Balong jijieunan pikeun nyaruakeun pangaruh tina perubahan iklim

balong ponggawa

Aya seueur prosés panilitian pikeun meredih akibat tina parobihan iklim di planet ieu. Salah sahijina (anu urang badé nyarioskeun dinten ayeuna) mangrupikeun jaringan tina dua ratus kolam ponggawa anu tiasa langkung ngartos kumaha ékosistem di sakumna dunya sareng ningali kumaha résponna kana pangaruh parobihan iklim.

Naha anjeun hoyong terang kumaha hasil panilitian ieu sareng naon hasilna anu diala?

Balong jijieunan

balong anu nyaruakeun parobihan iklim

Balong ponggawa sumebar di sapanjang Semenanjung Iberia sareng ngagaduhan iklim anu béda-béda pikeun terang sadayana réspon tina pangaruh parobihan iklim.

Ékspériménna disebat Iberian Ponds sareng diwangun ku genep fasilitas anu aya di tempat anu sanés di Spanyol sareng Portugal. Di unggal tempat 32 balong atanapi balong ponggawa dipasang, dipisahkeun sakitar 4 méter jauhna.

Kalayan balong anjeun tiasa nyiptakeun kaayaan tekanan, suhu, angin, jst. Simulasi sistem alam. Ku cara kieu, modél tiasa dikembangkeun pikeun maham réspon masarakat alam, boh di jaman ayeuna boh ka hareup, kana parobihan lingkungan anu disababkeun ku perubahan iklim.

Unggal ékosistem alam ngagaduhan jasa ékosistem. Jasa ieu digunakeun pikeun nyerep CO2, nyayogikeun kai atanapi sumber daya alam anu sanés. Parobihan iklim nyerang kuantitas sareng kualitas jasa ékosistem ieu, ngabalukarkeun karusakan dina akar ékosistem. Salaku conto, ngirangan cai sayogi pikeun pepelakan, ningkatkeun suhu, ngancurkeun ékosistem akuatik atanapi ngalebur rak kutub.

Tangtangan ilmiah

simulasi pangaruh perubahan iklim

Fasilitas ieu ngagaduhan laboratorium panengah antara akuarium sareng percobaan dina kaayaan alam. Maka, aranjeunna nyayogikeun inpormasi anu berharga sareng relevan pikeun operasi sadaya jaringan trofik ékosistem sareng nangtoskeun titik kritis masing-masing.

Kolam ieu mangrupikeun tantangan ilmiah anu saé, sabab rumit pikeun mendakan modél anu sanggup diajar struktur, komposisi sareng dinamika ékosistem ku cara globalisasi. Langkung seueur inpormasi anjeun ngeunaan éta, bakal gampang pikeun tiasa modél prediksi pikahareupeun, hiji hal anu dugi ka ayeuna langkung sesah kusabab tinjauan ekosistem.

Éta sanés deui patarosan ngeunaan pembaruan tina kalebetkeun data anu saacanna dikumpulkeun dina program komputer, tapi ngan saukur ngembangkeun proyék ékspérimén lengkep anu tempat kumpulan informasi dasar dirumuskeun.

Balong eksperimen samenanjung

Balong Iberia

Kolam buatan, lahan baseuh prefabrikasi leutik, aya di genep daérah Semenanjung Iberia kalayan lingkungan iklim anu béda-béda: dua semi gersang (Toledo sareng Murcia), dua alpine (Madrid sareng Jaca), hiji Mediterania (Évora, Portugal) sareng hiji sedeng (Oporto, Portugal).

Masing-masing imahna 1.000 liter cai sareng 100 kilo sédimén duanana ti daérah tempat percobaan dilaksanakeun.

Pikeun terang réspon ékosistem kana parobihan iklim, pangaruh anu sami dina unggal tambak disimulasikeun ku ngamanipulasi faktor lingkungan sapertos suhu, tingkat cai, jst. Ieu bakal ngamungkinkeun ka hareup pikeun nyirian pangaruh dina halaman wéb tuangeun.

Aya akibat dina tingkat baktéri sareng virus, anu ngajantenkeun prediksi pikahareupeun langkung rumit. Dampak ieu tiasa ngagaduhan akibat négatip kana siklus karbon sareng mangaruhan langkung dinamika anu ngendalikeun parobihan global.

"Pondok Iberia", karya lintasan anu lambat, bakal ngembangkeun ékspérimén dina skénario iklim anu béda: dina sapertilu kolam tropisisasi lingkungan bakal disimulasikeun ku ningkatkeun cai sareng suhu, dina sapertilu deui gurun pasir bakal disimulasikeun ku naékkeun suhu cai dina katilu tukang, éta henteu kéngingkeun, diatur ngan ukur ku kaayaan iklim ayeuna.

Sadaya skenario simulasi ieu mangrupikeun kamungkinan akibat tina parobihan iklim di lingkungan.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya seueur ékspérimén sareng panilitian anu didédikasikeun pikeun terang pangaruh parobihan iklim dina ékosistem urang sabab éta hal anu penting pisan pikeun salamet jutaan spésiés di sakumna dunya.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.