupikeun anu kadua pangageungna di sakumna Semenanjung Iberia. Kaseueuran curah hujan anu nyoco walungan Ebro asalna tina Pyrenees di beulah kalér.

Cekungan Walungan Tagus

Éta nyaéta anu ngalir ngaliwatan beulah kulon Semenanjung Iberia sareng ngagaduhan sungut na di Lisbon. Sambungna nyaéta 78 km², 467 anu disebarkeun dina 1% (66 km²) dina taneuh Spanyol sareng 34% di bumi Portugis. Mangrupikeun tempat anu katilu sareng daérah anu panggedéna di sakumna Semenanjung Iberia.

Baskom hidrografi Guadiana

Éta mangrupikeun jalan anu ngalir ka tengah sareng belah kidul-kulon Semenanjung Iberia. Sungutna aya diantara Vila Real de Santo António sareng Ayamonte, ngajantenkeun wates antara Portugal sareng Spanyol. Jumlah sungut utama cekungan hidrografi ieu nyaéta 137. Ieu ngandung hartos aya 137 walungan anu eupan sadayana ékosistem ku cai anu loba. Diantara walungan anu ngawangun aliran cai Guadiana nyaéta ieu: Guadlamez, Bullaque, Estena, Zújar, Zapatón, Gevorra, aliran Murtigas sareng aliran Ardila, ngan ukur ngan ukur kontribusi langkung ti 90 Hm³ tina bentuk alami.

Baskom hidrografi walungan Guadalquivir

Walungan Guadalquivir

Éta anu paling penting di beulah kidul semenanjung. Tempatna lengkep di Spanyol. Disambungkeun na 57.527 km sareng ngalangkungan 12 propinsi milik opat komunitas otonom, dimana Andalusia ngagambarkeun langkung ti 90% permukaan baskom. Ruang géografis demarkasi Guadalquivir ngonpigurasi sareng diwatesan ku sababaraha unsur. Di hiji sisi, urang ngagaduhan ujung-ujung curuk Sierra Morena di kalér. Di beulah kidul urang ngagaduhan bentang gunung Betic sareng di bagian caket laut Samudra Atlantik.

Iklim sadaya bagian ieu nyaéta Tengah. Diantara ciri anu urang gaduh Iklim ieu urang tingali yén éta sedeng sareng haneut sareng suhu 16.8 derajat rata-rata taunan. Aya henteu teratur dina curah hujan, kalayan rata-rata 550 liter per méter pasagi. Posisi daérah dina bagéan anu kabuka arah Atlantik nyaéta ngalangkungan badai sagara komponén kulon nembus. Badai ieu mangrupikeun panyebaran hujan anu payunna maju ka arah belah belah belah kidul wétan. Sakali aranjeunna parantos nembus Semenanjung Iberia, aranjeunna ngahontal nilai maksimum di puncak pangluhurna anu wawatesan sareng ngabatesan cekungan hidrografi Walungan Guadalquivir. Tina sadaya hujan, éta ngadopsi sipat hujan gedé, anu hartosna yén jangka panjang usum halodo silih berganti sareng suhu luhur anu nyababkeun érosi.

Nalika hujan lumangsung dina bentuk torrential, éta kajadian sporadis tapi sengit. Nyaéta nalika cDina curah hujan éta condong ngalakukeun kitu sengit nyésakeun sajumlah ageung cai limpasan anu tungtungna ngarusak ékosistem sareng pepelakan.

Cekungan hidrografi Spanyol: Júcar

Bagéan ieu kalebet sadayana baskom anu dialungkeun ka Laut Tengah. Urang mimitian ti pasisian sisi kénca Gola del Segura sareng di sungutna sareng walungan Cenia. Total wilayahna 42.988,6 km² sareng ngalangkungan propinsi Albacete, Alicante, Castellón, Cuenca, Valencia sareng Teruel, ogé daérah leutik di propinsi Tarragona.

Baskom hidrografi Spanyol: walungan Segura

Baskom walungan Segura nyaéta salah sahiji anu ngalir ngaliwatan kidul-wétaneun Semenanjung Iberia sareng ngagaduhan sungut na di Laut Tengah. Permukaan na sakitar 18.870 km², mangaruhan opat komunitas otonom, nyaéta Daérah Murcia (sacara praktis sacara gembleng), komunitas Andalusia (propinsi Jaén, Granada sareng Almería), Castilla-La Mancha (propinsi Albacete) sareng Komunitas Valencian (propinsi Alicante), dikelola ku Segura Hydrographic Confederation, CHS.

Pentingna cekungan hidrografi Spanyol

Sakumaha urang terang, sumber daya cai hiji nagara dumasar kana jumlah tina jumlah permukaan sareng cai jero taneuh. Tuang cai tanggung jawab nyimpen cai permukaan sabisa-bisa. Pikeun ngalakukeun ieu, waduk diwangun anu tujuan utamina nyaéta pikeun ngumpulkeun cai walungan pikeun nyimpenna. Kagunaan anu dipasihkeun ka perairan ieu dimimitian ti panggunaan domestik, pertanian, industri, jst.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan cekungan hidrografi Spanyol sareng ciri utama na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.