Bagéan gunungapi

gunungapi dina pinuh

Urang terang yén gunungapi ngagaduhan seueur bagian deui tibatan anu urang tingali ku panon taranjang. Anu tiasa ditingali ti luar nyaéta kerucut vulkanik atanapi sakabeh kerucut bahkan urang tiasa ningali lava anu ngageser dina bitu. Nanging, aya anu bénten bagéan gunung seuneuan anu urang henteu tiasa ningali sacara ringkes mangrupikeun bagian dasar tina fitur géologis ieu.

Dina tulisan ieu kami badé ngajelaskeun sadaya bagian gunungapi sareng naon fungsina masing-masing.

Ciri utama

bagéan gunungapi kawah

Anu mimiti aya pikeun terang sababaraha ciri utama gunungapi. Éta mangrupikeun struktur géologis anu nyumputkeun bagian sanésna sareng anu kabentuk ngalangkungan waktos. Bagéan ieu beda-beda gumantung kana kagiatan gunung seuneuan. Henteu aya gunung seuneuan sapertos anu sami dina hal penampilan. Nanging, gunungapi henteu ngan ukur anu urang tingali ti luar.

Gunung seuneuan caket hubunganana sareng struktur internal planet urang. Bumi gaduh inti pusat anu Éta dina kaayaan padet numutkeun pangukuran seismik radius 1220km. Lapisan luar inti mangrupikeun bagian semi-padet anu ngahontal dugi ka 3400km dina radius. Ti dinya sumping jubah, dimana lava dipendakan. Dua bagian tiasa dibédakeun, mantel handap, anu lebetna ti 700km dugi ka 2885km, sareng anu luhurna, anu dugi ti 700km ka kerak, kalayan rata-rata kandelna 50km.

Bagéan gunungapi

bagéan gunung seuneuan

Ieu mangrupikeun bagian-bagian anu ngawangun struktur gunungapi:

Kawah

Éta bukaan anu perenahna di luhur sareng anu ngalantarankeun lahar, lebu sareng sadaya bahan piroklastik diusir. Nalika urang nyarioskeun bahan piroklastik anu urang maksudkeun kabéh fragmen batuan beku vulkanik, kristal tina rupa-rupa mineral, jsb. Aya seueur kawah anu bénten ukuran sareng bentukna, sanaos anu paling umum nyaéta buleud sareng lega. Aya sababaraha gunung seuneuan anu ngagaduhan langkung ti hiji kawah.

Sababaraha bagian gunungapi tanggung jawab bitu vulkanik anu sengit. Sareng éta gumantung kana letusan ieu urang ogé tiasa ningali sababaraha anu cukup intensitasna anu tiasa ngabongkar bagian tina strukturna atanapi ngarobihna.

kaldera

Mangrupikeun salah sahiji bagéan gunungapi anu sering rada lieur sareng kawah. Nanging, éta mangrupikeun déprési ageung anu janten nalika gunung seuneuan ngaleupaskeun ampir sadaya bahan tina ruang magma na dina hiji bitu. Kaldera nyiptakeun sababaraha ketidakstabilan dina gunung seuneuan kahirupan anu leungit pikeun pangrojong strukturna. Kurangna struktur di jero gunung seuneuan ieu nyababkeun runtuhna taneuh ka jero. Kaldera ieu langkung ageung tibatan kawah. Émut yén henteu sadayana gunungapi gaduh kaldera.

Congcot vulkanik

Éta akumulasi lava anu janten padet nalika mendingin. Ogé bagian tina kerucut vulkanik nyaéta sadaya piroksida di luar gunung seuneuan anu dihasilkeun ku bituna atanapi ledakan kana waktosna. Gumantung kana jumlah ruam anu anjeun kantos salami hirup anjeun, kerucut tiasa bénten-bénten boh kandelna sareng ukuranana. Kon vulkanik anu paling umum aya nyaéta tina slag, spatter sareng anu tina tuff.

Bagéan gunungapi: celah

Ieu mangrupikeun celah anu lumangsung di daérah magma anu diusir. Éta celah atanapi retakan kalayan bentuk manjang anu masihan ventilasi ka pedalaman sareng anu lumangsung di daérah dimana magma sareng gas internal diusir ka arah permukaan. Dina sababaraha kasus éta nyababkeun éta dileupaskeun ngalangkungan saluran atanapi liang haseup sacara éksplosif sareng dina kasus anu sanés éta sacara damai ngalangkungan fisur anu dugi ka sababaraha arah sareng nutupan daérah ageung.

Liang haseup jeung bendungan

liang haseup gunung seuneuan

Liang haseup nyaéta saluran anu ngalangkunganana rohangan magma sareng kawah sambung. Éta tempat gunungapi dimana lava dilakukeun pikeun diusir. Langkung seueur, sareng gas-gas anu dileupaskeun nalika bituna ngalangkungan daérah ieu. Salah sahiji aspék letusan gunungapi nyaéta tekanan. Dibikeun tekenan sareng jumlah bahan anu naék ngaliwatan liang haseup urang tiasa ningal yén batuan dibanting ku tekanan sareng diusir ogé tina liang haseup.

Sedengkeun pikeun tanggul, mangrupikeun formasi igneous atanapi magmatic anu bentukna tabung. Aranjeunna nembus lapisan batuan anu caket sareng teras ngukuhan nalika suhu turun. Bendungan ieu dihasilkeun nalika magma naék kana patok anyar atanapi nyiptakeun retakan nuturkeun jalur na ngalangkungan batu. Sapanjang jalan meuntas batu sédimén, métamorf sareng plutonik.

Bagéan gunungapi: kamar kubah sareng magmatic

Kubah teu aya sanes ngan ukur akumulasi atanapi gundukan anu dihasilkeun tina lava anu kentel sareng anu ngagaduhan bentuk sirkular. Lava ieu padet pisan sahingga henteu sanggup gerak ti saprak gaya gesekan teuing kuat ku taneuh. Nalika pendinginan dimimitian, éta bakal janten padet sareng kubah alam ieu didamel. Sababaraha tiasa ngahontal jangkung atanapi perpanjangan anu béda atanapi tumuh lalaunan mangtaun-taun salaku akibat tina akumulasi langkung lava. Biasana aya di jero gunung seuneuan sareng henteu ngaleuwihan wates kawah. Urang tiasa mendakan aranjeunna langkung sering di stratovolcanoes.

Akhirna, salah sahiji bagian anu paling penting tina gunungapi nyaéta ruang magma. Éta jawab ngumpulkeun magma anu asalna ti pedalaman Bumi. Hal ieu biasana dipanggihan dina bojong hébat sareng Éta téh titipan anu nyimpen batuan lebur anu dipikaterang ku nami MIPka. Éta asalna tina mantel bumi. Nalika gunungapi mimiti bitu, magma naék ngaliwatan liang haseup sareng diusir ngaliwatan kawah. Éta disetir ku tekanan sareng sakali éta diusir disebut lava vulkanik.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bagian gunungapi sareng fungsina anu utami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Louis tauer cenahna

    Héi anu di dinya. Abdi resep pisan téks na kumaha gampang maca. Tanggal diterbitkeun sareng révisi terakhir kedah ditambih supados murid tiasa leres nyatet dina bibliografi na. Seueur salam.