azimuth

Ukur jarak antara béntang

Sakitu kanggo panineungan tina rasi Saperti langit wengi sacara umum sareng generasi poto anu kualitas luhur, penting pikeun terang konsép na azimuth sareng élévasi. Éta anu jadi pokok tulisan. Anjeun kedah terang naon azimuth sareng naon éta pikeun ngamaksimalkeun poto anu anjeun tiasa tingali Panonpoé sareng bulan dina waktos anu sami atanapi mendakan rasi-rasi anu tangtu di langit.

Dina tulisan ieu kami ngajarkeun anjeun sadayana ngeunaan azimuth sareng cara ngagunakeunana.

Naon azimuth?

azimuth

Duanana azimuth sareng élévasi mangrupikeun dua koordinat anu dipuseurkeun ngahartikeun posisi awak langit di langit nalika urang niténanna tina posisi anu khusus sareng dina waktos anu pasti. Maksudna, éta dipaké pikeun tiasa terang posisi anu bakal dipiboga ku Surya, bulan atanapi béntang anu sanés, gumantung kana posisi dimana urang aya. Upami urang hoyong, contona, pikeun ngabayangkeun sababaraha konstelasi di langit sapertos Great Bear urang tiasa milari bintang-bintang tinangtu anu ngamungkinkeun urang pikeun mendakanana. Pikeun ngalakukeun ieu, urang nganggo élévasi sareng azimuth.

Seueur fotografer nganggo koordinat ieu pikeun tiasa mendakan posisi bulan nalika siang sareng tiasa nyandak poto anu luar biasa tina dua benda langit di langit dina waktos anu sami. Posisi Surya sareng Bulan di langit dihartikeun ku azimuth sareng élévasi.

Azimuth henteu langkung ti sudut anu diciptakeun ku awak langit sareng Kalér. Sudut ieu diukur tina arah jarum jam sareng sakitar cakrawala panitén. Kusabab kitu, kaayaan dimana urang mendakan diri penting pikeun nangtoskeun posisi awak langit. Koordinat ieu henteu nangtoskeun arah awak langit. Upami urang parantos ngukur awak langit anu ka Kalér, urang bakal ningali yén éta ngagaduhan azimuth 0 °, hiji ka Wétan 90 °, hiji ka 180 ° Kidul sareng Kulon 270 °.

Aya aplikasi sélulér anu nyimpen inpormasi ngeunaan élévasi sareng azimut matahari sareng bulan pikeun kaping sareng waktos anu sanés anu urang hoyong tingali. Biasana diwakilan ku peta azimuth sareng garis élévasi dina waktosna.

Naon élévasi?

Luhurna

Nalika urang nyarioskeun élévasi kami ngarujuk kana jarak sudut nangtung antara awak langit anu dimaksud sareng cakrawala anu ditingali ku panitén. TO ieu disebut pesawat pengamat lokal. Pikeun panitén anu aya dina tingkat taneuh, élévasi Matahari ngahasilkeun sudut anu ngawangun arah tengah géométrisna sareng cakrawala anu urang titénan dina posisi éta.

Salaku conto, élévasi Matahari atanapi Bulan tiasa 12 ° nalika pusat geometri na aya dina 12 ° di luhur cakrawala anu urang tingali tina titik dimana urang ayana. Upami anjeun hoyong poto ieu, anjeun kedah tumut kana posisi Matahari atanapi bulan sareng anjeun kedah ngitung élévasi. Pikeun jenis poto ieu, ieu mangrupikeun léngkah anu paling sesah. Pikeun diajar nanganan konsép azimuth sareng élévasi langkung saé ningali studi conto nyata.

Azimuth sareng bantosan dina topografi

Kuadran

Mangpaat sanés anu ngagaduhan konsep ieu diterapkeun dina dunya topografi sareng geodesi. Tangtosna nyaéta anu ukuran ti kalér atanapi kidul sareng jarum jam atanapi jarum jam. Nanging, éta ngan ukur tiasa diukur dugi ka 90 °.

Boh bantosan sareng azimuth caket hubunganna séwang-séwangan dina bidang studi ieu. Bédana konsép ieu tiasa ditingali yén azimuth of a line tiasa diitung ngan ukur terang ayana, tapi henteu ogé sabalikna.

Anjeun tiasa nyobian nangtoskeun nilaina garis anu ngagabung sareng dua titik, salami urang tiasa terang koordinat kalér sareng wétan. Aya rumus salami azimuth aya dina kuadran kahiji:

Formula Azimuth

Dina rumus ieu, Délta mangrupikeun bedana antara koordinat Wétan titik kadatangan sareng anu ti Wétan titik awal. Anjeun teras kedah tumut kana posisi posisi kuadran dimana azimuth.

Alat ukur

Panah

Kuadran sareng panah mangrupakeun dua instrumen anu biasa dianggo pikeun niténan béntang di langit. Kuadran dipaké pikeun ngitung jangkungna béntang dina cakrawala. Upami urang hoyong terang kumaha luhurna Surya, urang kedah ati-ati supados henteu langsung ningali éta atanapi urang bakal ngarusak panon urang.

Nalika anjeun fokus sareng kuadran ka Surya, anjeun tiasa ningali kumaha sinar cahaya bakal nembus ngalangkungan éta sareng diproyeksikeun. Éta nyaéta nalika anjeun terang yén éta cocog pisan sareng anjeunna. Sakali aranjeunna Blok, urang ngadamel bacaan dina kuadran sareng éta jangkungna Panonpoé di luhur cakrawala.

Sareng kumaha upami teu aya sinar panonpoé pikeun nembus kuadran? Teu aya kajadian. Peuting éta tiasa dianggo pikeun milarian béntang sareng terang jangkungna. Prosedur anu sami dituturkeun, tapi dina hal ieu anjeun bakal tiasa langsung ningali bintang, museurkeunana sareng ningali kuadran pikeun milarian jangkungna.

Di sisi séjén, pikeun terang jarak sudut antara dua bintang, panah éta dipaké. Anjeun kedah nempatkeun panah dina luhur sirah anjeun, nempatkeun iteuk di gigir irung. Kami nempatkeun asal penguasa dina bintang anu urang hoyong bayangkeun sareng urang bakal ngitung jumlah babagian anu aya dugi ka ngahontal bintang anu sanés anu urang hoyong ngukur. Angka ieu anu urang kahontal bakal janten darajat pamisahan antara dua.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, konsép sapertos azimuth, élévasi, sareng pos penting pisan pikeun ngukur hal-hal anu teu kahontal. Éta perkiraan kalayan tingkat presisi anu luhur sareng seueur bidang anu aya gunana dina élmu anu béda-béda, ti topografi dugi ka pengamatan bintang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.