Téori Big Bang

Téori Big Bang

Kumaha jagad raya diwangun? Naon anu nyababkeun dibentukna bintang, planét sareng galaksi? Ieu sababaraha patarosan anu ditaroskeun ku jutaan jalma salami sajarah. Khususna, ilmuwan hoyong mendakan penjelasan pikeun sadaya fenomena anu aya. Ti dieu lahir badag Teori Bang. Pikeun anu henteu acan terang, éta tiori anu ngajelaskeun asal muasal jagat raya urang. Éta ogé ngumpulkeun panjelasan ayana planét sareng galaksi.

Upami anjeun panasaran sareng hoyong terang kumaha jagat raya urang dibentuk, dina tulisan ieu kami bakal nyaritakeun naon-naon. Naha anjeun hoyong terang téori Big Bang sacara jero?

Karakteristik tiori Big Bang

Ledakan anu nyiptakeun jagat raya

Éta ogé katelah Téori Big Bang. Éta mangrupikeun anu ngajaga yén jagad raya urang sakumaha urang terang éta dimimitian milyaran taun ka pengker dina ledakan anu hébat. Sadaya perkawis anu aya di jagad raya ayeuna konsentrasi ngan dina hiji titik.

Ti saprak waktos ngabeledug, zat mimiti ngalegaan sareng masih dilakukeun ayeuna. Élmuwan tetep ngulang yén alam semesta teras-terasan ngembang. Kusabab kitu, téori Big Bang kalebet téori alam semesta anu ngembang. Perkara disimpen dina hiji titik henteu ngan ukur mimiti ngalegaan, tapi ogé mimiti ngawangun struktur anu langkung rumit. Kami ngarujuk kana atom sareng molekul anu, sakedik-sakedik, ngabentuk organisme hirup.

Tanggal mimiti Big Bang parantos ditaksir ku para élmuwan. Asalna usulna sakitar 13.810 juta taun ka pengker. Salila tahap ieu dimana jagad raya nembé diciptakeun, éta disebut jagat raya prima. Di jerona, partikel-partikel sakuduna ngagaduhan énergi anu ageung.

Ku ledakan ieu, proton, nétron sareng éléktron munggaran kabentuk. Proton sareng nétron diatur kana inti atom. Nanging, éléktron, dibéré muatan listrikna, diatur di sakurilingna. Ku cara kieu perkara asalna.

Formasi béntang sareng galaksi

Formasi béntang sareng galaksi

Kami tata surya aya dina jero galaksi anu dikenal salaku Bima Sakti. Sadaya bintang anu urang terang ayeuna mimiti ngabentuk lami saatos Big Bang.

Bintang munggaran dipercaya mimiti ngawangun 13.250 milyar taun ka pengker. Kira-kira 550 juta taun saatos ledakan aranjeunna mimiti muncul. Galaksi pangkolotna asalna 13.200 milyar taun ka pengker, anu ngajadikeun aranjeunna langkung sepuh ogé. Tata surya urang, Matahari sareng planét kabentuk 4.600 milyar taun ka pengker.

Bukti alam semesta anu mekar sareng ledakanana

Ngembangna jagad raya

Pikeun ngabuktikeun yén téori Big Bang asup akal, buktina kedah dilaporkeun yén alam semesta ngembang. Ieu mangrupikeun buktina dina hal ieu:

  • Olbers paradoks: Gelapna langit peuting.
  • Hukum Hubble: Éta tiasa diverifikasi ku cara niténan yén galaksi-galaksi silih ngalih.
  • Homogénitas panyebaran zat.
  • Pangaruh Tolman (variasi gloss permukaan).
  • Supernova jauh: Pelebaran temporal diperhatoskeun dina léngkob lampu na.

Saatos momen ngabeledug, masing-masing partikel ngembang sareng silih ngalih. Anu kajantenan di dieu mangrupikeun hal anu sami sareng anu kajadian nalika urang niup balon. Nalika langkung seueur hawa anu urang kenalkeun, partikel hawa beuki ngagedéan dugi ka na témbok.

Ahli fisika teoritis parantos tiasa ngarekonstruksikeun kronologi ieu kajadian dimimitian dina 1/100 detik sadetik saatos Big Bang. Sadaya perkawis anu dikaluarkeun diwangun ku partikel dasar anu dipikaterang. Diantarana urang mendakan éléktron, positron, meson, baryon, neutrino, sareng foton.

Itungan anu langkung anyar nunjukkeun yén hidrogén sareng hélium mangrupikeun produk utami tina ledakan éta. Unsur anu langkung beurat teras diwangun dina bintang. Nalika jagad raya ngalegaan, résidu résidu ti Big Bang tetep tiis dugi ka ngahontal suhu 3 K (-270 ° C). Jinis ieu radiasi latar tukang gelombang mikro anu kuat dideteksi ku astronom radio dina taun 1965. Ieu anu nunjukkeun perluasan jagat raya.

Salah sahiji mamang anu hébat élmuwan nyaéta pikeun méréskeun naha jagad raya badé dilegaan salamina atanapi naha bakal ngontrak deui. Perkara poék ngagaduhan penting pisan di jerona.

Pamanggihan sareng téori anu sanés

Jenis elemen anu aya di jagad raya

Téori yén alam semesta ngembang dirumuskeun dina 1922 ku Alexander Friedmann. Anjeunna dumasar kana téori rélativitas umum Albert Einstein (1915). Teras, dina taun 1927, pastor Bélgia Georges Lemaître ngagarap karya élmuwan Einstein sareng De Sitter sareng ngahontal kacindekan anu sami sareng Friedmann.

Ku alatan éta, élmuwan henteu ngagaduhan kacindekan anu sanés, ngan ukur semesta ieu ngembang.

Aya téori anu sanés ngeunaan nyiptakeun jagat raya anu henteu penting teuing sapertos ieu. Nanging, aya jalma di dunya anu percanten sareng nganggap aranjeunna leres. Kami daptar aranjeunna di handap.

  • Téori Crunch badag: Téori ieu dumasar kana kanyataan yén perluasan jagat raya bakal ngalambatkeun laun dugi ka mimiti mundur. Éta ngeunaan kontraksi jagat raya. Kontraksi ieu bakal ditungtungan ku implosion ageung anu katelah Big Crunch. Teu seueur buktina pikeun ngadukung téori ieu.
  • Alam semesta osilasi: Éta ngeunaan alam semesta urang berayun dina Big Bang konstan sareng Big Crunch.
  • Kaayaan tetep sareng kreasi kontinyu: Éta ngajaga yén alam semesta ngembang sareng kapadetanna tetep konstan sabab aya masalah dina nyiptakeun kontinyu.
  • Téori inflasi: Éta dumasar kana ciri anu sami sareng Big Bang tapi nyatakeun yén aya prosés awal. Prosésna disebat inflasi sareng perluasan jagat raya langkung gancang.

Anu pamungkas, aya sababaraha jalma anu nganggap yén alam semesta diciptakeun ku Gusti Allah atanapi sababaraha badan ketuhanan.

Kalayan tulisan ieu anjeun bakal diajar langkung seueur ngeunaan formasi jagat raya sareng perluasan urang. Naha anjeun mikir yén hiji poé semesta ieu bakal lirén ngembangna?

Tulisan anu aya hubunganana:
Antimatter

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

7 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Luis Pulido cenahna

    Asal muasal Alam Semesta
    Aya téori sareng hipotés anu béda ngeunaan Asal-Usul Alam Semesta, tapi pikeun kuring, alam semesta unik, sareng bakal teras-terasan, yén éta ogé parantos aya sareng bakal aya; sareng éta salawasna aya dina transformasi konstan, sareng yén kami aya bagian tina éta; dimana waktos teu aya, upami henteu transformasi kana waktos ayeuna, dimana ayana parobihan anu urang hirup lumangsung; Upami anjeun milarian jagat raya pikeun jaman kapengker atanapi pikahareupeun, anjeun moal kantos mendakannana, sabab éta ngan ukur aya sareng aya dina jiwa, jiwa, pikiran sareng pikiran urang. Pangukuran waktos ngan ukur mangrupikeun ciptaan organisasi manusa. Teu aya anu tiasa mikir kapengker atanapi ngalih ka dinya, upami henteu dina pamikiran naon anu urang parantos anggap sareng didaptarkeun salaku transformasi tina kaayaan diri urang kana kaayaan diri urang ayeuna, dina prosés transformasi terus terang sareng kontinyu, dimana urang tempatkeun harepan urang hirup langkung saé. Manusa teh sanes anu ngeureunkeun Alam Semesta; sareng anjeunna ngan ukur bakal janten agen transformasi minor, dina milarian kualitas kahirupan anu langkung saé pikeun dirina. Upami hiji dinten manusa tiasa nyiptakeun kakuatan anu sanggup ngancurkeun planét ieu, aranjeunna kedah ngalebetkeun inti éta pikeun ngabeledugkeunana, sareng sobat anu kuring dipikacinta, sigana mah mustahil, sareng perbuatan ngarusak diri leres-leres . Ieu kumaha kuring ningali na!

  2.   Carlos A. Pérez Sunda. cenahna

    Koméntar kedah katingali (tong nyebarkeun ieu)

  3.   Anyi cenahna

    Abdi percanten ka Gusti. Jelaskeun ka kuring ayeuna tiori ngeunaan kumaha urang dibentuk dina rahim awéwé sareng kunaon lalaki éta anu nyababkeun awéwé éta hamil, upami kami nyiptakeun bing bang kusabab manusa anu sanésna lahir tina séks

  4.   Jaime Ferrés cenahna

    Sigana kuring anu percaya kana kreasi Alam Semesta sampurna cocog sareng tiori Big Bang. Gusti parantos aya sateuacan Big Bang, sareng anjeunna anu nyababkeun gegedug ageung: Anjeunna anu ngadamel sagala masalah sareng sadaya tanaga dina waktos éta. Teras mimiti ékspansi anu hébat, sareng pendinginan anu dijelaskeun ku para ilmuwan.
    Tapi Pencipta Gusti ngajelaskeun naha ledakan éta kajantenan.
    Dina Alkitab dijelaskeun dina basa kiasan yén nyiptakeun dilakukeun sacara bertahap. Éta pedaran alegori cocog sareng panjelasan Big Bang.

    1.    Leongm21 cenahna

      Upami Gusti ngan ukur nyiptakeun Adam sareng Hawa dina awal sagalana, sareng aranjeunna baranahan sareng engké barudak sareng incu na, tapi Gusti henteu satuju sareng hubungan antara kulawarga, kumaha sadayana bakal terus timbul?

  5.   Benito Albares cenahna

    Big bang nyiptakeun jagat raya, kahirupan nembongan dina bentuk mikro organisme, mikro organisme mekar (éta bakal ngajelaskeun sadayana anu gaduh tapi sigana pikiran anjeun henteu masihan seueur) organisme mendakan yén cara anu paling épéktip pikeun baranahan nyaéta dina viviparous cara, pikeun 2 organisme diperyogikeun jalu sareng bikang, spérma sareng ovum ngahiji sareng nyiptakeun mahluk hirup anu sanés dina kecap sanés anu urang henteu didamel ku anu ageung, anu ageung ageung didamel di dunya sareng urang henteu didamel ku Kieu.

  6.   Yesus Kristus heula cenahna

    Campur tiori.
    Gusti: Abdi Alfa sareng Omega. (Big Bang) Genesis: Kacipta Alam Semesta. Mimitina Gusti nyiptakeun langit - (nyaéta alam semesta kusabab langit sanés lapisan Ozone biru) - ... sareng gelap - (gelap) - nutupan balok jurang- (batal) - .. Gusti nyarios: aya cahaya sareng aya cahaya (éléktron. Neutron. Proton) ... sareng anjeunna misahkeun tina gelap (ledakan sareng perluasan) kana cahaya anu disebat siang sareng wengi anu gelap (tina ledakan éta, produk primér mecenghul nyaéta hidrogén sareng hélium (nyiptakeun cai) sareng sésana anu aranjeunna terang tina Injil ... Gusti ngagaduhan sababaraha mahluk luar angkasa anu disebat archangels sareng nyungkeun relawan sareng Luz Bella "Lucifer" ditawarkeun sahingga ngalangkungan résolusi spiritual manusa anu diciptakeun kagoda pikeun milih anu saé sareng jahat ... total yén urang ayeuna urang Reptilitas nganjang ti galaksi katilu sareng ngantepkeun inpormasi yén Gusti anu kami yakin nyaéta Alam, hawa, cai, bumi, seuneu, sareng anu sanésna ... kami pinuh ku téori sareng éta ditangtukeun ku manusa anu gaduh buktina ngan ukur yén urang lahir sareng maot mimiti sareng akhir Alpha sareng Omega big Bang