Ribut surya

ciri badai panonpoé

nu badai surya nyaéta fenomena anu remen lumangsung di panonpoé ti jaman ka jaman. Aranjeunna biasana périodik sareng tiasa mangaruhan négatif planét urang. Éta dicandak ku élmuwan sareng hésé ngitung.

Ku alatan éta, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan badai surya, naon asal na konsékuansi mungkin.

Naon badai surya

ruksakna darat tina badai surya

Badai surya nyaéta fenomena anu lumangsung alatan aktivitas panonpoé. Sanajan béntang ieu jauh ti planét urang, panonpoé jeung kagiatanana ngaganggu médan magnét bumi. Aya loba jalma anu yakin yén badai surya moal ngabalukarkeun karuksakan nyata, sanajan dina sababaraha kasus eta geus kabuktian yen aranjeunna tiasa. Fenomena ieu mangrupikeun hasil tina flare surya sareng ejections massa koronal. Ieu bitu vulkanik aranjeunna ngahasilkeun angin surya sarta ledakan partikel anu sumebar ka arah planét urang.

Sakali asup kana médan magnét Bumi, éta bakal ngahasilkeun badai géomagnétik anu bakal tahan sababaraha dinten. Dina badai surya, urang gaduh aktivitas magnét dina beungeut panonpoé, nu ngabalukarkeun bintik panonpoé. Upami bintik panonpoé ieu ageung, aranjeunna bakal nyababkeun seuneu panonpoé. Sakabéh kagiatan ieu biasana fraught kalawan asma tina panonpoé. Nalika plasma ieu ejected, fenomena kadua katelah coronal mass ejections lumangsung.

Kusabab jarak antara bumi sareng panonpoé, biasana peryogi 3 dinten dugi ka partikel. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon anjeun tiasa ningali Lampu Kalér. Panonpoé boga siklus 11-taun sarta élmuwan yakin yén puncak pangbadagna aktivitas panonpoé éta dina 2013. Salah sahiji badai surya awon dina catetan lumangsung dina 1859 sarta kasohor acara Carrington. Badai surya ieu nyababkeun masalah éléktromagnétik anu serius di bumi. Lampu Kalér tiasa ditingali di tempat-tempat anu biasana teu tiasa didaptarkeun. Aya ogé masalah utama sareng alat éléktromagnétik.

Badai surya anu langkung hampang lumangsung dina taun 1958, 1989, sareng 2000. Dampak badai éta leutik, tapi aya pemadaman listrik sareng karusakan kana satelit.

sumber

badai panonpoé telenges

Badai surya diwangun ku ledakan telenges plasma jeung partikel muatan, disebut flare jeung, leuwih importantly, ejections massa korona. Nalika siklus surya ngahontal aktivitas maksimum na, badai surya lumangsung. Nyaéta, nalika kagiatan magnét panonpoé janten langkung kuat sareng mimiti turun. Ejections massa koronal biasana lumangsung sanggeus electrocautery, Tapi teu salawasna kitu. Aya kagiatan surya maksimum unggal 11 taun. Panungtungan waktu dimimitian dina ahir 2012 sarta lumangsung nepi ka 2013.

Aktivitas magnét panonpoé ngabalukarkeun cingcin plasma kabentuk dina beungeut cai. Nalika kagiatan magnét langkung kuat, seueur cincin anu saling tabrakan, nyababkeun ledakan plasma anu ageung. Aranjeunna ngahontal suhu puluhan juta derajat.

Balukar kamungkinan

badai surya

Upami fenomena ieu ageung, éta tiasa ngaganggu listrik di bumi. Salah sahiji épék anu paling serius nyaéta bakal ngaleungitkeun listrik di sakumna dunya. Kabéh wiring kudu dirobah pikeun ngahurungkeun deui. Éta ogé mangaruhan sacara serius komunikasi sareng satelit. Urang teu bisa mungkir yén manusa utamana dumasar kana satelit. Dinten ieu kami nganggo satelit pikeun sadayana. Tapi, badai surya tiasa ngancurkeun atanapi nyababkeun satelit lirén damel.

Éta ogé tiasa mangaruhan astronot anu ngalaksanakeun sababaraha panilitian di luar angkasa. Badai surya ngaleupaskeun seueur radiasi. Radiasi ngabahayakeun pikeun kaséhatan urang. Éta tiasa nyababkeun kanker sareng masalah pikeun turunan. Masalah sareng radiasi nyaéta paparan sareng kuantitasna. Kusabab produk listrik sareng éléktronik, dulur leuwih atawa kurang kakeunaan jumlah nu tangtu radiasi. Nanging, saha waé anu parantos kakeunaan radiasi anu ageung pikeun waktos anu lami langkung dipikaresep pikeun ngembangkeun sababaraha panyakit ieu.

Seueur sato anu sénsitip kana parobahan dina médan magnét Bumi, janten badai surya tiasa ngaganggu aranjeunna. Manuk sareng sato sanés anu migrasi dipandu ku médan magnét Bumi tiasa leungit jalan atanapi maot, ngabahayakeun kasalametan spésiés.

Résiko sanésna tina fenomena ieu nyaéta tiasa ngantunkeun sakumna nagara tanpa listrik salami sababaraha bulan. Ieu bakal ngabalukarkeun karuksakan serius kana ékonomi nagara urang jeung butuh sababaraha taun pikeun balik deui ka tingkat ayeuna. Kami geus jadi gumantung kana téhnologi nu sakabéh ékonomi urang revolves sabudeureun éta.

Badai surya ruksakna Bumi

Ayeuna urang geus katempo badai surya nu bisa ngaganggu komunikasi jeung jaringan listrik sarta ngabalukarkeun outages listrik, bisa disebutkeun yen kiwari urang geus ngajalankeun kana badai sarupa jeung nu lumangsung dina 1859, sarta hirup bakal lumpuh lengkep. Dina mangsa Storm Carrington, Lampu Kalér kacatet di Kuba sareng Honolulu, sedengkeun aurora kidul mucunghul di Santiago de Chile.

Kacaritakeun cahaya subuh anu kacida gedéna, ngan ukur bisa maca koran dina cahaya subuh. Sanaos seueur laporan ngeunaan Storm Carrington masih panasaran, upami hal sapertos kieu kajantenan ayeuna, infrastruktur téknologi tinggi tiasa macet. Sakumaha anu parantos disebatkeun sateuacana, manusa parantos ngandelkeun téknologi. ékonomi urang raket patalina jeung eta. Lamun téhnologi eureun gawé, ékonomi bakal stagnate.

Sababaraha ahli nyatakeun yén gangguan listrik anu kuat sapertos ngaruksak alat telegraf ayeuna bakal langkung bahaya. Badai surya dibagi kana tilu tahap, tapi henteu sadayana tahap kedah lumangsung dina badai. Kahiji nyaeta penampilan flares surya. Ieu tempat sinar-X jeung sinar ultraviolét ngaionisasi atmosfir luhur. Ieu kumaha gangguan lumangsung dina komunikasi radio.

Badai radiasi telat sareng tiasa bahaya pisan pikeun astronot di luar angkasa. Pamustunganana, tahap katilu nyaéta tahap dimana kualitas korona tiasa dipilih, nyaéta méga partikel anu bermuatan, anu tiasa nyandak sababaraha dinten dugi ka atmosfir bumi. Nalika kuring pencét atmosfir sadaya partikel dina panonpoé bakal berinteraksi sareng médan magnét bumi. Ieu ngabalukarkeun fluctuations éléktromagnétik kuat. Aya prihatin ngeunaan konsékuansi anu bakal aya dina GPS, dina telepon ayeuna, kapal terbang sareng mobil.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan badai surya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.