Astéroid

astéroid

Alam semesta mangrupikeun hal anu hébat pikeun dipikanyaho. Saban poé urang diajar langkung seueur ngeunaan éta sareng kami ngartikeun misteri anu aya hubunganana sareng operasi sagalana. Pasti anjeun parantos ningali atanapi nyarios astéroid. Tiasa ogé anjeun parantos ngalieurkeun aranjeunna sareng meteorit sabab anjeun henteu terang konsépna ogé. Asteroid teu langkung ti objék leutik anu kabentuk ku batuan, utamina, sareng éta, sapertos sésa planét, ngorbit ngurilingan Matahari.

Upami anjeun ngagaduhan patarosan ngeunaan naon astéroid sareng kumaha bédana ti meteorit, ieu tulisan anjeun. Urang bakal ngajelaskeun sadayana ieu ka anjeun sacara rinci pisan.

Naon astéroid sareng naon ciri anu dipibanda

orbit astéroid

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, asteroid henteu ngan ukur objék taringgul anu ngurilingan Matahari. Sanaos ukuranana henteu sami sareng planét, orbitna mirip. Aya seueur astéroid anu ngorbit di urang Sistem tatasurya. Seueur-seueurna diantarana mangrupikeun sabuk asteroid. Daérah ieu aya diantara orbit Mars y Jupiter. Sapertos planét, orbitna elips.

Éta henteu ngan ukur aya dina sabuk ieu, tapi ogé tiasa dipendakan dina lintasan planét anu sanés. Ieu ngandung harti yén obyék taringgul ieu ngagaduhan jalur anu sami di sakitar matahari, tapi teu aya anu kedah hariwang. Anjeun panginten panginten upami astéroid aya dina orbit anu sami sareng planét urang, waktuna bakal datang nalika éta tiasa tabrakan sareng nyababkeun bencana. Ieu henteu sapertos kieu. Henteu kedah hariwang sabab henteu tabrakan.

Laju astéroid anu aya dina orbit anu sami sareng orbit planét biasana sami dina kecepatan anu sami. Kituna, aranjeunna moal kantos pendak. Pikeun ieu kajantenan, naha Bumi kedah ngalih langkung laun, atanapi astéroid kedah ningkatkeun kagancanganana. Ieu henteu kajantenan di luar angkasa kecuali aya kakuatan luar anu ngalakukeun ieu. Samentawis éta, hukum gerak diatur ku inersia.

Jinis astéroid

Sabuk astéroid

Astéroid ieu asalna tina pembentukan Tata Surya. Sakumaha anu parantos urang tingali dina sababaraha tulisan, Tata Surya kabentuk sakitar 4.600 milyar taun ka pengker. Ieu kajantenan nalika awan ageung gas sareng lebu runtuh. Nalika ieu kajantenan, seuseueurna bahan murag kana tengah awan, ngabentuk Matahari.

Bahan sésa janten planét. Nanging, objék anu aya dina sabuk astéroid henteu ngagaduhan kasempetan pikeun janten planét. Kusabab astéroid ngabentuk dina tempat sareng kaayaan anu béda, éta henteu sami. Masing-masing parantos ngawangun dina jarak anu béda ti Surya. Hal ieu ngajantenkeun kaayaan sareng komposisina béda ogé.

Kami mendakan objék anu henteu buleud, rada aranjeunna gaduh jagged sareng bentuk henteu teratur. Ieu kabentuk ku pukulan anu teras-terasan sareng objék sanés dugi ka sapertos kitu.

Batur anu ratusan diaméterna diaméter sareng ageung. Éta langkung alit, sapertos karikil. Seueur-seueurna diantarana didamel tina sababaraha jinis batu. Seueur diantara aranjeunna ngagaduhan jumlah anu hadé tina nikel sareng beusi.

Inpormasi naon anu dicandak?

Orbit astéroid

Objék taringgul ieu tiasa nyayogikeun kami sababaraha inpormasi ngeunaan élmu alam semesta. Kusabab éta kabentuk dina waktos anu sami sareng sésana Tata Surya, batuan luar angkasa ieu tiasa masihan kami inpormasi ngeunaan sajarah planét sareng Matahari. Élmuwan tiasa nalungtik astéroid ieu pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan éta.

Aya sababaraha misi luar angkasa NASA dimana asteroid parantos dititénan. Dina hiber anu pesawat terbang pesawat NEED Shoemaker didamel ka Eros (nami anu parantos dipasihkeun ka astéroid) éta badé didaptarkeun pikeun kéngingkeun data anu tangtu ngeunaan komposisi sareng formasi obyék batuan. Aya misi luar angkasa anu séjén sapertos pesawat ruang angkasa Fajar pikeun nganjang ka sabuk asteroid anu dianalisis Vesta, asteroid sagedé planét alit sareng pesawat ruang angkasa OSIRIS-REX anu parantos nganjang ka asteroid caket. ka Bumi disebut Bennu na bawa sampel ka planét urang.

Bédana sareng meteorit

Meteorite

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, pasti anjeun kantos salah kaprah meteorit pikeun astéroid. Sareng éta astéroid diklasifikasikeun dumasar kana posisi dimana aranjeunna aya dina Tata Surya. Salaku conto, urang parantos nyarios anu aya dina sabuk asteroid antara Mars sareng Jupiter. Aya deui anu disebat NEAs sabab langkung caket kana Bumi. Kami ogé mendakan Trojan, nyaéta anu aya di sakitar orbit Jupiter.

Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan Centaurs. Ieu mangrupikeun anu aya di bagian luar Tata Surya, caket kana Awan Oort. Tungtungna, urang kéngingkeun astéroid anu ngalangkungan Bumi. Ieu, anu "kawengku" ku gravitasi bumi sareng orbit salami waktos anu lami. Éta ogé tiasa jalan-jalan jauh deui.

Sajauh kuring miharep sadayana séhat. Ayeuna waktuna pikeun terang naon éta meteorit. Météor henteu langkung henteu ngan ukur hiji asteroid anu tumiba di Bumi. Ngaran ieu dipasihan sabab, nalika asup ka atmosfir, éta nyésakeun tilas cahaya anu disebat meteor. Ieu mangrupikeun anu bahaya pikeun manusa. Nanging, suasana urang ngajaga urang tina aranjeunna, sabab nalika aranjeunna kontak, éta tungtungna lebur.

Gumantung kana komposisi anu dipiboga, aranjeunna tiasa janten batu, logam atanapi duanana. Pangaruh meteorit ogé tiasa positip, sabab seueur inpormasi tiasa didapet ngeunaan éta. Tiasa waé éta tiasa nyababkeun karuksakan upami cukup ageung yén suasanana henteu lengkep ngancurkeun nalika kontak. Ieu dinten ayeuna tiasa diprediksi terang lintasanana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan astéroid sareng meteorit.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.