Bagéan tina glasier

bagian tina glasier terminal

Glaciers mangrupikeun massa és pilem anu ageung anu kabentuk salaku akibat tina akumulasi, pemadatan sareng kontrol salju dina mangtaun-taun. Jisim és ieu parantos dipasang deui sareng tiasa ngalir ka handap, ngawangun relief anu katelah lebak glasial. Aranjeunna sanggup ngawangun retakan, aya sababaraha formasi anu parantos masihan jalan pikeun lahirna cekungan cai sapertos walungan, situ sareng laguna. Dinten ieu kami bade fokus dina diajar anu béda bagian tina glasier.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon bagian tina glasier sareng naon ciri utamina.

Formasi glasier

Diperkirakeun yén 10% permukaan bumi ditutupan ku glasier. Ékosistem ieu penting saprak 75% cai tawar dunya disimpen. Salaku tambahan, glasier ieu ngagaduhan peranan anu mendasar dina épolusi perubahan iklim di dunya. Prosés anu ngakibatkeun kabentukna glasier katelah glasiasi. Prosés ieu diwangun ku akumulasi sareng kalanggengan salju teras-terasan. Salju ieu ragrag di daérah anu tangtu dina jangka waktu géologis anu kawilang pondok. Iklim daérah ieu kedah tiasa nyumbang kana prosés ieu.

Upami suhu taunan langkung musiman, glasier moal tiasa ngabentuk sapertos kitu. Ieu kusabab hawa dina usum haneut nyababkeun lebur salju. Iklim anu aya kedahna ngagaduhan suhu anu handap anu nyegah eusi tina lebur dina nalika aya paningkatan suhu. Tumuwuhna glasier dihasilkeun ku nambihan salju sareng usum salju. Aya ogé sababaraha rupa waktos nalika icing lumangsung langkung sering. Kusabab kitu, tiasa disebatkeun salju aya dina épisi beku. Éta di dieu dimana strukturna dirobih sareng dikristalisasi, kéngingkeun kapadetan langkung luhur salaku konsekuensi.

Glaciers ngajaga kasaimbangan formasi sareng leungitna massa. Cara di mana aranjeunna kedah kaleungitan langkung seueur pikeun lebur cai ieu dina és, sublimasi sareng pecahan gunung es. Massa és anu dikomprés ieu di tukeran masal konstan sareng permanén sareng bagian sanés siklus hidrologis. Bagéan panghandapna tina glasier nyaéta kontak anu teras-terasan sareng permukaan bumi sareng nyababkeun glasier ngalih. Kasaimbangan antara kauntungan massa sareng karugian glacier katelah kasaimbangan massal. Upami kasaimbangan massa ngagaduhan hasil anu positip, glasier ieu bakal ningkat dina ukuran. Sabalikna, upami ngagaduhan kasaimbangan négatip bakal condong sempalan dina laju anu teras-terasan dugi ka ngaleungit.

Bagéan tina glasier

bagian tina glasier

Urang bade nganalisis hiji-hiji anu mangrupikeun bagian utama tina glasier.

Daérah akumulasi

Éta ogé dikenal ku nami glacial cirque sareng éta mangrupikeun déprési anu kajantenan akibat érosi glasial. Érosi glasial ieu kajantenan dina tembok pagunungan sareng janten sumber lebak. Di sadaya daérah ieu akumulasi salju anu turun ku présipitasi didominasi. Salju ieu laun-laun janten és sareng ngahasilkeun prosés dahar glasier dina titik na pangluhurna.

Daérah ablasi

Sabalikna anu lumangsung ku aria akumulasi, ieu mangrupikeun daerah dimana leungitna és sareng salju lumangsung. Utamana bentuk diangkat ku aksi atanapi cair. Di daérah glacier ieu kasaimbangan massa négatip. Ieu ngandung harti yén tingkat leungitna és langkung ageung tibatan akumulasi na. És condong musna di fusi sareng sublimasi ogé ku detasmen massa ageung. Detasemen ieu lumangsung utamina salaku akibat tina turunna glasier kana tingkat jangkung interior. Gerakan ieu ka arah luhur anu handap nyababkeun panutup a moraine ka arah permukaan dimana glasier anu maot bakal ditempatkeun.

Létah glasial

Létah glasial mangrupikeun daérah anu diwangun ku jisim és anu dipendakan turun kusabab pangaruh gravitasi. Salaku konsekuensina, ieu ngahasilkeun panyerakan batuan anu gedé anu nimbulkeun pembentukan setoran anu dipikaterang ku nami moraines. Di daérah ieu aya seueur érosi sareng formasi relief khas glasier.

Moraines glasial

jinis glasier

Éta mangrupikeun bagian sanés tina glasier anu cukup pikaresepeun pikeun ditalungtik. Éta katelah jajaran gunung anu ngagaduhan bahan glasial anu henteu stratifikasi. Éta biasana diwangun dugi. Ieu dugi henteu langkung ti sésa sédimén anu tumiba dina érosi anu disababkeun ku glacier nalika ngalir ngalangkungan bumi. Aya sababaraha jinis moraines glasial numutkeun sababaraha ciri. Hayu urang tingali naon éta:

  • Terminal moraine: Mangrupikeun jinis moraine anu diwangun tina bahan anu diwangun tina potongan batu. Fragmen batu ieu parantos dicabut sateuacanna sareng disimpen dina tungtung glasier. És tetep teu tiasa obah teras-terasan bari setoran batu parantos digusur. Éta di dieu aya bentuk terminal moraine. Pembentukan moraine ieu aya hubunganana sareng lebur sareng évaporasi és. Prosés ieu lumangsung dina tungtung glacier dina kecepatan anu sami sareng sateuacanna glacier di zona dahar na.
  • Moraine handap: éta mangrupikeun bagian sanés tina glasier anu diwangun ku sédimén batu. Ieu disimpen nalika és tetep teu bergerak. Undur-undur glasier lumangsung, pangaruh tina ngatasi ablasi kana akumulasi. Nyaéta, upami anjeun kaleungitan langkung és tibatan akumulasi. Ieu nyababkeun prosés sédimén sabuk feeder ditingali sakaligus. Sabuk ieu tanggel waler pikeun nyéépkeun sédimén sédiméntasi dina bentuk dataran anu henteu rata.
  • Moraine gurat: nyaéta salah sahiji anu dihasilkeun ku slide glacier. Aranjeunna biasana aya di lebak gunung sareng gerakan massa padet na muncul dina tembok lebak dimana dikurung. Gerakan ieu nyababkeun puing disimpen dina sisina.
  • Moraine tengah: éta mangrupikeun bagian tina glasier anu ngan ukur aya dina glasién alpine. Pembentukanana mangrupikeun pangaruh tina ngahijina antara 2 glasier anu ngawangun hiji aliran és.
  • Ablasi moraine: Éta anu parantos netep dina ranjang glasier sareng diwangun ku bahan séktor genius.

Bagéan tina glasier: terminal

Éta mangrupikeun daérah akhir tina glasier sareng diwangun tina tungtung handapna. Di dieu ablasi langkung dominan tibatan akumulasi sareng dimana tungtung glasier.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bagian-bagian glasier.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.