Naon banjir?

Gambar banjir di La Mojana

Hujan wilujeng sumping di seueur penjuru dunya, tapi nalika cai murag ku kakuatan anu ageung atanapi kanggo waktos anu lami, aya waktos nalika bumi atanapi saluran pembuangan kota-kota sareng kota-kota berhenti tiasa nyerep.

Sareng tangtosna, kumargi cai cair sareng, ku sabab kitu, unsur anu ngalir di mana waé waé, kecuali lamun awan gancang bubar, urang moal ngagaduhan pilihan tapi pikeun nyarioskeun banjir. Tapi, Naon aranjeunna sareng naon anu nyababkeun aranjeunna?

Naon éta aranjeunna?

Pandangan banjir di Kosta Rika, Oktober 2011

Banjir nyaéta penjajahan ku cai daérah anu biasana bébas tina ieu. Éta mangrupikeun fénoména alam anu lumangsung saprak aya cai di planét Bumi, ngawangun basisir, nyumbang kana kabentukna dataran di lebak walungan sareng lahan anu subur.

Naon sababna?

Hurricane Harvey, ditingali ku satelit

Éta tiasa disababkeun ku rupa-rupa fénoména, nyaéta:

  • Serelek tiis: lumangsung nalika suhu permukaan bumi langkung tiis tibatan laut. Bédana ieu nyababkeun massa hawa panas sareng beueus ageung naék ka lapisan tengah sareng luhur atmosfir, sahingga nyababkeun hujan ageung sareng, akibatna, panginten aya banjir.
    Di Spanyol mangrupikeun fenomena taunan anu lumangsung ti usum gugur.
  • Muson: muson nyaéta angin musiman anu dihasilkeun ku kapindahan sabuk khatulistiwa. Éta disababkeun ku hawa tiis bumi, anu langkung gancang tibatan cai. Maka, dina usum panas suhu permukaan bumi langkung luhur tibatan sagara, anu nyababkeun hawa di luhur bumi naék gancang, ngabalukarkeun badai. Nalika angin ngahiliwir ti anticyclones (daérah tekanan tinggi) kana siklon (daérah tekanan rendah) pikeun nyaimbangkeun duanana tekanan, angin anu kenceng teras-terasan ngagelebug ti sagara. Salaku konsekuensi ieu, hujan turun kalayan intensitas, ningkatkeun tingkat walungan.
  • Hurricanes: Badai atanapi topan mangrupikeun fenomena meteorologis anu, salain ti tiasa nyababkeun seueur karusakan, mangrupikeun salah sahiji anu ngantepkeun langkung seueur cai murag. Éta mangrupikeun sistem badai kalayan sirkulasi tertutup anu muterkeun di pusat tekanan rendah nalika tuang dina panas laut, anu dina suhu sahenteuna 20 derajat Celsius.
  • Ngalenyepan: di daérah anu sering pisan salju sareng seueur ogé, suhu anu naék mendadak ngabalukarkeun banjir di walungan. Éta ogé tiasa dipasihkeun upami hujan salju parantos beurat sareng teu biasa, sapertos anu jarang kajadian di daérah anu iklimna garing atanapi garing.
  • Gelombang pasang atanapi tsunami: fénoména ieu mangrupikeun kamungkinan anu janten musabab banjir. Gelombang buta anu disababkeun ku lini tiasa nyéépkeun basisir, nyababkeun seueur masalah boh pikeun warga boh pikeun flora sareng fauna tempat éta.
    Éta biasana lumangsung di daérah Pasipik sareng Samudra Hindia, anu ngagaduhan kagiatan seismik anu langkung ageung.

Naon pertahanan anu urang gaduh ngalawan aranjeunna?

Dams ngawula pikeun nyegah banjir

Kusabab manusa mimiti janten langkung cicingeun, netep caket walungan sareng lebak, éta sok ngalaman masalah anu sami: kumaha carana nyingkahan banjir? Di Mesir, nalika jaman Firaun, Walungan Nil tiasa nyababkeun karugian anu signifikan pikeun urang Mesir, janten aranjeunna geuwat diajar kumaha aranjeunna tiasa ngajagi pepelakanana ku saluran anu ngalirkeun cai sareng bendungan. Tapi hanjakalna aranjeunna ancur ku cai saatos sababaraha taun.

Salami Abad Pertengahan di Spanyol sareng Itali kalér, kolam sareng waduk parantos didamel anu ngatur jalan walungan. Tapi henteu dugi ka ayeuna, dina waktos ayeuna, yén di nagara-nagara Dunya Kahiji urang leres-leres sanggup nyegah banjir. Bendungan, halangan logam, ngatur waduk, ningkatkeun kapasitas solokan saluran walungan… Sadaya ieu, ditambihan kana ramalan meteorologi anu maju, ngamungkinkeun urang pikeun ngontrol cai langkung saé.

Sajaba ti éta, sakedik-sakedik dilarang ngawangun di basisir, anu mangrupikeun tempat anu rentan pisan banjir. Sareng nyaéta, upami daérah alami seueur pepelakan, cai bakal ngagaduhan fasilitas langkung seueur pikeun ngancurkeun sadayana, sahingga dugi ka bumi; Di sisi anu sanésna, upami henteu diwangun, atanapi upami sakedik sakedik lingkungan anu parantos dihukum parah ku manusa kalayan mahluk pepelakan asli disimpen deui, résiko banjir bakal ngancurkeun sadayana minimal.

Di nagara-nagara berkembang, di sisi anu sanésna, sistem sapertos pencegahan, waspada sareng tindakan salajengna kirang dikembangkeun, sakumaha hanjakalna ditingali dina badai anu ngancurkeun nagara-nagara Asia Tenggara. Nanging, kerjasama internasional langkung milih tindakan pikeun ngajantenkeun penduduk hirup di daérah résiko langkung aman.

Caah di Spanyol

Di Spanyol kami ngalaman masalah ageung ku banjir. Anu paling serius dina sajarah anyar kami nyaéta ieu:

Caah taun 1907

Tanggal 24 Séptémber 1907, 21 jalma kaleungitan nyawa di Malaga akibat hujan ageung. Baskom Guadalmedina ngabahekeun, mawa longsoran cai sareng leutak anu hébat anu jangkungna 5 méter.

Caah hébat Valencia

Témbong banjir di Valencia

Tanggal 14 Oktober 1957, 81 urang kaleungitan nyawa akibat tina banjir Kali Walungan Turia. Aya dua banjir: anu mimiti ngareuwaskeun sadayana, kumargi di Valencia ampir teu hujan; anu kadua sumping siang siang ka daérah Camp del Turia. Dina panungtungan ieu 125l / m2 akumulasi, 90 diantarana dina 40 menit. Walungan na gaduh aliran sakitar 4200 m3 / s. Di Begis (Castellón) 361l / m2 akumulasi.

Caah taun 1973

Tanggal 19 Oktober 1973, 600l / m2 akumulasi di Zúrgena (Almería) sareng di al Albuñol (Granada). Aya seueur korban jiwa; salian ti éta, kotamadya La Rábita (Granada) sareng Puerto Lumbreras (Murcia) musnah lengkep.

Caah Tenerife

31 Maret 2002 232.6l / m2 anu akumulasi, kalayan intensitas 162.6l / m2 dina hiji jam, anu nyababkeun maotna dalapan urang.

Banjir di Levant

Pandangan tina banjir Levante

Gambar - Ecestaticos.com

Antara tanggal 16 sareng 19 Désémber 2016 badai Levante anu mangaruhan Komunitas Valencian, Murcia, Almería sareng Kapuloan Balearic nyababkeun maotna 5 urang. Dina seueur poin langkung ti 600l / m2 akumulasi.

Caah di Malaga

Pamandangan jalan Malaga anu kabanjiran

Tanggal 3 Maret 2018 badai dibuang dugi ka 100 liter dina titik-titik di propinsi Malaga, sapertos palabuan Malaga, Kulon sareng Inland Costa del Sol, Serranía sareng Lebak Genal. Untungna, henteu aya karugian manusa anu matak kuciwa, tapi jasa darurat ngiringan langkung ti 150 kajadian akibat tumiba tangkal sareng objék anu sanésna, sareng urug.

Sanés sanés mimitina kajadian sapertos kieu. Nyatana, kajadian ieu duka teuing biasa. Salaku conto, 20 Pébruari 2017 140 liter cai akumulasi per méter pasagi dina hiji wengi. Darurat ngadatangan 203 insiden kusabab banjir di lantai dasar, objék ragrag sareng kendaraan anu nyangkut dina jalan.

Masalahna nyaéta propinsi ieu dikurilingan gunung. Nalika hujan, sadaya cai angkat ka dinya. Masarakat Malaga parantos lami nyuhungkeun léngkah pikeun dicegah.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.