Barograph

ngukur tekanan hawa

Tekanan atmosfir mangrupikeun hal anu penting pisan pikeun diperhatoskeun dina meteorologi upami urang hoyong prediksi anu hadé sareng diajar kabiasaan iklim. Sadaya fenomena atmosfir sareng meteorologis dikondisikeun ku parobahan tekanan atmosfir. Kusabab éta sanés hal anu nyata, hese diajar pikeun ngukur tekanan atmosfir. Aya sababaraha instrumen meteorologi anu tiasa ngukur nilai-nilai ieu. Salah sahijina nyaéta barograph.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, operasi sareng pentingna barograf.

Pentingna ngukur tekanan atmosfir

barograph kuno

Sanaos sigana henteu, hawa na beurat. Kami henteu sadar beuratna hawa kumargi urang beuleum di jerona. Hawa nawiskeun résistansi nalika urang leumpang, ngajalankeun atanapi naék kana kendaraan, sabab, sapertos cai, éta mangrupikeun médium anu kami ngumbara. Kapadetan cai jauh leuwih luhur tibatan hawaÉta sababna dina cai langkung hésé pikeun urang ngalih.

Barograph mangrupikeun instrumen anu ngabantosan masihan maca teras-terasan pangukuran nilai tekanan atmosfir. Barograf mangrupikeun alat anu nilai-nilai anu dicandak ngalangkungan barométer tiasa direkam. Alat ieu dilebetkeun kana barograph sareng bacaan tina nilaina henteu dicandak ku merkuri. Éta dumasarkeun kana bacaan anu dipikagaduh ku cara naksir anu ngahasilkeun tekanan atmosfir dina lapisan ipis tina logam salaku bentuk silinder.

Pikeun nyegah tekanan tina ngarusak struktur barometer, cinyusu ukuranana leutik dilebetkeun pikeun nyegah kapsul ngukur tina ditumbuk. Pulpén tiasa ditempatkeun di luhur na, anu tanggel waler pikeun ngarahkeun kendang puter. Saur kendang tanggung jawab muterkeun sahingga kertas anu tos lulus tiasa dipindahkeun sareng milna ngalacak nilai tekanan atmosfir dina kertas. Hatur nuhun kana pamakean barograf, dimungkinkeun pikeun terang sareng titénan sacara jéntré rupa-rupa parobahan kontinyu anu barométer tunduk. Salaku tambahan, urang tiasa terang nilai tekanan atmosfir.

Rékaman dina barograph

ngukur tekanan atmosfir

Nalika suasanana tenang, maka dikenal dina meteorologi salaku rawa barometrik. Di dieu éta nuduhkeun nalika dina grafik nilai parobihan positip atanapi négatip tiasa didaptarkeun. Ieu dimana parobihan iklim disebut nalika salah sahiji parobihan ieu muncul ujug-ujug. Anjeun tiasa sacara gampil narjamahkeun puncak ieu anu ogé katelah huntu ragaji.

Operasi pakakas ieu dumasarkeun kana rupa-rupa deformasi tina bisul ku vakum di jero anu peka kana parobihan tekanan atmosfir. Ku cara kieu, éta tiasa dikomprés nalika aya tekanan tinggi sareng manteng nalika aya tekanan anu handap. Gerakanana dikirimkeun ku sistem tuas anu nyambung kana panangan anu tanggel waler pikeun ngarékam data nganggo pulpén. Pulpén biasana tina jinis séndok sareng aya tungtungna. Pendaptaran dilakukeun dina roller anu muter dina poros na berkat mékanisme jarum jam internal.

Aya sababaraha modél anu, gumantung kana ukuran gilindingna, tiasa tahan kirang langkung. Kaseueuran modél biasana aya sakitar saminggu anu éta sabaraha lami kanggo pulp nganggo tinta na sareng nyerat saluruh roller.

Éta logis pikeun mikir yén upami tekanan atmosfir disababkeun ku beuratna hawa dina titik anu tangtu dina permukaan bumi, urang kedah nganggap yén luhurna titikna, tekananana bakal handap, kusabab jumlah hawa per di luhur. Tekanan atmosfir diukur sakumaha kagancangan, beurat, jsb. Éta diukur dina atmosfir, millibars, atanapi mm Hg (milimeter raksa). Biasana tekanan atmosfir anu aya di permukaan laut dianggap salaku rujukan. Di dinya butuh nilai 1 suasana, 1013 millibars atanapi 760 mm Hg sareng liter hawa beuratna 1,293 gram. Unit anu paling sering dianggo ku meteorologis nyaéta millibars. Sadaya nilai ieu didaptarkeun dina barograph.

Barograf sareng barométer

barograph

Sabenernna, pikeun ngukur tekanan atmosfir, barometers dianggo. Aya barometers tina sababaraha jinis. Anu paling dikenal nyaéta barometer raksa anu diciptakeun ku Torricelli. Éta tabung ngawangun U sareng dahan anu ditutup dimana vakumna parantos ditarik, sahingga tekanan dina bagian paling luhur cabang ieu nol. Ku cara kieu, gaya anu dipaksakeun ku hawa dina kolom cair tiasa diukur sareng tekanan atmosfir diukur.

Tekanan atmosfir disababkeun ku beuratna hawa dina titik anu tangtu dina permukaan bumi, ku alatan éta, langkung luhur titik ieu, semakin handap tekanan, kumargi kirangna hawa aya. Urang tiasa nyarios yén tekanan atmosfir turunna dina luhurna. Salaku conto, di gunung, jumlah hawa dina bagian luhurna langkung alit tibatan di pantai, kusabab béda jangkungna.

Tekanan turun kalayan jangkungna normal. Beuki luhur urang naék dina luhurna, kurang tekanan urang sareng kakuatan kirang hawa dina urang. Hal normal nyaéta turunna dina laju 1 mmHg unggal 10 méter jangkungna.

Hubungan sareng fenomena meteorologis

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, tekanan atmosfir mangrupikeun variabel anu paling penting pikeun prediksi fenomena meteorologis. Hujan, angin, badai, jst. Éta aya hubunganana sareng tingkat tekanan atmosfir. Dina waktos anu sasarengan, Nilai-nilai ieu langsung patali sareng jangkungna urang aya sareng jumlah kajadian radiasi panonpoé. Sinar panonpoé anu ngahasilkeun gerakan massa hawa anu memicu rupa-rupa fenomena atmosfir anu urang terang.

Maka, pentingna ngukur tekanan atmosfir sareng panggunaan barograf sareng barométer penting pisan pikeun prediksi meteorologis.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ciri sareng kagunaan barograph.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.