Badai di Atlantik

ngaronjat badai di Atlantik

Kusabab parobihan iklim sareng paningkatan suhu rata-rata global urang ngalaman parobahan anu béda dina pola atmosfir sareng samudra. Dina hal ieu, Samudra Atlantik ngingetkeun ngeunaan parobahan anu dijalanan ku parobihan iklim. The badai di Atlantik aranjeunna ngaronjat tur kalawan aranjeunna formasi hurricanes jeung angin gaya Hurricane.

Dina tulisan ieu kami bakal nyarioskeun ka anjeun anu mana anu nyababkeun paningkatan badai di Atlantik sareng naon akibat tina parobahan iklim di Samudra Atlantik anu beuki tropis.

Badai di Atlantik

badai di Atlantik

Samudra Atlantik ngingetkeun. Ieu kasimpulan parobahan dina dinamika atmosfir dititénan dina taun panganyarna nu mangaruhan kalér Macaronesia, wewengkon nu ngawengku Azores, Kapuloan Canary, Madeira jeung pulo gurun, sarta kidul-kulon ti Semenanjung Ibéria. Sagalana nunjuk ka iklim wewengkon ngarobah tropis.

Kusabab datangna bersejarah di 2005 badai tropis Delta ka Kapuloan Canary, jumlah siklon tropis anu ngaliwatan wewengkon ieu. geus ngaronjat sacara signifikan dina 15 taun ka tukang. Siklon ieu mangrupikeun daérah iklim tekanan rendah anu parah sareng henteu nunjukkeun paripolah khas badai pertengahan lintang atanapi siklon ekstratropis anu biasa ku urang di ieu bagian pangeusina. Sabalikna, aranjeunna nunjukkeun ciri anu langkung mirip sareng siklon tropis anu biasa mangaruhan Karibia di sisi séjén Atlantik.

Kanyataanna, fenomena ieu beuki nyarupaan siklon tropis dina struktur jeung alam. Janten Pusat Hurricane Nasional AS parantos ningkatkeun panalungtikan sareng ngawaskeun DAS urang dina taun-taun ayeuna, sareng namina grup fenomena ieu anu teu penting.

Ngaronjat badai di Atlantik

siklon di Atlantik kidul

Anomali anu disebatkeun di luhur parantos ningkat dina lima taun ka pengker. Kami ngagaduhan sababaraha conto anu kasohor:

  • Hurricane Alex (2016) Éta lumangsung di kiduleun Azores, kira-kira 1.000 km ti Kapuloan Canary. Kalayan angin sustained maksimum 140 kilométer per jam, éta ngahontal status Hurricane sarta sails dina cara mahiwal sakuliah Atlantik Kalér. Ieu janten Hurricane munggaran kabentuk dina Januari saprak 1938.
  • Hurricane Ophelia (2017), Hurricane Saffir-Simpson Kategori 3 munggaran di Atlantik wétan saprak rékaman mimiti (1851). Ophelia ngahontal angin sustained maksimum leuwih ti 170 kilométer per jam.
  • Hurricane Leslie (2018), Hurricane munggaran anjog jadi deukeut ka basisir semenanjung (100 km). Éta pencét Portugal nalika subuh kalayan angin dugi ka 190 kilométer per jam.
  • Hurricane Pablo (2019), Hurricane pangdeukeutna kantos kabentuk di Éropa.
  • Kawas pasang luhur panungtungan na, Badai Tropis Theta ngancam Kapuloan Canary, ngan 300 kilométer ti pinuh mangaruhan pulo.

Salian kasus-kasus ieu, aya daptar panjang anu ngiringan aranjeunna kusabab aranjeunna anomali pisan sareng mangaruhan daérah anu kasebat. Ku cara kieu, frékuénsi geus ngaronjat ka sataun sakali dina lima taun ka tukang, komo leuwih ti sakali dina dua taun ka tukang. Saméméh 2005, frékuénsi hiji unggal tilu atawa opat taun, tanpa ngagambarkeun bahaya signifikan tina dampak.

Anomali dina usum 2020

siklon tropis

Kaseueuran ieu konsisten sareng anu kajantenan dina usum angin topan ti bulan Juni dugi ka Nopémber taun ieu. Prediksi geus nunjuk ka usum pisan aktif culminating 30 siklon, catetan leres. Éta hartosna nami aranjeunna nganggo alfabét Yunani, saluareun usum sajarah 2005.

Di sisi séjén, usum ogé dicirikeun ku badai aktif utama Kategori 3 atawa saluhureuna. Kanyataanna, éta ngagabung opat musim munggaran pikeun kahiji kalina saprak rékaman mimiti (1851) éta sahenteuna hiji Kategori 5 Hurricane geus kabentuk dina lima musim padeukeut. Anu terakhir konsisten pisan sareng ramalan perubahan iklim, badai anu paling parah sacara proporsional langkung kuat sareng sering.

Studi parobahan iklim

Perlu diémutan yén kanaékan badai di Atlantik sareng tropisisasi bagian dunya ieu aya hubunganana sareng épék perubahan iklim. Dina jawaban eta enya, tapi panalungtikan leuwih diperlukeun.. Di hiji sisi, urang kudu nyaho hubungan jeung acara observasi, sarta di Spanyol urang masih teu boga kapasitas teknis pikeun ngalakonan jenis ieu studi attribution operasional anu dilaksanakeun di nagara sejen. Anu urang tiasa ngadegkeun nyaéta hubungan dumasar kana studi ngeunaan ramalan skenario iklim kahareup anu nganggap yén fenomena ieu langkung sering lumangsung dina baskom urang.

Ieu dimana urang bisa ngawangun hubungan, sanajan panalungtikan leuwih diperlukeun pikeun ngaidentipikasi sarta salajengna nyaring spésifik acara hareup ieu dina raraga ngaronjatkeun perencanaan pikeun adaptasi jeung perubahan iklim diantisipasi. Bari éta leres yen mungkin éta pernah ngahontal inténsitas luhur kayaning kategori 3 atawa saluhureunaHurricanes jeung badai tropis minor oge masalah perhatian husus alatan dampak hébat maranéhanana di basisir AS jeung eta kudu ditambahkeun yén di Spanyol urang teu pinuh disiapkeun keur ieu.

Ciri séjén anu kedah dipertimbangkeun nyaéta aranjeunna nampilkeun kateupastian anu langkung ageung dina ramalanna. Beda jeung wewengkon tropis, dimana jalur siklon dipangaruhan ku faktor anu leuwih bisa diprediksi, sabab siklon ieu mimiti ngadeukeutan lintang pertengahan urang, aranjeunna mimiti dipangaruhan ku faktor anu kurang bisa diprediksi, ngaronjatna kateupastian. aspék penting séjénna nyaéta potensi dampak greatest nalika aranjeunna mimiti mekar kana badai pertengahan lintang, transisi nu katelah transisi extratropical, nu bisa ngabalukarkeun aranjeunna rék dilegakeun jangkauan maranéhanana.

Tungtungna, hal anu penting pikeun ogé tumut kana akun kamungkinan kateupastian dina tren alamiah dina fenomena urang ngobrol ngeunaan. Bari sagala parobahan ieu salawasna dianggap dina rujukan ka catetan sajarah ti 1851, éta kanyataanna ti 1966 yén rékaman ieu. bisa dianggap bener padet tur sabanding jeung jaman urang ayeuna, sabab éta téh awal naon mungkin. Nitenan aranjeunna kalayan satelit. Ku alatan éta, ieu kudu salawasna tetep dina pikiran nalika analisa tren observasi dina siklon tropis jeung hurricanes.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan nyababkeun kanaékan badai di Atlantik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.