Bentang Neutron

kamekaran béntang

Di jagad raya urang mendakan dina sababaraha objék yén masih hésé pikeun urang ngartos duanana ciri sareng asal-usulna. Salah sahijina nyaéta béntang neutron. Éta mangrupikeun benda langit anu beuratna saratus juta ton. Cai mibanda kapadetan praktis neutron sareng warna anu anéh. Kagungan kapadetan ieu, éta masihan kakuatan gravitasi anu ageung di sakurilingna. Bentang-bentang ieu leres-leres luar biasa sareng pantes diulik.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, operasi sareng asal usulna bintang neutron.

Naon ari béntang neutron

béntang neutron

Naon waé bintang anu cukup masif sanggup janten bintang neutron. Ieu ngajantenkeun prosés ngarobah kana béntang neutron henteu rongkah. Éta objék pangpadetna di dunya. Nalika hiji bintang anu masif béak sadayana suluh nuklir na, inti na janten rada teu stabil. Éta dimana gravitasi massa anu saéna ngancurkeun sadaya atom di sakurilingna kalayan kuat.

Kusabab teu aya deui bahan bakar pikeun ngahasilkeun fusi nuklir, maka teu aya kakuatan lawan pikeun gravitasi. Ieu kumaha inti janten beuki padet dugi ka tingkat anu éléktron sareng proton ngahiji janten neutron. Anjeun panginten panginten, dina kasus ieu, gravitasi tiasa neraskeun iklan infinitum. Upami aya jinis kakuatan pikeun nahan deui, objékna janten langkung padet sareng gravitasi moal aya watesna. Nanging, tekanan degenerasi disababkeun ku sifat kuantum partikel sareng ngamungkinkeun bintang neutron padet ieu ngabentuk tanpa runtuh dina nyalira.

Daripada runtuh, béntang neutron janten panas pisan sahingga proton sareng éléktron tiasa ngiket sareng ngawangun nétron. Ku gaduh inti bintang suhu 10 diangkat janten 9 darajat Kelvin ngahasilkeun fotodérintegrasi bahan anu nyusunna. Anjeun tiasa nyarios yén sadaya huru-hara nuklir ieu anu lumangsung dina pembentukan bintang neutron langkung rumit sareng telenges tibatan dina béntang konvensional. Sareng éta ngagaduhan énergi anu dihasilkeun sacara siklik dugi ka ngahontal kapadetan maksimum.

Inti béntang neutron

formasi béntang neutron

Upami inti bintang neutron ngagaduhan massa anu hébat teuing, sigana bakal runtuh sareng ngawangun liang hideung. Nyatana, seueur ilmuwan nganggap yén asal tina liang hideung asalna ti dieu. Nalika tekanan dugi ka ngeureunkeun kontraksi, béntang kaleungitan lapisan luhurna sareng asup kana supernova anu telenges. Prosésna dituluykeun tapi béntang lalaunan tiis. Ieu disababkeun dibubarkeun poto. Nalika tahap akhir kahontal, ampir sadaya masalah anu aya dina béntang parantos dirobih janten nétron.

Upami inti bintang ngagaduhan massa anu hébat teuing, tiasa aya liang hideung. Dina kasus béntang, prosés ieu lirén langkung gancang kusabab tekanan anu turun janten partikel caket pisan tapi henteu kaleungitan sifatna. Ku cara kieu, béntang neutron mangrupikeun hal-hal anu nandaan wates perkara paling padet anu aya di sakumna jagad raya.

Henteu ngan ukur aranjeunna mangrupikeun objék pangpadetna, tapi éta ogé mangrupikeun salah sahiji elemen paling caang di jagad raya. Tiasa disebatkeun yén éta gaduh kacaangan khusus sapertos pulsar. Nalika béntang neutron muterkeun laju teuing, aranjeunna ngaluarkeun sinar énergi tinggi. Dina panineungan, Sinar ieu diinterpretasi siga anu mercusuar di palabuhan. Sadaya émisi énergi ieu didamel saliwat sareng sami sareng pulsar. Bentang-bentang ieu tiasa diputer sababaraha ratus kali per detik. Aranjeunna ngalakukeun kitu dina kecepatan sapertos anu khatulistiwa bintang anu sami janten cacad sareng manjang nalika muter. Upami henteu pikeun gravitasi anu ageung pisan, bentangna bakal hancur ku kakuatan séntrifugal anu timbul tina puteran.

Naon kira-kira

Kami parantos terang naon béntang neutron sareng kumaha jalanna. Ayeuna urang kedah terang naon anu aya disakurilingna. Di sakurilingna gravitasi anu disababkeun ku anomali anu saé pisan waktosna ngalirkeun dina kagancangan anu béda. Laju waktos ieu katingalina bénten sareng anu aya dina bidangna. Nyaéta ngeunaan mangrupikeun wujud tina alam rohangan-waktos anu ngurilingan urang.

Kusabab jumlah gravitasi ieu, seueur obyék langit di sakurilingna katarik sareng janten bagian tina bintang.

curiosities

gravitasi sareng objék padet

Urang bakal ningali sababaraha kapanasaran anu aya ngeunaan jinis béntang masif ieu:

  • Bentang neutron diwangun ku panyusutan suluh tina hiji lintang masif.
  • Sempalan bintang neutron ukuran kubus gula ngandung jumlah anu sami massa sareng sakumna penduduk manusa dina hiji waktos.
  • Upami panonpoé urang tiasa naksir kana kapadetan anu sami sareng béntang neutron, éta bakalan jumlahna sami sareng Everest.
  • Jumlah gravitasi anu ageung di tempat ieu nyababkeun dilebaran samentawis anu ngajantenkeun permukaan béntang neutron ngalirkeun 30% langkung laun tibatan di Bumi.
  • Upami manusa murag kana permukaan bintang-bintang sapertos kieu, éta bakal ngahasilkeun 200 megaton burst énergi.
  • Bentang-bentang Neutron anu muter kalayan kecepatan luhur ngaluarkeun pancaran radiasi sahingga disebut pulsar.
  • Upami panonpoé urang kana bahan bakar anu sanés lengkep atanapi sareng kakuatan ngabeledug tina fusi nuklir, tarikan gravitasi sapertos anu zat bakal tungtungna runtuh dina gravitasi nyalira.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan béntang neutron, ciri-cirina sareng kumaha jalanna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.