Bedana antara magma jeung lava

béda utama antara magma jeung lava

Kusabab aya sajumlah ageung gunung seuneuan aktip di dunya, kamungkinan pisan salah sahijina masih bitu. Sababaraha bituna vulkanik sering langkung dikenal ku inténsitas atanapi dampakna, sedengkeun anu sanésna tiasa ditingali. Dina eta letusan vulkanik leuwih dipikawanoh atawa disebutkeun dimana kasalahan ngarujuk kana magma jeung lava salaku hal anu sarua salawasna dijieun, sanajan aranjeunna henteu. Aya loba bédana antara magma jeung lava anu bakal urang tingali sacara rinci.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon béda utama antara magma jeung lava sarta ciri utama maranéhanana.

naon magma

ngalir lava

Hayu urang mimitian artikel ieu ku ngartos naon magma. Magma ngan saukur dihartikeun salaku batu lebur ti puseur Bumi. Salaku hasil fusi, magma mangrupa campuran zat cair, sanyawa volatil jeung partikel padet.

Komposisi magma sorangan hese dihartikeun sabab gumantung kana faktor kayaning suhu, tekanan, mineral, jeung sajabana, tapi sacara umum, urang bisa ngabedakeun dua jenis magma dumasar kana komposisi mineral. Hayu urang tingali di dieu:

  • magma mafik: Ieu ngandung proporsi silikat, dina bentuk silikat beunghar beusi jeung magnésium, umumna dijieun ku lebur kerak kandel dasar laut. Pikeun bagian na, jenis magma ieu disebut oge basal magma, nu dicirikeun ku penampilan cairan alatan kandungan silika low. Sedengkeun pikeun suhuna, biasana antara 900 ºC sareng 1.200 ºC.
  • Magma felsik: Dibandingkeun jeung nu baheula, éta magma nu ngandung loba silika, dina wangun silikat beunghar natrium jeung kalium. Biasana asalna tina lebur kerak buana. Éta ogé disebut magma asam sareng, kusabab kandungan silika anu luhur, aranjeunna caket sareng henteu ngalir kalayan saé. Sedengkeun pikeun suhu magma felsik, biasana antara 650°C jeung 800°C.

Ieu bisa ditempo yén duanana jenis magma boga suhu luhur. Sanajan kitu, lamun magma tiis, éta crystallizes, nyieun batu beku. Ieu tiasa tina dua jinis:

  • Plutonik atawa batu intrusive nalika magma kristalisasi di jero Bumi.
  • Batu vulkanik atanapi mudun Ieu kabentuk nalika magma crystallizes dina beungeut bumi.

Sanajan kitu, magma tetep di jero gunung seuneuan dina struktur nu disebut chamber magma, nu teu leuwih ti hiji guha jero taneuh nu nyimpen jumlahna ageung lava tur mangrupakeun titik deepest gunung seuneuan. Sedengkeun pikeun jero magma, éta hésé ngabejaan, atawa malah ngadeteksi eta kamar magma jero. Sanajan kitu, kamar magma geus kapanggih di jerona antara 1 jeung 10 kilométer. Tungtungna, nalika magma junun naek ti chamber magma ngaliwatan conduits atawa liang haseup gunung seuneuan, nu disebut bitu vulkanik lumangsung.

naon lava

bédana antara magma jeung lava

Saatos diajar langkung seueur ngeunaan magma, urang tiasa teraskeun ngabahas naon éta lava. Lava ngan saukur magma nu ngahontal beungeut Bumi dina bitu vulkanik sarta ngahasilkeun naon urang kenal salaku aliran lava. Salaku jalan terakhir, lava nyaéta naon urang tingali dina bitu vulkanik.

Ciri-cirina, boh komposisi lava boh suhu lava gumantung kana spésifisitas magma, sanajan suhu lavana béda-béda sapanjang lalampahanana ngaliwatan beungeut bumi. Khususna, lava kakeunaan dua faktor anu henteu magma: tekanan atmosfir, anu tanggung jawab pikeun ngaluarkeun sadaya gas anu aya dina magma, sareng suhu lingkungan, anu nyababkeun lava tiis gancang sareng ngahasilkeun batu.

Naon bédana antara magma jeung lava

magma ngabeledug

Upami anjeun parantos dugi ka sajauh ieu, anjeun panginten tiasa terang bédana antara magma sareng lava. Dina sagala hal, di dieu urang sakeudeung bakal nyimpulkeun béda utama maranéhanana pikeun netelakeun mamang mungkin. Janten nalika anjeun naroskeun naha éta magma atanapi lava, perhatikeun ieu:

  • lokasi: ieu meureun nu bédana pangbadagna antara magma jeung lava. Magma nyaéta lava handap beungeut jeung lava nyaéta magma nu naek sarta ngahontal beungeut cai.
  • Paparan faktor: Sacara husus, lava kakeunaan faktor has permukaan bumi, kayaning tekanan atmosfir jeung hawa ambient. Sabalikna, magma handapeun beungeut cai teu kapangaruhan ku faktor ieu.
  • Formasi Batuan: lamun magma cools, tiis lalaunan jeung deeply, sahingga nyiptakeun plutonik atawa batu intrusive. Sabalikna, nalika lava tiis, éta tiis gancang sareng di permukaan, ngabentuk batu vulkanik atanapi mudun.

Bagéan gunungapi

Ieu mangrupikeun bagian-bagian anu ngawangun struktur vulkanik:

Kawah

Éta mangrupikeun bukaan di luhur dimana lava, lebu sareng sadaya bahan piroklastik diusir. Nalika urang ngobrol ngeunaan bahan piroklastik, urang hartosna sadayana fragmen batuan beku vulkanik, kristal mineral béda, jsb. Aya loba kawah tina rupa-rupa ukuran jeung wangun, tapi nu paling umum nyaéta buleud tur lega. Sababaraha gunung seuneuan gaduh langkung ti hiji kawah.

Sababaraha bagian tina gunung seuneuan tanggung jawab pikeun bituna vulkanik anu kuat. Tina letusan ieu urang ogé tiasa ningali sababaraha letusan vulkanik anu cukup kuat pikeun ngancurkeun bagian tina strukturna atanapi ngarobihana.

kaldera

Ieu salah sahiji bagian gunung seuneuan anu mindeng bingung jeung kawah. Sanajan kitu, nalika gunung seuneuan ngaleupaskeun ampir kabéh bahan tina chamber magma na dina hiji letusan, hiji depresi badag kabentuk. Kawah geus nyieun sababaraha instability di gunung seuneuan hirup nu kakurangan rojongan struktural. Kurangna struktur dina gunung seuneuan nyababkeun taneuh runtuh ka jero. Ukuran kawah ieu leuwih badag batan kawah sorangan. Émut yén henteu sadayana gunung seuneuan gaduh kaldera.

Congcot vulkanik

Ieu mangrupakeun akumulasi lava nu solidifies sakumaha tiis. Kabéh pyroclasts extravolcanic dihasilkeun ku bitu atawa ledakan vulkanik kana waktu ogé mangrupa bagian tina congcot vulkanik. Numutkeun kana sabaraha rashes anjeun gaduh dina hirup anjeun, ketebalan sarta ukuran congcot bisa rupa-rupa. Congcot vulkanik anu paling umum nyaéta scoria, splash, sareng tuff.

retakan

Éta téh fissures anu lumangsung di wewengkon mana magma keur diusir. Éta retakan atanapi fissures kalayan bentuk elongated nu nyadiakeun ventilasi ka interior jeung lumangsung di wewengkon mana magma jeung gas internal anu diusir ka beungeut cai. Dina sababaraha kasus eta ngabalukarkeun dileupaskeun explosively ngaliwatan pipa atawa liang haseup, sedengkeun dina kasus séjén eta dileupaskeun peacefully ngaliwatan retakan nu sumebar ka sagala arah jeung nutupan tracts badag taneuh.

Hawu jeung dikes

Vents nyaéta pipa anu nyambungkeun kamar magma ka kawah. Ieu tempat gunung bitu lava. Salaku tambahan, gas anu dileupaskeun nalika letusan ngalangkungan daérah éta. Salah sahiji aspék letusan vulkanik nyaéta tekanan. Mertimbangkeun tekanan sarta jumlah bahan nu naek ngaliwatan liang haseup, urang bisa nempo yén batu ieu torn off ku tekanan sarta diusir ti liang haseup.

Sedengkeun pikeun tanggul, aranjeunna mangrupikeun formasi beku atanapi magmatic kalayan bentuk tubular. Aranjeunna nembus lapisan batu anu padeukeut teras solid nalika suhu turun. Tanggul ieu diciptakeun nalika magma naék dina celah-celah atanapi celah-celah anyar pikeun ngarambat sapanjang jalur dina batu. Ngaliwatan batu sédimén, métamorf, jeung plutonik sapanjang jalan.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan béda utama antara magma jeung lava.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.