Bentang Vega

béntang caang di langit peuting

Urang terang yén jagat raya diwangun ku milyaran béntang anu dikelompokkeun ku rasi bintang. Salah sahiji bintang anu paling terkenal nyaéta bentang Vega. Mangrupikeun bintang anu perenahna di konstelasi Lyre sareng mangrupikeun bintang anu paling caang kalima dina sapanjang langit wengi. Upami urang aya di beulah kalér belahan bumi, anu mangrupikeun caang kadua di tukangeun Arthur. Tempatna ngan ukur jarak 25 taun cahaya ti planet urang sareng mangrupikeun salah sahiji bintang anu paling caang caket dieu tata surya.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan bintang Vega sareng ciri-cirina.

Ciri utama

tabrakan antara béntang

Vega mangrupikeun béntang anu dianggap enol warna sareng ukuran visualna. Saatos dikurangan nilai pikeun saringan biru sareng héjo, indéks warna BV nyaéta enol. Tina taneuh, nol ogé jelas gedena na. Kusabab kagiliran rotasi anu luhur, salian ti béda anu signifikan dina suhu permukaan, éta ogé ngalaman rata henteu rata, ngadaptar suhu permukaan boh dina katulistiwa sareng kutub. Salah sahiji kutub béntang nunjuk ka Bumi.

Fitur séjén béntang Vega nyaéta diskus berdebu anu ngurilingan bentang. Milyaran taun ka pengker, panonpoé tiasa dikurilingan ku cara kieu. Disk Vega ayeuna tiasa janten asal tina sistem planet payun anu sami sareng urang. Bahkan mungkin dinten ayeuna ngagaduhan langkung ti hiji planét jinis Jovian atanapi Néptunian. Cakup lebu di sakitar Vega kalebet lebu tina tabrakan katukang antara astéroid. Éta ogé tiasa janten objék protoplanét leutik anu mecah sareng ngawangun struktur anu sami sareng sabuk Kuiper urang.

Vega mangrupikeun bintang paling caang dina rasi bintang Lyra dina usum panas kalér. Dina wengi usum panas di beulahan bumi kalér, éta sering katingali caket zenith di lintang tengah kalér. Ti lintang ka kidul, éta tiasa ditingali dina cakrawala kalér nalika usum salju di beulahan bumi beulah kidul. Garis lintang nyaéta + 38,78 °. Bentang Vega ngan ukur tiasa ditingali di lintang di kalereun 51 ° S, janten Vega henteu tiasa ditingali di Antartika atanapi bagéan kidul Amérika Kidul. Dina garis lintang + 51 ° N, Vega neraskeun saluhureun cakrawala salaku béntang bunderan.

Mitologi béntang Vega

Dina mitologi Yunani kuno, béntang ieu mangrupikeun kacapi muse anu diciptakeun ku Hermes sareng dipasihkeun ka Apollo pikeun ngimbangan anjeunna pikeun maling. Apollo masihan ka Orpheus sareng, nalika anjeunna pupus, Zeus ngajantenkeun lir janten rasi. Vega ngagambarkeun gagang kacapi.

Dina mitologi Cina, aya carita cinta ngeunaan Qi Xi, dimana Niu Lang (Altair) sareng dua putrana (β sareng γ Aquila) dipisahkeun sareng indungna, Zhinu (Vega), anu cicing di sisi walungan anu ekstrim sanésna . , cara susu. Nanging, unggal taun dina dinten ka tujuh belas pananggalan lunar Cina, bakal aya sasak, janten Niu Lang sareng Zhi Nu tiasa akur deui dina waktos anu lami.

Ngaran Wega (engké Vega) asalna tina transliterasi tina kecap Arab wāqi, anu hartosna "murag" atanapi "badarat."

Béntang Vega sareng exoplanét

exoplanets vega béntang

Sanaos ieu bakal gancang robih. Sakelompok panaliti ngandelkeun taun pengamatan pikeun nganalisis lingkungan béntang. Upami papanggihan ieu leres, exoplanet anu Vega tiasa gaduh dina orbit na bakal ekstrim. Éta caket pisan sareng bintang anu ngabutuhkeun waktos kirang ti dua satengah dinten Bumi pikeun ngarengsekeun bunderan anu lengkep. Salaku conto, Merkur, planét pangdeukeutna ka panonpoé, butuh 88 dinten kanggo ngalengkepan hiji orbit. Suhu anjeun bakal janten faktor ekstrim anu sanés.

Suhu rata-rata permukaanna sakitar 2976 derajat. Ieu bakal janten exoplanet paling panas kadua anu kantos dititénan. Panilitian ogé tiasa ngabantosan naha bintang Vega tiasa ngagaduhan exoplanét sanésna. Barina ogé, sakumaha ceuk panaliti, urang kaayaan sistem anu langkung ageung tibatan sistem tatasurya. Kituna, aranjeunna henteu tiasa ngaluarkeun yén aya planét sanés anu aya di sakitar bintang. Dina hal ieu, hiji-hijina patarosan naha aranjeunna ngagaduhan kamampuan pikeun ngadeteksi aranjeunna.

Exoplanets

Bentang Vega di langit

Ayeuna, langkung ti 4000 exoplanét parantos kapendak. Nanging, tina sadaya dunya di luar tata surya, ngan sababaraha anu leres-leres pikaresepeun. Ngan ukur sakedik anu kapendak di sakitar bintang anu cerah atanapi caket Bumi sapertos Vega. Ku alatan éta, upami aya planét sakitar bintang, éta tiasa ditaliti sacara rinci. Kapanggihna exoplanet sakitar Vega bakal aya berita anu positip pisan, henteu paduli naha éta téh dunya anu bahkan henteu tiasa dicicingan jarak jauh.

Panaliti mendakan tanda anu tiasa nunjukkeun ayana exoplanets. Béntang Vega mungkin gaduh Jupiter panas. Kalayan kecap séjén, planét ageung, mirip sareng Jupiter, ngorbit caket pisan sareng bintang na. Nanging, janten langkung caket kana bintang tibatan Jupiter nyaéta panonpoé, éta bakal janten planét anu langkung panas. Éta ogé tiasa janten Néptunus anu panas. Cara na sami, tapi nganggo planét kalayan massa anu mirip sareng Néptunus, Jupiter. Sahenteuna, numutkeun ka paniliti, upami exoplanet ieu aya, éta bakal ngagaduhan massa anu sami sareng Néptunus.

Dina tiori aya deui ekstrim anu disebatkeun planét taringgul. Nyaéta, urang terang yén planét Jupiter seueur gas. Bisi kumaha, sanaos planét bintang na éta tangtu, jauh di luar zona anu tiasa di huni, janten kami henteu nyanghareupan exoplanet anu pikaresepeun pikeun milarian kahirupan luar bumi. Janten caket pisan sareng bintang Vega, Exoplanet ieu diajar kumaha cara ngagedékeun siga anu balon. Kitu suhu na anu beusi bahkan tiasa lebur dina suasanana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan béntang Vega, ciri-ciri na sareng lingkunganana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.