Awan Oort. Wates Tata Surya

tata surya sareng jarak astronomi

Skala 1 di Bumi hartosna 1 Unit Astronomi (AU), nyaéta jarak ti Bumi sareng Surya. Conto Saturnus, 10 AU = 10 kali jarak antara Bumi sareng Surya

The Oort Cloud, ogé katelah «Öpik-Oort cloud», mangrupikeun awan bulat hipotetis objék trans-Néptunian. Éta henteu tiasa dititénan sacara langsung. Tempatna aya dina wates tata surya urang. Sareng kalayan ukuran 1 taun cahaya, éta saparapat jarak tina bintang anu paling caket urang ka tata surya urang, Proxima Centauri. Pikeun kéngingkeun ideu ngeunaan ukuranana perkawis Matahari, urang bade ngajentrekeun sababaraha data.

Kami ngagaduhan Merkurius, Vénus, Bumi sareng Mars, dina urutan ieu, ngeunaan Sun. Butuh 8 menit sareng 19 detik pikeun sinar Matahari nepi ka permukaan Bumi. Saluareunana, antara Mars sareng Jupiter, urang mendakan sabuk asteroid. Saatos sabuk ieu, sumping 4 raksasa gas, Jupiter, Saturnus, Uranus sareng Néptunus. Néptunus kirang langkung 30 kali jauh ti Surya sapertos Bumi. Cahaya panonpoe nyandak waktos sakitar 4 jam 15 menit dugi. Upami urang tumut kana planét urang paling jauh ti Surya, wates Awan Oort bakal 2.060 kali jarakna ti Surya ka Néptunus.

Dimana ayana ditegesan?

hujan meteor awan oort

Dina 1932, astronom Erns Öpik, anjeunna nyatakeun yén komet ngorbit pikeun waktos anu lami asalna dina méga ageung saluareun wates sistem surya. Dina taun 1950 astronom Jan Oort, mandiri postulated téori hasilna paradoks. Jan Oort yakin yén meteorit henteu tiasa kabentuk dina orbit ayeuna, kusabab fenomena astronomi anu ngatur aranjeunna, janten anjeunna mastikeun yén orbitna sareng sadayana kedah disimpen dina awan anu ageung. Pikeun dua astronom anu hébat ieu, awan kolosal ieu nampi namina.

Oort ditalungtik antara dua jinis komet. Anu gaduh orbit kirang ti 10AU sareng anu orbit jangka panjang (ampir isotropik), anu langkung ageung ti 1.000AU, bahkan ngahontal 20.000. Anjeunna ogé ningali kumaha sadayana asalna ti sagala arah. Ieu ngamungkinkeun anjeunna pikeun nyimpulkeun yén, upami aranjeunna datang ti sagala arah, awan hipotetis kedahna bentukna buleud.

Naon anu aya sareng awan Oort kalebet?

Numutkeun kana hipotésis tina asal ti Awan Oort, aya dina pembentukan tata surya urang, sareng tabrakan hébat anu aya sareng bahan-bahan anu dipecat. Objek anu ngabentukna kabentuk caket pisan sareng Matahari dina mimiti na. Nanging, tindakan gravitasi planét raksasa ogé menyimpang orbitna, ngirimkeun ka titik anu jauh dimana ayana.

oort awan ngorbit komet

Komet orbit, simulasi ku NASA

Dina awan Oort, urang tiasa ngabédakeun dua bagéan:

  1. Awan Internal / Indoor Oort: Éta langkung patali gravitasi sareng Surya. Disebat ogé Awan Bukit, bentukna sapertos disk. Éta ukuran antara 2.000 sareng 20.000 AU.
  2. Oort Cloud Outer: Bentuk buleudna, langkung aya hubunganana sareng bintang-bintang sanésna sareng pasang galaksi, anu ngarobih orbit planét, ngajantenkeun langkung bunder. Ukuran antara 20.000 sareng 50.000 AU. Kedah ditambihan yén éta leres-leres mangrupikeun wates gravitasi Surya.

Awan Oort sacara gembleng, kalebet sadayana planét dina tata surya urang, planét dwarf, meteorites, komet, sareng dugi ka samilyar benda langit langkung diaméterna 1,3km. Sanaos gaduh jumlah benda langit sapertos anu penting, jarak di antawisna diperkirakeun janten puluhan jutaan kilométer. Total jisim anu dipikagaduhna henteu kanyahoan, tapi ngadamel perkiraan, gaduh salaku prototipe Halley's Comet, Diperkirakeun sakitar 3 × 10 ^ 25kg, nyaéta sakitar 5 kali ti planet Bumi.

Pangaruh pasang surut di Awan Oort sareng di Bumi

Dina cara anu sami yén Bulan masihan kakuatan di lautan, naékkeun pasang pasang, parantos disimpulkeun éta Galaktis fenomena ieu lumangsung. Jarak antara hiji awak sareng awak anu sanés ngirangan gravitasi anu hiji mangaruhan hiji anu sanés. Pikeun ngartos fénoména anu bakal dijelaskeun, urang tiasa ningali kakuatan anu gravitasi Bulan sareng Surya dina Bumi. Gumantung kana posisi dimana Bulan aya hubunganana sareng Matahari sareng planét urang, pasang surut tiasa bénten-béntenna. Penjajaran sareng Matahari pangaruh gravitasi sapertos di planet urang anu ngajelaskeun naha pasang surut naék pisan.

pasang ku pangaruh bulan sareng panonpoé

Dina kasus Awan Oort, hayu urang sebutkeun yén éta ngagambarkeun laut planét urang. JEUNG Bima Sakti bakal ngawakilan Bulan. Éta pangaruh pasang surut. Naon anu dihasilkeunna, sapertos pedaran grafis, mangrupikeun deformasi ka tengah galaksi urang. Ngémutan yén gaya gravitasi Surya kirang sareng langkung saeueung urang meunang ti dinya, gaya leutik ieu ogé cekap ngaganggu gerakan sababaraha awak langit, ngabalukarkeun aranjeunna dikirim deui ka Matahari.

Siklus punah spésiés di planét urang

Hal anu élmuwan parantos tiasa mastikeun nyaéta unggal 26 juta taun sakitar, aya pola ngulang. Éta ngeunaan punah sajumlah spésiés dina periode ieu. Sanaos alesan pikeun fénoména ieu moal tiasa nyatakeun. Pangaruh pasang surut tina Bima Sakti dina awan Oort éta tiasa janten hipotésis pikeun dipertimbangkeun.

Upami urang ngémutan yén Matahari ngurilingan galaksi, sareng dina orbitna condong ngaliwat "pesawat galaksi" kalayan sababaraha teratur, siklus punah ieu tiasa dijelaskeun.

Diitung yén unggal 20 dugi ka 25 juta taun, Surya ngalirkeun pesawat galaksi. Nalika éta kajantenan, gaya gravitasi anu dilakukeun ku pesawat galaksi bakal cekap pikeun ngaganggu sakumna Awan Oort. Mertimbangkeun yén éta bakal ngoyagkeun sareng ngaganggu badan anggota dina Awan. Seueur diantara aranjeunna bakal didorong deui ka arah Matahari.

meteorit nuju planét Bumi

Téori Alternatipna

Ahli astronomi sanés nganggap yén Sun parantos cekap caket kana pesawat galaksi ieu. Sareng tinimbangan anu aranjeunna bawa nyaéta gangguan éta tiasa sumping tina panangan spiral galaksi. Memang leres aya seueur awan molekul, tapi ogé aranjeunna katerap ku buta biru. Éta mangrupikeun béntang anu ageung sareng aranjeunna ogé hirupna pondok pisan, sabab gancang nganggo bahan bakar nuklirna. Unggal sababaraha juta taun sababaraha raksasa biru ngabeledug, ngabalukarkeun supernova. Éta bakal ngajelaskeun oyag anu kuat anu bakal mangaruhan Oort Cloud.

Janten upami kitu, urang panginten moal tiasa ngémutanana ku panon taranjang. Tapi planet urang masih sisikian keusik dina takterhingga. Ti Bulan dugi ka galaksi urang, aranjeunna mangaruhan, ti saprak asalna, kahirupan sareng ayana anu planét urang tahan. Sajumlah ageung hal anu kajantenan ayeuna, langkung ti anu urang tiasa tingali.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.