Astrolabe

astrolabe

Aya seueur instrumén anu parantos dikembangkeun sapanjang sajarah pikeun diajar langkung seueur, pikeun ningkatkeun panitén sareng panilitian sareng, pamustunganana, pikeun ningkatkeun élmu kana hiji topik. Ngémutan deui ka jaman kuno, anjeun kedah ningali yén sateuacan teu aya seueur fasilitas pikeun nyiptakeun alat sapertos ayeuna, janten lumayan janten kamampuan pikeun nyiptakeunana. Pikeun niténan langit sareng na rasi, instrumen kedah diciptakeun pikeun ngabantosan aranjeunna. Kanggo ieu teh astrolabe.

Dina tulisan ieu kami bade ngajelaskeun naon ari astrolabe, kumaha cara ngagunakeunana sareng naon jinisna aya.

Naon astrolabe

Naon ari astrolabe

Pikeun kéngingkeun ideu naon téknologi sateuacanna sareng ayeuna, anjeun ngan ukur kudu mikirkeun meureun rébuan sareng rébuan jalma anu hirup nalika astrolabe diciptakeun tapi bahkan henteu terang ayana. Ieu kusabab média henteu sapertos anu dikembangkeun sateuacanna sapertos ayeuna.

Astrolabe mangrupikeun panimu bintang pikeun ningkatkeun milarian rasi bintang di langit. Kalayan ngalangkungan peradaban, beuki seueur minat kana élmu ngeunaan rasi sareng hartos na.

Astrolabes klasik diwangun ku kuningan sareng aranjeunna diaméterna 15 dugi 20 cm. Sanaos aya sababaraha jinis astrolabe, sababaraha langkung ageung sareng sababaraha langkung alit, aranjeunna sadayana nahan ciri anu sami.

Awak astrolabe ngagaduhan mater nyaéta disk anu liangna aya di tengahna. Hatur nuhun kana ring anjeun tiasa ningali derajat lintang. Di beulah tengah urang gaduh gendang giwang, terukir ku bunderan anu nunjukkeun jangkungna. Éta ogé ngagaduhan jaringan, nyaéta cut disk anu dianggo pikeun niténan gendang gendang handapeunana. Dina tip anjeun tiasa ningali jumlah bintang anu diwakilan. Di luhur lancah urang gaduh indéks anu nunjuk ka bintang anu urang tingali. Alidade nyaéta ningali sabaraha jauhna béntang anu parantos kapendak.

Operasi na parantos rumit pikeun seueur pangguna. Ngan ukur pikeun méréskeunana, diperyogikeun manual ratusan halaman. Tujuanana ngan ukur titik béntang sareng terang jabatanana. Éta ogé parantos dijalankeun salaku instrumen navigasi pikeun kéngingkeun inpormasi perkawis waktos sareng garis lintang dimana pelaut éta.

operasi

operasi

Astrolabe tiasa dianggo ku janten proyéksi tina bidang langit anu ngagaduhan kuriling lulus. Éta ngagaduhan jarum anu muterkeun crosshair dimana anjeun ngalereskeun bintang anu dimaksud. Tujuan tina astrolabe nyaéta pikeun ngukur jangkungna sudut dimana béntang di luhur objék dina cakrawala. Biasana, pikeun ngagunakeun alat ieu urang fokus kana béntang ngaliwatan jarami sareng jalma sanés nyaéta jalma anu maca nomer string dina skala dimana éta lulus. Ieu ngandung harti yén hiji jalma henteu tiasa nganggo jinis instrumen ieu, sabab nalika urang ngaleungitkeun sirah pikeun ningali tandana, urang bakal ngalih ti tempat ningali bintang.

Fungsi sanésna anu ngagaduhan alat ieu kanggo ngukur lintang. Pikeun ngalakukeun ieu, urang kedah mikawanoh salah sahiji bintang di langit sareng panurunannana. Kami nampi deklinasi ieu ngalangkungan tabel. Urang peryogi kompas sareng astrolabe. Pikeun ngukur lintang urang ngagunakeun rumus matématika anu bakal bénten-bénten upami urang aya di beulahan bumi kalér atanapi di beulahan bumi kidul. Upami urang aya di beulahan bumi kalér urang ngan ukur kedah nambihan rata-rata jangkungna béntang sareng dékna sareng urang bakal ngirangan 90 derajat. Upami urang aya di beulahan bumi beulah kidul, urang ngan ukur bakal nambihan rata-rata jangkungna béntang sareng turunna tanpa ngirangan nanaon.

Jenis-jenis astrolabe

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, alat-alat ieu diciptakeun dina sababaraha jinis gumantung kana anu ngagunakeunana. Éta ogé dirobah nalika aranjeunna adaptasi sareng kaayaan unggal momen. Kapanggihna diidinan teras-terasan téhnik sareng bahan énggal kaluar pikeun ningkatkeun panineungan sareng, dina gilirannana, instrumen sanésna langkung langkung mekar tibatan anu mimiti didamel.

Urang bade nganalisis kumaha jinis utama astrolabe sami sareng kumaha béntenna. Ieu ngagaduhan bénten jinis pembuatan sareng bahan. Nanging, anjeun bakal ningali yén éta sadayana ngagaduhan pangaruh hébat kana téknologi anu urang anggo ayeuna sareng kumaha éta mempermudah diajar béntang.

Planispheric astrolabe

Planispheric astrolabe

Modél ieu diciptakeun supados tiasa nganalisis béntang dina hiji lintang. Maksudna, terang sadayana béntang anu aya dina garis lintang anu tangtu. Pikeun ngagunakeunana, data sareng pesawat anu béda dina instrumén disaluyukeun kanggo mendakan bentangna. Upami anjeun hoyong ngalaksanakeun jinis pengamatan anu sanés, anjeun kedah ngarobih sadaya data deui sareng mimitian ti mimiti.

Éta mangrupikeun instrumen anu paling saderhana dianggo tapi alat anu paling seueur kawatesanan, sabab anjeun ngan ukur tiasa terang béntang dina hiji lintang. Ku jalanna waktos aranjeunna ngaluarkeun modél anu langkung canggih anu sanés anu ningkatkeun gampangna padamelan.

Astrolabe universal

Astrolabe universal

Modél ieu mekar kalayan hormat ka anu samemehna. Éta ogé terang pikeun terang sadaya inpormasi pikeun sadaya lintang dina waktos anu sami. Ieu ningkat pisan kualitas paniténan sareng inpormasi anu dicandak ngalangkunganana. Éta alat anu paling rumit pikeun dianggo sareng seueur ilmuwan nyandak waktos anu panjang pikeun diajar ngagunakeunana. Sakali operasi na dikawasa, éta tiasa ngahasilkeun inpormasi hébat.

Pelaut astrolabe

Pelaut astrolabe

Alat ieu henteu ngan ukur dipaké pikeun ningali naon anu aya di langit tapi ogé pikeun ngaoriasi pelaut di laut anu luhur. Ningali éta alat ieu kagungan poténsi hébat pikeun nungtun kapal ngaliwatan laut, versi anu langkung diadaptasi kana laut dikembangkeun. Éta rada manpaat pikeun terang posisi sareng lintang di mana ayana. Saolah-olah éta sistem navigasi tapi primitif pisan.

Hiji-hijina masalah anu ditepikeun nyaéta hésé pikeun nanganan sareng meryogikeun diajar panjang.

Kuring miharep yén ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan astrolabe.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.