Polar aurora

Polar aurora

Pasti anjeun kantos nguping lampu kalér sareng anjeun hoyong ningali fenomena alam anu saé ieu. Ieu lampu caang di langit anu biasana héjo. Anu lumangsung di daérah kutub disebut auroras kutub. Salajengna urang bade ngajelaskeun sacara rinci sagala anu anjeun kedah terang ngeunaan aurora kutub sareng ciri-cirina.

Upami anjeun hoyong ngumbara di panjuru dunya pikeun angkat ka kutub sareng ningali aurora kutub anu éndah, teras-terasan maca tulisan ieu.

Karakteristik aurora kutub

aurora kutub disetél dina laut

Nalika aurora kutub katingali tina kutub kalér aranjeunna disebat lampu kalér sareng nalika aranjeunna ditingali ti beulahan bumi beulah kidul auroras kidul. Karakteristik duanana sami sabab asalna dina cara anu sami. Nanging, sapanjang sajarah, lampu kalér sok langkung penting.

Fénoména alam ieu nawiskeun pandangan anu disarankeun pikeun ningali sakali dina kahirupan anjeun. Hiji-hijina kakuranganna nyaéta prediksi na rumit pisan sareng perjalanan ka daérah dimana tempatna mahal pisan. Bayangkeun yén anjeun mayar seueur artos kanggo perjalanan ningali Lampu Kalér ti Greenland sareng tétéla yén dinten-dinten parantos kalangkung sareng aranjeunna henteu ngagaduhan tempat. Anjeun kedah ngalieuk ka tangan kosong sareng kuciwa sabab henteu tiasa ningali aranjeunna.

Anu paling normal tina aurora ieu nyaéta warna héjo anu paling loba. Konéng, biru, oranyeu, Violet komo nada beureum ogé tiasa dititénan. Warna ieu némbongan salaku titik-titik cahaya leutik dimana aranjeunna tiasa ngawangun busur leutik anu ngageleger langit. Warna anu dominan sok héjo.

Tempat dimana aranjeunna tiasa ditingali paling sering éta di Alaska, Greenland, sareng Kanada (tingali Lampu kalér di Norwégia). Nanging, éta tiasa ditingali ti seueur tempat sanés di Bumi, sanaos kirang sering. Bahkan aya kasus anu katingali na parantos dilaporkeun di daérah caket khatulistiwa.

Naha aurora kutub wujud?

aurora di kutub kalér

Anu seueur anu dipilarian ku élmuwan mangtaun-taun nyaéta kumaha sareng kunaon bentukna aurora kutub. Mangrupikeun hasil tina interaksi antara Matahari sareng Bumi. Suasana panonpoé ngaluarkeun sésa gas dina kaayaan plasma anu ngandung partikel muatan listrik. Partikel-partikel ieu ngaliwat ka luar angkasa dugi ka ngahontal Bumi kusabab gravitasi sareng medan magnét Bumi.

Nalika éta ngahontal jangkungna dina atmosfir aranjeunna tiasa ditingali ti langit. Cara Matahari ngirimkeun partikel ieu ka sadaya rohangan sareng, khususna, ka Bumi nyaéta ku angin matahari. Angin panonpoé Éta tiasa nyababkeun karuksakan serius kana sistem komunikasi planét urang sareng nyiptakeun kacilakaan sadunya. Bayangkeun dipotong lami teu nganggo listrik naon waé.

Partikel kalayan muatan listrik tabrakan sareng partikel gas di magnetosfer Bumi. Urang émut yén planét urang gaduh medan magnét anu nyimpang seueur radiasi éléktromagnétik ka luar angkasa. Magnetosfir ieu dibentuk ku kakuatan anu dihasilkeun ku médan magnét.

Alesan anu auroras bentukna langkung sering di kutub sareng henteu di khatulistiwa kusabab medan magnét langkung kuat di kutub tibatan dina khatulistiwa. Ku alatan éta, partikel anu dieusi listrik tina angin surya ngalir sapanjang garis ieu anu ngawangun magnetosfera. Nalika partikel angin surya tabrakan sareng gas-gas magnetosfir, lampu dihasilkeun anu ngan ukur tiasa ditingali kalayan béda-béda condong sinar matahari.

Kumaha cara ngahasilkeunana

aurora borealis di langit

Tabrakan anu dihasilkeun ku éléktron sareng gas-gas magnétosfir nyaéta anu ngajantenkeun proton langkung bébas sareng langkung katingali sareng aurora ieu asalna. Aranjeunna umumna suram auroras, tapi nalika aranjeunna ngalih ngalangkungan magnetosfir aranjeunna lebet kana daérah kutub dimana atom oksigén sareng nitrogén ngajantenkeun aranjeunna katingal langkung cerah. Atom sareng molekul anu nampi énergi éléktron anu asalna tina angin surya ngahontal tingkat énergi anu luhur anu aranjeunna kaluarkeun dina bentuk cahaya.

Aurora kutub biasana lumangsung antara jangkungna 80 sareng 500 km. Normal yén auroras langkung luhur dihasilkeun, kirang tiasa ditingali sareng kirang jéntré. Jangkungna maksimum dimana aurora kutub parantos kacatet nyaéta 640 kilométer.

Sedengkeun pikeun warna, éta gumantung pisan kana partikel gas anu éléktron tabrakan. Atom oksigén anu tumpukanana nyaéta anu ngaluarkeun lampu héjo. Nalika aranjeunna tabrakan sareng atom nitrogén nembongan sareng warna antara biru sareng Violet. Upami tabrakan sareng atom oksigén tapi dina jangkungna 241 dugi ka 321 km éta bakal ditingalikeun warna beureum. Ieu alesan naha aranjeunna tiasa ngagaduhan warna anu béda, tapi biasana héjo.

Dinamika aurora kutub

Sabalikna tina kapercayaan umum, éta sanés fénoména anu aya hubungan sareng wengi sareng gelap. Sabalikna, éta tiasa kajantenan iraha waé sadidinten. Masalahna nyaéta ku sinar panonpoé aranjeunna moal tiasa ditingali ogé sareng tontonan alam henteu ngaapresiasi. Polusi cahaya ogé mangrupikeun faktor sanés anu diperhatoskeun.

Dina pandangan heula, sigana aurora kutub tetep statis tanpa gerak. Nanging, nalika dugi ka tengah wengi, busur anu ngabentuk mimiti ayun dugi ka bentuk awan sareng ngaleungit nalika subuh.

Upami anjeun hoyong ningali aranjeunna, waktos sareng tempat anu paling saé pikeun niténan auroras kutub nyaéta wengi sareng di daérah kutub. Langkung ti satengah wengi sataun tiasa ngaraosan aurora kutub Janten, upami anjeun mikir badé ningal aranjeunna, terang dimana tempat sareng waktos anu pangsaéna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan aurora kutub.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.