Balap luar angkasa

balapan luar angkasa

Manusa éta salawasna ambisius pisan. Nalika anjeunna ngamimitian ngembangkeun téknologi, anjeunna ngagaduhan tujuan pikeun ninggalkeun planét urang sareng tiasa ngajajah bulan sareng sésana planét tatangga tina tata surya. Sadaya ieu nyababkeun awal taun balapan luar angkasa. Langkung ti 30.000 élmuwan ti 66 nagara dina ngajajah lingkungan kosmis planét urang ngamimitian balapan luar angkasa. Maksud anu munggaran pikeun ngirim satelit artifisial ka luar angkasa dinyatakeun dina 1955.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan balap luar angkasa sareng kamajuan manusa anu parantos dilakukeun perkawis éta.

Karakteristik balapan luar angkasa

téknologi astronomi

Ngan ukur sababaraha taun saatos éta, Soviét ngahontal prestasi éta sareng Sputnik 1. Dina 1957 satelit buatan munggaran dina sajarah ngahontal orbit Bumi. Éta mangrupikeun prestasi anu munggaran anu bakal nyababkeun dimimiti anu dikenal salaku balap luar angkasa. Balapan luar angkasa ieu dina kontéks Perang Tiis tiasa dipahami salaku balapan senjata dimana Amérika sareng Soviét merjuangkeun kendali stratégis luar angkasa. Perlu pikeun ngahontal kakuatan sanés ngan ukur planét urang tapi sagala rupa di sakurilingna.

Kompetisi ieu disimpulkeun dina taun 1975 kalayan docking tina pesawat ruang angkasa Apollo-Soyuz sareng bakal kahartos yén sababaraha prestasi téknologi paling penting anu kantos dicandak lumangsung langkung ti 2 dékade. Sareng ieu persaingan ieu ngajantenkeun para ilmuwan sareng téknologi maju ku cara gancang-gancang. Hayu urang tingali naon léngkah sareng momen anu paling penting anu lumangsung dina balapan luar angkasa.

Kanyataan munggaran anu parantos kami sebatkeun nyaéta peluncuran kana rohangan satelit buatan Sputnik 1 Anjeunna beuratna 83 kg sareng sakitar ukuran baskét. Éta satelit buatan manusa munggaran anu tiasa ngorbit planét urang.

Léngkah kadua dina balapan luar angkasa nyaéta Laika, anjing astronot. Dina 1957 anjing Laika janten sato munggaran anu ngumbara ka luar angkasa dina kapal Sputnik 2. Saminggu saatos diluncurkeun, anjing maot kusabab kurangna oksigén. Sanaos éta mangrupikeun hal anu seueur dianggap kumaha anjeunna ngabantosan ngalaksanakeun ékspérimén sareng terobosan dina élmu luar angkasa.

Balap luar angkasa: léngkah

kamajuan balapan luar angkasa

Urang badé nganalisis naon waé léngkah tina lomba luar angkasa.

Satelit Powered surya munggaran

Sanaos seueur jalma anu mikir yén tanaga surya mangrupikeun hal anu langkung modéren, ti mimiti 1958 NASA nempatkeun satelit anu dikenal salaku Vanguard 1 kana orbit. satelit munggaran diluncurkeun ka luar angkasa anu didukung ngan ukur ku tanaga surya. Ieu mangrupakeun kameunangan utama pikeun Amérika Serikat dina balapan luar angkasa. Sanaos menteri Uni Soviét leres-leres nganggap hina satelit ieu, milikna, anu parantos langkung lami, kaluar ti orbit sareng kaduruk nalika balik ka bumi. Béda sareng ieu, satelit ieu masih aya di orbit dugi ka ayeuna. Éta dianggap satelit artifisial pangkolotna anu aya di luar angkasa sareng diperkirakeun yén éta kabur tina neraskeun di orbit sakitar 240 langkung taun.

Satelit komunikasi munggaran

Taun anu sami ieu, tujuan nyata anu mimiti dicetak nalika balapan luar angkasa NASA ku nempatkeun satelit telekomunikasi munggaran kana orbit. Diluncurkeun dina misil sareng berkat dinten ayeuna urang gaduh kamampuan komunikasi sareng rohangan.

Léngkah salajengna dina balapan luar angkasa mangrupikeun gambar mimiti sisi bumi. Urang terang yén ti planét urang urang moal tiasa ningali sisi jauh bulan. Di dieu urang ngan ukur tiasa ningali rupa anu ditingalikeun sareng éta teras-sami sami. Sareng éta kusabab kagancangan puteran bulan nyalira sareng tarjamahanana pas sareng kanyataan yén éta salawasna nembongkeun rupa anu sami pikeun urang.

Ham simpanse

Kamajuan séjén anu dipiboga ku manusa salami lomba luar angkasa ieu nyaéta simpanse janten hominid pangpayunna anu angkat ka luar angkasa. Hiberna ngan ukur lumangsung 16 menit saatos anjeunna disalametkeun di Samudra Atlantik kalayan ngan ukur tatu dina irung.

Parantos dina taun 1961 nyaéta nalika lalaki munggaran tiasa ngumbara ka luar angkasa. Dina kapal Vostok 1, Yuri Alekséyevich Gagarin janten manusa munggaran anu ngumbara ka luar angkasa. Dua taun saatosna Valentina Tereshkova janten awéwé anu mimiti ngumbara ka luar angkasa dina misi éta Éta bakal lumangsung salami 3 dinten sareng dina waktos éta ngalengkepan 48 puteran di sakitar Bumi.

Saeutik demi saeutik kamajuan ilmiah ieu ngahasilkeun buah. Dina taun 1965 nyaéta nalika manusa anu munggaran tiasa jalan-jalan, tinggal dugi ka 12 menit di luar kapal.

Kontak kahiji sareng bulan sareng badarat bulan kahiji

Pesawat ruang angkasa Apollo 8 nyaéta anu mimiti asup kana orbit bulan anu dilakukeun ku manusa. Anjeunna asup kana influenza gravitasi ti badan langit sanés pikeun anu munggaran dina sajarah. Kru na anu pangpayunna ningali sisi jauh bulan, ogé pikeun niténan Bumi tina satelit kami.

Mangtaun-taun saatosna, misi bakal sumping anu bakal ngaléngkah dina kamanusaan. Kadatangan manusa dina bulan. Dina 1969, Armstrong sareng Buzz Aldrin janten dua lalaki munggaran anu badarat di Bulan naék Apollo 11 Lunar Module Eagle.

Balap luar angkasa: di luar bulan

Ékspérimén NASA

Bulan henteu sapertos target prioritas anu luhur. Di 1973, satelit munggaran anu tiasa ngahontal orbit Jupiter diluncurkeun. Éta katelah Pelopor 10. Tungtungna, urang gaduh perjalanan anu munggaran ka Merkurius sareng akhir Perang Tiis. Perjalanan ka Raksa dilakukeun dina 1974 sareng janten anu Mariner 10 usik anu pangheulana ngahontal planét Raksa.

Kalayan ieu ngalaksanakeun perlombaan luar angkasa anu hébat sareng ngeureunkeun Perang Tiis.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.