Bagéan mikroskop

mikroskop

Mikroskop mangrupikeun alat anu cukup gampang dianggo ku panon taranjang, tapi kalayan seueur detil anu bakal ngabédakeun. Sadaya bagian sareng elemen anu kalebet dina manipulasi cahaya sareng pembentukan gambar anu ngagedéan dipendakan dina sistem optik mikroskop. Aya seueur bagéan mikroskop anu kedah dijelaskeun pikeun ngartos sapinuhna operasi.

Maka, dina tulisan ieu kami bade nunjukkeun naon bagian-bagian mikroskop sareng ciri-ciri utamina.

Bagéan mikroskop: sistem optik

bagéan mikroskop

Sistem optik mangrupikeun bagian anu paling penting dina mikroskop. Kami henteu ngarujuk kana sistem lampu, anu dina gilirannana nyaéta sistem optik. Éta diklasifikasikeun pikeun ngabédakeun unsur-unsur anu tanggel waler pikeun ngabelaan atanapi ngarawat cahaya sareng unsur-unsur anu ngabantosan nyayogikeun pangrojong struktural antara sadaya bagian alat. Sadaya bagian ieu mangrupikeun unsur sistem mékanis. Dua unsur utama anu ngawangun sistem optik mikroskop nyaéta objéktif sareng soca soca. Sistem lampu sadayana ogé kalebet sababaraha bagian sapertos aranjeunna anu janten fokus, diafragma, kondensor sareng prisma optik.

Upami mikroskop ngagaduhan kaméra digital, éta ogé dianggap bagian tina sistem optik. Hayu urang tingali naon bagéan-bagéan mikroskop saléngkah-saléngkah. Anu kahiji nyaéta tujuanana. Éta ngeunaan sistem anu teu waras nyaéta tempatna caket sampel sareng éta anu nyayogikeun gambar anu ngagedéan. Pembesaran lénsa gaduh nilai anu tetep sareng hubungan antara ukuran gambar sareng ukuran obyék anu dicarioskeun ka kami. Salaku conto: hayu urang bayangkeun yén urang ngagaduhan mikroskop kana 40x. Ieu hartosna éta Gambar anu urang tingali bakal 40 kali langkung ageung tibatan objék anu sampelna aya.

Gambar anu digedéan dikenal salaku gambar asli. Kaseueuran mikroskop ngagaduhan tujuan anu béda pikeun ngahontal tingkat perbesaran anu béda. Perhatoskeun yén mikroskop kedah diluyukeun sareng ukuran sababaraha jinis sampel. Bakal aya sampel anu langkung ageung sareng anu alit. Ieu naon anu diperyogikeun pikeun nyaluyukeun tujuanana.

Parameter sanés anu ngahartikeun tujuan mikroskop nyaéta bukaan angka. Parameter ieu penting pisan kumargi éta mangrupikeun anu ngahartikeun résolusiana. Salami urang ngagaduhan résolusi anu saé urang tiasa ningali conto anu langkung jelas.

Jenis tujuan

jinis lénsa

Hayu urang analisa naon rupa-rupa tujuan anu tiasa dipendakan dina mikroskop:

  • Tujuan Achromatic: Éta anu paling saderhana sareng dianggo pikeun menerkeun panyimpangan bola dina warna héjo sareng chromatic aberration dina warna biru sareng beureum.
  • Tujuan Apokromatik: éta mangrupikeun jinis lénsa anu paling canggih sareng ngabantosan ngabenerkeun panyimpangan chromatic dina opat warna. Éta ogé tiasa ngabantosan panyimpangan bola dina tilu warna.
  • Target garing: Éta nyaéta jalma anu ngahontal kanaékan anu sedeng sareng langkung seueur dianggo sabab gampang pisan dianggo. Ngan éta dipaké di laboratorium prakték balapan universitas.
  • Tujuan investasi: Éta dirarancang pikeun tiasa ngahontal perbesaran sareng resolusi luhur dina skala ageung. Aranjeunna gaduh aperture numerik anu luhur tapi alat tambahan diperyogikeun pikeun nempatkeunana antara sampel sareng lensa.

Bagéan mikroskop: soca soca

bagian tina mikroskop lengkep

Panon soca mangrupikeun sét lénsa anu ngalangkungan conto éta ku panon urang. Di dieu urang tiasa ningali perbesaran kadua gambar. Tujuanna ngahasilkeun seuseueurna perbesaran sareng sudutna nyaéta anu nyayogikeun gedena gedena pangageungna anu tiasa dibasajankeun 5x dugi ka 10x a. Entong hilap éta lénsa ngahasilkeun 20x, 40x, 100x perbesaran. Atanapi urang kedah hilap yén, beuki luhur perbesaran, beuki hésé pikeun nanganan kajelasanana.

Sistem lensa okular tanggung jawab pikeun ngagedékeun gambar sareng menerkeun sababaraha panyimpangan optik dugi ka sababaraha batas. Anu populér ngagaduhan diafragma anu fungsina ngirangan bayangan cahaya anu nembongan dina lénsa. Aya sababaraha jinis kacamata béda-béda. Anu panglobana digunakeun nyaéta kacamata anu positif sareng anu négatip populér. Positipna nyaéta anu dimana lampu mimiti liwat diafragma teras ngahontal lénsa. Kacamata anu négatif nyaéta anu dimana diafragma aya diantara dua lénsa.

Sumber lampu sareng kondensor

Éta mangrupikeun dua bagian tina mikroskop anu pikaresepeun pisan. Sumber cahaya mangrupikeun elemen penting anu kedah dipiboga ku mikroskop. Éta penting sahingga tiasa ngaluarkeun lampu anu diperyogikeun yén tiasa terang sampel urang. Gumantung kana sumber cahaya anu aya dina mikroskop, urang tiasa ngabedakeun antara mikroskop cahaya anu ditransmisikeun sareng mikroskop cahaya anu méncrang. Anu kahiji nyaéta anu kurangna cahaya handapeun panggung. Detik nyaéta anu menerkeun sampel tina raut na luhur.

Mikroskop sok dianggo ku bohlam bohlam anu dihijikeun kana strukturna. Nanging, éta parantos ditingkatkeun sareng téknologi anyar sabab ngagaduhan sababaraha karugian. Anu mimiti nyaéta konsumsi énérgi tina bohlam ieu. Anu kadua nyaéta jumlah panas anu dikaluarkeunna, anu ngajantenkeun hésé ngajaga sampelna dina kaayaan anu saé. Entong hilap éta Tés kedah dilaksanakeun kalayan conto dina kaayaan anu saé sepanjang waktos.

Sedengkeun pikeun kondensor, éta mangrupikeun bagian tina mikroskop anu diwangun tina kombinasi lénsa sareng anu ngarahkeun sinar cahaya anu dipancarkan ku sumber cahaya nuju sampel. Tempatna diantara panggung sareng sumber cahaya. Hal anu paling normal nyaéta sinar cahaya nuturkeun jalur anu béda. Ku alatan éta, kondensor janten unsur anu penting pikeun tiasa pangaruh pisan kana kualitas gambar anu urang bakal pikagaduh.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bagéan mikroskop sareng naon ciri utamina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.