Naha aya pemanasan global 56 juta taun ka pengker?

56 juta taun ka pengker aya pemanasan global

Sababaraha urang masih teu terang yén pemanasan global anu urang alami ayeuna mangrupikeun kahiji kalina di Bumi. Nanging, aya seueur pemanasan global sareng parobihan iklim anu lumangsung di planét urang sapanjang sejarah. Anu penting disebatkeun nyaéta henteu aya pemanasan global anu sateuacanna kajantenan éta parantos aya dina waktos sakedik sapertos ayeuna. Kalayan kecap séjén, éta manusa anu, kalayan kagiatan najisna, nyaéta ngagancangkeun prosés pemanasan global kusabab émisi gas rumah kaca.

Sakitar 56 juta taun ka pengker, Bumi ngalaman pemanasan global anu rada ageung, anu dipikaterangna anu Paleosin-Eosenén Termal Maksimum (MTPE, atanapi PETM pikeun akronimna dina basa Inggris). Naha anjeun hoyong terang naon anu janten panyabab global sapertos kieu?

Pamanasan global 56 juta taun ka pengker

pemanasan global kamari

Dina waktos éta, manusa teu acan muncul, janten urang moal tiasa janten panyabab pemanasan global sapertos kitu. Pikeun aranjeunna anu nganggap yén ieu alami sareng yén Bumi ngalaman paningkatan global ti jaman ka jaman anu nyababkeun perubahan iklim, sareng yén ieu normal, henteu sapertos kitu.

Bener yén pikeun jutaan taun sanés, Bumi parantos ngalaman paningkatan dina suhu sareng parobahan iklim, tapi parantos dilakukeun ku rébuan sareng rébuan taun. Dina parobihan iklim urang ayeuna, kitu éta ngan sakitar 250 taun ti saprak révolusi industri dimimitian sareng gas rumah kaca mimiti dikaluarkeun.

Sakitar 56 juta taun ka pengker jumlah karbon dioksida (CO2) anu masif dikaluarkeun ka atmosfir sacara dramatik naékna suhu dina skala global. Maximum Thermal Paleocene-Eocene pasti aya kajadian anu aya hubunganana sareng pemanasan global anu panggancangna sareng paling ekstrim yén planet urang parantos alami dina 66 juta taun ka pengker. Pamanasan global lumangsung salami 150.000 taun, sareng suhu global naék sahenteuna 5 darajat Celsius, kanaékan anu tiasa dibandingkeun sareng sababaraha ramalan anu dilakukeun pikeun iklim modéren saluareun akhir abad ieu.

Alesan pikeun pemanasan global

bituna gunungapi mangrupikeun alesan pemanasan global

Pamanasan global ieu ngadadak pisan sareng henteu disababkeun ku manusa. Janten naon anu tiasa memicu naékna suhu di dunya? Éta parantos disarankeun dina komunitas ilmiah yén éta disababkeun ku nyuntikkeun karbon kana sagara sareng suasana, pemicu pamungkas, sumber karbon ieu, sareng jumlah total anu dileupaskeun, dugi ka ayeuna kanyahoan.

Nanging, dimana jumlahna sapertos CO2 asalna tina suhu sadunya planét naék ku 5 ° C rata-rata? Panilitian anu dilakukeun ku tim internasional Marcus Gutjahr, sateuacanna di Universitas Southampton di Inggris sareng ayeuna di GEOMAR (Helmholtz Center for Ocean Research) di Kiel, Jérman masihan ideu yén éta tiasa janten akibat émisi gas ku letusan gunungapi.

Dugi ka ayeuna, gunung seuneuan henteu tanggel waler pikeun kanaékan konsentrasi gas rumah kaca, janten normal pikeun mikir yén kapungkur henteu. Nanging, kedah diémutan yén kagiatan vulkanik mang jutaan taun ka pengker langkung sering sareng langkung intens tibatan ayeuna.

Panilitian sareng pangukuran

pemanasan global

Kombinasi pangukuran geokimia anyar sareng pemodelan iklim global digunakeun pikeun nangtoskeun alesan émisi CO2, nangtoskeun yén pemanasan global ekstrim ieu disababkeun ku dua kali lipat geologis geuwat atmosfir. Nalika urang nyarios kecap gancang urang tingal periode kirang ti 25.000 taun (Kusabab kitu urang moal tiasa ngabandingkeun pemanasan global ieu sareng anu ayeuna, jauh ti dinya), sareng gunungapi janten panyabab langsung tina émisi ieu.

Salaku tambahan, éta ogé tiasa dikukuhkeun berkat kanyataan yén waktos ieu kirang langkung pas sareng pembentukan perpanjangan anu ageung tina ranjang samudera basalts, berkat sajumlah ageung lava anu sumebar di handapeun handapeun. Ieu kajantenan nalika Greenland mimiti misah ti belah kulon kalér-kulon Éropa, nyiptakeun Samudra Atlantik Kalér.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.