Badai panonpoé

ciri badai panonpoé

Pasti anjeun kantos nguping ngeunaan badai panonpoé boh dina pilem boh dina média. Mangrupikeun salah sahiji jinis fenomena anu sacara serius tiasa mangaruhan planét urang upami kajadian éta. Mamang pangbadagna yén jenis ieu fenomena ngahasilkeun nyaéta naha Bumi dina bahaya diserang ku badai panonpoé ieu.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon badai panonpoé sareng naon akibat na di planét urang.

Ciri utama

planet bumi dina bahaya

Badai surya mangrupikeun fenomena anu kajantenan kusabab aktivitas matahari. Panonpoé sareng kagiatanana ngaganggu médan magnét bumi sanaos béntangna jauh pisan ti planet urang. Aya seueur jalma anu yakin yén badai surya moal tiasa nyababkeun karuksakan nyata, sanaos ditingali dina sababaraha kasempetan anu aranjeunna tiasa. Fénoména ieu lumangsung salaku hasilna tina flare surya sareng épéksi massa koronal. Letusan ieu ngahasilkeun angin surya sareng pecahan partikel anu ngumbara ka arah planét urang.

Sakali asup kana médan magnét Bumi, badai geomagnetik tiasa dihasilkeun anu tiasa lami sababaraha dinten. Dina badai panonpoé urang gaduh aktivitas magnét dina permukaan panonpoé sareng éta tiasa nyababkeun bintik-bintik matahari. Upami bintik-bintik sun ieu langkung ageung aranjeunna tiasa nyababkeun seuneu matahari. Sadaya kagiatan ieu sering dipenuhan ku asma ti panonpoé. Nalika plasma ieu dipecat, fenomena kadua anu katelah épisode massa koronal lumangsung.

Kusabab jarak antara Bumi sareng matahari, biasana biasana kirang langkung 3 dinten kanggo partikel-partikelna dugi. Ieu salah sahiji alesan kunaon anjeun tiasa ningali Lampu Kalér. Panonpoé gaduh siklus 11 taun sareng ilmuwan yakin yén puncak dimana aranjeunna ngagaduhan kagiatan surya anu pangageungna nyaéta dina 2013. Salah sahiji badai surya anu paling parah anu kacatet lumangsung dina 1859 sareng dipikaterang berkat kajadian Carrington. Badai panonpoé ieu nyababkeun masalah éléktromagnétik serius di seluruh planét. Lampu kalér tiasa ditingali di tempat-tempat anu teu tiasa didaptarkeun sacara normal. Masalah ageung ogé timbul dina alat éléktromagnétik.

Badai surya anu sanés sanésna lumangsung dina taun 1958, 1989, sareng 2000. Badai ieu kurang pangaruhna tapi aya blackout sareng ruksakna satelit.

Ribut badai panonpoé

badai panonpoé

Upami fenomena ieu ageung, éta tiasa ngaganggu listrik di planét. Salah sahiji épék anu paling serius anu tiasa dialami nyaéta yén éta bakal ngusap listrik di panjuru dunya. Éta bakal diperyogikeun pikeun ngarobih sadaya kabel janten gaduh lampu deui. Éta ogé mangaruhan sacara serius komunikasi sareng satelit. Kami henteu tiasa nolak yén manusa gumantung kana satelit. Dinten ieu kami nganggo satelit pikeun sadayana. Nanging, badai surya tiasa ngancurkeun atanapi nyababkeun satelit lirén damel.

Éta ogé tiasa mangaruhan astronot anu aya di luar angkasa kalayan sagala rupa studi. Badai surya tiasa ngaleupaskeun dosis radiasi anu ageung. Radiasi ngabahayakeun kaséhatan urang. Éta tiasa nyababkeun kanker sareng masalah di generasi kahareup. Masalah radiasi nyaéta paparan sareng jumlahna. Sadayana dugi ka langkung ageung atanapi kirangna kakeunaan radiasi jumlahna kusabab alat sareng éléktronika. Nanging, saha waé anu parantos berkepanjangan kakeunaan radiasi anu seueur, sigana bakal muncul tina sababaraha panyakit ieu.

Seueur sato anu peka kana parobihan médan magnét Bumi, janten badai panonpoé tiasa nyababkeun aranjeunna lieur. Sasatoan sapertos manuk anu dipandu ku médan magnét bumi pikeun ngalaksanakeun hijrahna, Éta tiasa janten kacau sareng maot, ngabahayakeun salamet spésiésna.

Résiko anu sanésna nyaéta yén nagara éta tiasa nyésa sadaya nagara tanpa listrik salami sasih. Ieu bakal nyababkeun karuksakan serius kana ékonomi nagara-nagara sareng tiasa mangtaun-taun pikeun balik ka titik anu sami sareng ayeuna. Kami parantos gumantung pisan kana téknologi anu sadayana ékonomi urang ngurilingan aranjeunna.

Naon anu bakal kajadian upami badai surya pangageungna lumangsung dinten ayeuna?

badai panonpoé telenges

Kusabab urang parantos ningali yén badai surya sanggup ngaganggu komunikasi sareng jaringan énergi sareng nyababkeun motong listrik, tiasa disebatkeun yén dinten ayeuna urang ngalaman badai anu sami sareng anu kajantenan di 1859, kahirupan bakal lumpuh pinuh. Salila badai Carrington, lampu kalér kacatet di Kuba sareng Honolulu, bari aurora kidul tiasa ditingali ti Santiago de Chile.

Dicarioskeun yén lampu kilat subuh parantos hébat saurna koran tiasa dibaca ngan ukur ku cahaya subuh. Sanaos seueur laporan badai Carrington tetep ngan ukur panasaran, upami hal sapertos kieu kajantenan dinten ayeuna, infrastruktur téknologi luhur tiasa lumpuh. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, manusa parantos janten gumantung pisan kana téknologi. Ékonomi urang raket pisan. Upami téknologi lirén damel, ékonomi bakal lapak.

Sababaraha ahli nyatakeun yén gangguan listrik sakumaha kuatna anu ngarusak peralatan telegraf (katelah internét dina waktos éta), ayeuna bakal langkung bahaya. Badai surya gaduh tilu fase, sanaos henteu sadayana kedah kajantenan badai. Hal anu kahiji nyaéta flare panonpoé muncul. Ieu dimana sinar-X sareng sinar ultraviolét ngionisasi lapisan luhur atmosfir. Kieu carana kumaha ayana gangguan dina komunikasi radio.

Engké datang badai radiasi na éta tiasa bahaya pisan pikeun astronot di luar angkasa. Tungtungna, fase katilu mangrupikeun pilihan pikeun milih massa coronal, awan partikel bermuatan anu tiasa sababaraha dinten dugi ka atmosfir Bumi. Nalika nepi ka atmosfir, sadaya partikel anu asalna tina panonpoé berinteraksi sareng medan magnét Bumi. Ieu nyababkeun turun naek éléktromagnétik anu kuat. Aya prihatin ngeunaan konsékuansi anu bakal aya dina GPS, dina telepon ayeuna, kapal terbang sareng mobil.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan badai matahari.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.