Turbonade

garis squall

Dina fenomena meteorologi sareng jinis angin aya, urang ngagaduhan bajing. Mangrupikeun jinis angin anu dicirian ku rada ngadadak sareng kalayan kecepatan anu pohara kuat. Durasi tina jenis angin ieu pondok pisan sareng lumangsung di daérah géografis anu condong tiis.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng data anu béda ngeunaan bajing.

Ciri utama

bajing meteorologi

Mimiti, tingali naon hartosna bajing. Dina widang meteorologi, éta ngandung hartos yén éta mangrupikeun salah sahiji jinis angin anu nembongan ujug-ujug, gancang sareng kuat pisan. Klasifikasi na beda-beda gumantung kana kagancangan angin. Nyaéta, pikeun angin diklasifikasikeun jadi bajing éta kedah gaduh angin sakitar 40 kilométer per jam.

Nanging, gumantung kana nagara dimana urang ayana, squall disebat ku nami anu béda. Di Méksiko biasana disebat Siklon, di Vénézuéla "Vaporón", Argentina "Stormy", di Brazil "Turbiña", di Peru "Solplo", di Kolombia "Rafagueta". Tiasa disebatkeun yén, dina istilah umum, angin ieu didamel salaku jinis angin anu ngagaduhan lilana waktos langkung atanapi kirang satengahna naon anu tiasa dipibanda angin kencang dina jarak anu tangtu.

Squall ieu ogé tiasa ngembangkeun dina cairan sapertos cai sareng di dieu aranjeunna nunjukkeun dirina salaku fungsi gerakan cai anu lancar dimana beurat sareng gancangna konstan. Angin jenis ieu tiasa ditingali dina ombak sareng arus cai anu gancang pisan. Dina kasus anu sanésna, eddies ka luhur tiasa ngawangun, sapertos arus haseup. Aliran ieu lahir tina liang haseup atanapi ogé aya dina halimun nalika badai, sareng anu sanésna.

Garis salju sareng salju

bajing

Nalika urang nyarioskeun salju salju, urang nyarioskeun arus hawa anu tiis pisan anu gancang sareng waktosna pondok pisan. Nalika ngagaduhan lingkungan anu suhuna handap, eusi angin diwangun ku partikel leutik oksigén beku. Arus ieu kalintang keruh, janten nyegah pisibilitas parsial sareng total gumantung kana kuatna anu sami.

Aranjeunna bénten sareng angin badai kumargi aranjeunna gaduh durasi éta éta dina urutan sakitar 15-20 menit. Biasana jenis fenomena meteorologi ieu nyababkeun masalah serius di daérah tempat éta lumangsung. Éta hususna kajantenan di daérah anu ngagaduhan suhu di handapeun 0 derajat. Éta dibarengan ku endapan dina bentuk kepingan salju anu hampang pisan sareng ngumbara kalayan gancang. Aranjeunna tiasa ngeusi daérah kalayan salju dina waktos anu sakedik. Anjeun tiasa sacara gampil ningali kumaha éta nutupan hateup bumi, jalan, jalan sareng kendaraan. Aranjeunna leres-leres bahaya upami aranjeunna kejutan.

Garis squall diwangun ku ayana sababaraha badai listrik anu saling pakait. Éta tiasa dikembangkeun sacara paralel sareng ngagabungkeun dua payuneun anu panas sareng tiis. Supados jinis fenomena meteorologis ieu tiasa dihasilkeun diperyogikeun benturan payuneun hawa anu bénten-bénten. Garis squall tiasa ngabentuk saatos badai parantos dibagi janten sababaraha bagian.

Aya sababaraha jinis garis squall. Mangrupikeun jinis cloudiness anu dieusian ku seueur uap sareng angin anu tumuh gancang teras murag. Gerakan hawa ieu gancang pisan sahingga henteu ngantep cai ngembun sareng nyababkeun hujan.

Jinis squall anu sanés anu aya nyaéta sajenis awan poek dieusian ku jumlah ageung uap cai. Uap cai ieu tetep luhur dina atmosfir ku cara anu stabil pikeun waktos anu pondok pisan. Salami waktos ieu kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nyebarkeun angin ka arah daérah anu paling luhur sareng aranjeunna ngabéla saeutik pisan sapertos anu tiheula. Éta lumangsung gancang pisan yén éta henteu ngijinkeun kondensasi cai.

Kaseueuran sadaya angin ieu kajantenan di Amérika Serikat sareng netepkeun yén kaseueuran badai gancang sareng cukup kuat didamel ngalangkungan garis squall. Aranjeunna biasana nembus gancang ngalangkungan daérah anu asalna, janten dieusian ku beueus.

Beda antara squall sareng puting beliung

tornados

Gampang ngabingungkeun jinis-jinis fenomena meteorologis ieu kusabab éta ngagaduhan asal anu sami. Éta mangrupikeun fenomena meteorologis anu sami kumargi munculna ayana ogé mirip pisan. Duanana ngagaduhan bédana ageung sareng éta mangrupikeun palatihan aranjeunna. Kapindahan ogé ngagaduhan sababaraha bédana. Puting beliung didasarkeun kana tekanan hawa anu kuat anu naék kalayan kecepatan luhur sareng pas sapatemon hiji alignment mimiti muterkeun gancang pisan. Ieu ngahasilkeun naékna angin anu ngabawa sadaya debu sareng partikel keusik dina taneuh. Kakuatan éta pisan anu tiasa angkat kendaraan ageung atanapi sato upami tabrakan sareng aliran hawa naék.

Dina kajadian puting beliung di laut, éta kabentuk dina cara anu sami tapi béntenna, dina cai pikeun ngahasilkeun énergina sareng ngahontal jangkungna anu ngahontal km. Ti jaman baheula, hujan lauk disebut salaku hal anu aya hubunganana sareng déwa. Kiwari dipikaterang yén hujan lauk aya hubunganana sareng ayana puting beliung laut.

Sakumaha urang terang naon anu disebut squalls, urang tiasa nyarios yén gumantung kana énergi anu dikaluarkeun, éta mirip pisan sareng puting beliung. Nanging, waktuna henteu ngaleuwihan 30 menit sareng tiasa nyababkeun karusakan hébat sareng ngamajukeun kiruh dina waktos anu pondok. Sakali waktos ieu parantos kalangkung, periode dimimitian dimana labuh mimiti ngaleuleuskeun sareng ngirangan jumlah présipitasi. Anginna aya angin anu henteu leuwih ti 15-30 detik sareng tiasa ngahontal 200 km / jam laju maksimum. Upami jalma éta pendakan salah sahiji ieu, aranjeunna tiasa ngalaman cilaka ageung.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan bajing sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.