Dinten ayeuna mangrupikeun Poé Wetlands Dunya sareng dirayakeun ku usum halodo

Lahan baseuh Spanyol

Dinten ayeuna mangrupikeun Poé Wetlands Dunya. Nanging, lahan baseuh di sakitar planét ayeuna ngagungkeun dintenna kapangaruhan ku usum garing parah anu ngabahayakeun langkung ti satengahna, sanés ngan kusabab kurang cai, tapi ogé kusabab sababaraha ancaman.

Naha anjeun hoyong terang kaayaan lahan baseuh ayeuna dina dinten sapertos ayeuna?

Halodo di lahan baseuh

halodo di lahan baseuh

Variabilitas hidrat tina lahan baseuh mangrupikeun ciri anu sami di Spanyol, kumargi endapanana henteu stabil pisan. Urang tiasa mendakan bulan anu garing sareng anu sanésna langkung hujan. Lemah baseuh Aranjeunna adaptasi sareng suhu sareng kaayaan hujan anu di pasihan ku iklim.

Ieu lumangsung dina kaayaan normal, tapi saatos bulan-bulan terakhir usum garing ekstrim di nagara éta, éta parantos nyumbang kana buruk kaayaan seueur lahan baseuh Spanyol sareng ciri unikna kapangaruhan sareng kaancam.

Lemah baseuh anu darat sareng endorheis sapertos laguna Fuente de Piedra (Malaga), Albufera de Valencia atanapi waduk El Hondo (Alicante), atanapi dina sistem situ anu ageung, sapertos Tablas de Daimiel (Ciudad Real) langkung rentan ka situasi anu hujanna jarang.

Nalika usum garing ekstrim maju sareng suhu naék, aya kasieunan yén lahan baseuh bakal garing sareng Spanyol bakal mimiti janten gurun. Pikeun ngahindarkeun ieu, Pamaréntah kedah nyumponan sarat anu ditetepkeun dina Arahan Rangka Cai, anu jelas sareng ringkesna netepkeun kumaha perairan sumberdaya penting ieu kedah diubaran.

Roberto González, kapala program Cai organisasi, ngajelaskeun yén perencanaan anu dilakukeun di Spanyol pikeun panggunaan cai henteu nganggap halodo salaku strukturalSabalikna, nalika aya jaman garing, "ukuran anu luar biasa" diaktipkeun.

Kusabab kitu, usum garing ayeuna mangaruhan ékosistem ieu kalayan langkung setrés, parantos kapangaruhan ku overexploitation of aquifers, kontaminasi permukaan sareng cai bawah tanah atanapi rézim low aliran ékologis.

Poé surem ngagungkeun

dinten baseuh dunya

Ti saprak 1977, sadayana dina 2 Pébruari, Poé Wetlands Dunya dirayakeun Pikeun miéling panandatanganan di Ramsar (Iran) tina Konvensi ngeunaan Wetlands, éta museur taun ayeuna dina ékosistem baseuh kota.

Kanggo seueur lahan baseuh tiasa dianggo dina cara normal sareng alami, cukup pikeun ngantepkeun cai ngalir sareng balik deui ka saluran alami na. Sumberdaya permukaan kedah lirén dieksploitasi sahingga lahan baseuh tiasa kéngingkeun pungsionalitas aliran ékologis sareng nampi kaayaan anu saé.

Pangaruh kana lahan baseuh

lahan baseuh anu pangsaéna

Ékosistem sapertos rawa gambut, rawa, rawa, danau, délta, pasang surut, daérah laut basisir, bakau, terumbu karang, cinyusu, sawah, waduk atanapi rumah uyah ogé lahan baseuh, beunghar ku kaanekaragaman hayati, penting salaku régulator iklim sareng pasokan cai tawar, penting pikeun salamet manusa.

Nanging, éta teras-terasan tercemar, dieksploitasi, sareng dipangaruhan ku polah manusa. 60% lahan baseuh di Spanyol parantos ngaleungit sareng anu tetep aya dina kaayaan anu serius. Kusabab kitu, dipikahariwang yén Spanyol tiasa janten gurun sareng jalanna waktos, upami kaayaan sapertos kieu.

Kusabab sadaya alesan ieu, penting pikeun pamaréntah nyertakeun langkah-langkah ngajaga aliran ékologis sareng kontrol anu langkung ageung pikeun ditarikna cai dina rencana usum garing pikeun ngirangan épékna sareng ngahindaran panggunaan teuing.

Pikeun nyebarkeun langkung seueur élmu ngeunaan pentingna lahan baseuh, salami sabtu minggu ieu, seueur lahan baseuh bakal ngalaksanakeun kagiatan pikeun sadaya pemirsa pikeun ngadeudeul kasadaran masarakat ngeunaan kabutuhan pikeun ngalestarikeunana. Lemah anu bakal ngagaduhan kagiatan pikeun Poé Wetlands Dunya nyaéta Doñana, Tablas de Daimiel, Délta Ebro, laguna Villafáfila atanapi Albufera Valencia

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.