Balon usik

Balon usik dina stratosfer

El balon usik atanapi balon stratospérik mangrupikeun balon anu sanggup gerak sapanjang stratosfer pikeun néwak inpormasi ngeunaan lingkungan. Stratosfir perenahna aya dina jangkungna antara 11 sareng 50 kilométer sareng dimana ayana lapisan ozon. Keunikan balon usik nyaéta yén éta dijantenkeun salaku alat panilitian ilmiah berkat kamampuan ngalaksanakeun penerbangan anu stabil pikeun waktos anu lami dina sabagéan ageung atmosfir. Kandaraan anu sanés sapertos pesawat atanapi rokét usik teu tiasa tetep salami waktos anu cekap waktos kanggo kéngingkeun inpormasi anu cekap.

Dina tulisan ieu kami bade ngajelaskeun sadaya fitur, kagunaan sareng cara ngagunakeun usik balon.

Ciri utama

Balon usik

Operasi balon usik ieu dumasar kana prinsip Archimedes. Éta ngamangpaatkeun dorongan luhur anu ditepikeun ku gas anu langkung enteng tibatan hawa. Sakumaha biasa, hidrogén atanapi hélium dianggo dina proporsi anu cekap sahingga anjeun tiasa ngagedékeun manaskeun dina atmosfir. Éta ngagaduhan sistem anu ngagaduhan dua komponén utama: balon nyalira sareng karéta penerbangan anu disebat dimana alat-alat anu diperyogikeun pikeun kéngingkeun inpormasi tina panyilidikan.

Hayu urang tingali instrumen naon anu anjeun kéngingkeun inpormasi:

  • Éta ngagaduhan mékanisme anu fungsina misahkeun payload.
  • Éta gaduh a parasut tiasa pulih sareng instrumen sakedik-sakedik sareng tanpa ngaruksak.
  • Éta ngagaduhan sistem komunikasi pikeun tiasa nampi sareng ngirimkeun paréntah langsung pikeun dunya ogé alat-alat dina kapal.
  • Sistem telemetri na sanggup ngukur kalayan presisi pisan jangkungna, suhu, tekanan sareng posisi sadaya sistem dina jangkungna naon waé.
  • Éta ngagaduhan pemantul pasip sapertos radar.
  • Éta ngagaduhan sababaraha mékanisme pikeun milih ballast.
  • Sumber kakuatan utamanya nyaéta batré sareng, pikeun perjalanan anu langkung lami, panel surya.

Gumantung kana sifat pengamatan, muatan biasana disimpen dina struktur wadah anu disebut gondola. Gondola tiasa dianggo utamina pikeun ngajagi alat ukur. Kawinan ieu tanggung jawab ngalemeskeun pangaruh kana badarat atanapi gunana salaku penggabungan mékanisme penunjuk anu pas pisan atanapi wadah bertekanan.

Jinis usik balon

formasi balon usik

Aya seueur jinis kateter balon gumantung kana tujuan utamina. Salain tina variétas anu aya dina hal bentuk, ukuran, bahan atanapi metode konstruksi, urang bakal ngawatesan diri pikeun ngabagi jinis balon usik numutkeun fungsina. Aya balon usik kabuka sareng katutup.

Balon usik kabuka ogé dipikaterang ku nami tekanan enol. Bagian handapna kabuka sapertos anu nalika gas naék éta ékspansi dugi ka ngahontal kaayaan kasaimbangan antara tekanan éksternal sareng internal. Sagala paningkatan dina tekanan internal kusabab pemanasan anu dihasilkeun ku panonpoe, sacara otomatis dikompensasi ku cara pembuangan alami gas tina bagian handapna atanapi ku pembuangan tabung anu napel na.

Balon usik anu ditutup nyaéta anu dipikaterang ku nami superpressure. Ieu mangrupikeun kompartemen anu lengkep ditutup sareng tanam cai anu henteu ngijinkeun hawa asup atanapi gas kabur. Nalika kanaékan tekanan internal lumangsung nalika naék éta didukung ku amplop bertulang tina balon. Amplop ieu tiasa ngembang sapertos anu ngahontal titik maksimum sareng asup kana kaayaan kasaimbangan, nyegah diri naék tina naék.

Bahan sareng konstruksi

Balon usik diwangun tina sababaraha bahan anu sifatna plastik. Salah sahijina nyaéta poliétilén sareng komposisi multilayer sanésna kalayan sababaraha rupa sanyawa anu asalna. Biasana dirawat ku pilem anu kandelna ukur sababaraha mikron. Hal ieu ngajantenkeun palastikna enteng pisan sareng tahan anu tiasa nahan sagala rupa kaayaan, sanaos rada lemes dina nanganan.

Pikeun pembuatan jenis balon usik ieu, sababaraha bagéan bahan anu disebut di luhur diteukteuk sareng aranjeunna ngagabung sareng sababaraha jinis panas sareng perekat anu didamel khusus kanggo ngangkut beurat teuing ka balon. Bagean luhur dipasang sareng piring tina bahan plastik ditambihkeun anu bakal dipasang pikeun masangkeun balon sateuacan ngaluncurkeun klep. Ieu fungsina ngamungkinkeun gas kabur. Di handap, dilebetkeun cincin aluminium anu nutupna, sanaos henteu lengkep, sareng sésa karéta hiber kait.

Pikeun tiasa ngawangun jenis balon usik ieu, diperyogikeun prasarana ageung anu ngagaduhan rohangan damel ageung kanggo motong sareng ngempelkeun jalma-jalma sahandapeun. Ayeuna aya sababaraha perusahaan anu sanggup ngawangun éta. Butuh sakitar volume caket sajuta méter kubik sareng, sakali réngsé, ngagaduhan luas poliétilén lengkep sababaraha héktar.

Peluncuran balon usik

Tujuan utama tahapan peluncuran nyaéta pikeun tiasa ngahontal angkat nangtung tanpa ngarusak balon. Aya sababaraha téhnik peluncuran. Masing-masingna beda-beda hakekatna gumantung kana infrastruktur dimana ayana. Urang kedah tumut kana kaayaan kaayaan atmosfir, jinis muatan anu badé diangkut sareng volume balon anu badé diluncurkeun.

Jinis peluncuran ieu diréduksi jadi dua jinis: peluncuran statis dimana posisi balon anu diembungkeun disaluyukeun sedemikian rupa sehingga sacara alami linggih dina beban-na. Peluncuran dinamis nyaéta kendaraan peluncuran anu dianggo kalayan beban handapeun balon bari angkat kanggo nyandak aksés.

Salami naékna balon éta mimiti ngeusi laju anu aya hubunganana sareng beurat set sareng jumlah tambahan gas anu gelembung disuntik nalika inflasi anu disebut dorongan gratis. Bagian hiber anu paling bahaya nyaéta anu dugi ka tropopause. Di dieu aya parobihan suhu anu tiasa nyababkeun sababaraha gagal dina srigala.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan balon usik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.