Aliran sagara

Aliran samudera di sakumna dunya

Nalika urang nyarioskeun arus laut Kami henteu ningali kana gerakan-gerakan horisontal perairan anu kagolong kana sagara atanapi lautan ageung. Normalna aranjeunna diukur numutkeun kagancangan aranjeunna bakal ngalih sareng m / s atanapi knots biasana dianggo. Panilitian arus laut penting pikeun ngartos iklim planét sareng transportasi énergi ti hiji daérah ka daérah anu sanés. Anjeun kedah terang yén gerakan cai ieu disetir ku faktor sapertos angin, variasi kapadetan cai sareng pasang.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan arus laut, dinamika sareng ciri utama na.

Faktor arus laut

Supados arus laut aya, sababaraha faktor kedah bertindak, nyaéta naon anu ngajantenkeun aranjeunna ngalih kalayan kecepatan anu tangtu. Transportasi cai ieu ngabantosan migrasi sato, angkutan énergi ti hiji daérah ka daérah anu sanés sareng pangaturan iklim planét. Diantara faktor anu kami mendakan janten faktor penentu asal usul laut sagara sapertos kieu: angin, variasi kapadetan cai sareng pasang pasang.

Angin anu nyababkeun arus laut ieu ngalih ti hiji daérah ka daérah anu sanés. Pikeun ieu kajantenan, angin kedah caket kana permukaan sagara sareng ngagaduhan kakuatan anu cekap pikeun tiasa ngajalankeun arus anu ngurilingan cai ngalangkungan cekungan sagara. Variasi dina kapadetan cai utamina kusabab kaasinan daérah. Gerakan arus cai kusabab parobahan kapadetan cai katelah sirkulasi térmohalin. Ieu katelah salaku sabuk conveyor laut. Sareng ieu di dieu urang tingali yén arus didorong ku béda-béda kapadetan cai kusabab variasi suhu sareng variasi salinitas di daérah-daérah.

Urang terang yén henteu sami pikeun ngabandingkeun cai sagara numutkeun daérahna. Asin nyababkeun parobihan gerakan cai. Perhatoskeun yén arus anu disetir dina bédana kapadetan lumangsung dina tingkat anu langkung cetek sareng langkung jero. Éta ngajantenkeun cai ngalir langkung laun tibatan arus pasang surut, ombak angin. Nyaéta, urang moal ningali ngabareuhan kuat pikeun kanyataan saderhana yén cai ngagaduhan kapadetan anu béda.

Tungtungna urang gaduh pasang surut. Pasang surut ieu mangrupikeun naékna sareng ragrag tina permukaan cai gumantung kana gerak bulan. Kapindahan ieu cai éta ngahasilkeun arus anu kuat khususna caket basisir. Normalna, gerakan cai ieu ogé kapangaruhan ku iklim global. Ieu disababkeun kanyataan yén sirkulasi cai kalayan suhu anu langkung haneut katingali tina daérah katulistiwa dugi ka daérah anu tiis anu langkung caket ti kutub.

Pangaruh Coriolis

Salah sahiji épék anu dipikaterang janten salah sahiji panyetir utama arus laut nyaéta pangaruh Coriolis. Sanaos sanés mangrupikeun faktor gerakan sapertos anu sanés anu parantos kami namina, kinerja na kedah diperhatoskeun. Nyaéta ngeunaan faktor gerak anu lumangsung salaku akibat tina rotasi Bumi. Ieu nyababkeun perairan sagara diputer sareng ngalir ka arah daérah anu béda sareng arah numutkeun lokasi geografis.

Gerakan anu dihasilkeun ku gerbang Coriolis moal sami di sadaya daérah planét. Di daérah anu langkung jauh ti khatulistiwa, gerakan arus laut kusabab pangaruh ieu langkung laun. Nanging, di daérah anu caket na perairan langkung gancang. Kusabab kitu, urang tiasa nyimpulkeun yén pangaruh Coriolis tanggung jawab pikeun deflected arus laut ka katuhu di beulahan bumi kalér sareng ka kénca di beulahan bumi kidul. Penyimpangan janten langkung ageung nalika aranjeunna ngadeukeutan kutub sareng nol dina katulistiwa.

Jenis arus laut

arus laut

Aya sababaraha jinis arus laut numutkeun sababaraha ciri utama. Hayu urang tingali naon éta:

Arus basisir

Éta anu ngalir sajajar sareng pantai. Aranjeunna biasana henteu ngaleuwihan laju simpul, sanaos tiasa ngaleuwihan kagancangan ieu salami urang ningali dina zona anu ngabareuhan. Biasana intensitas arus basisir ieu turun jauh ti basisir. Aranjeunna tiasa nampilkeun bahaya pikeun ngojay sareng penyelam anu lebet kana daérah anu daérah taringgul.

Aliran ngirut

Éta ogé katelah arus balik. Arus ieu dipikaterang saprak laut nyobaan milari tingkat sorangan. Aliran ieu tiasa rJalankeun jarak ti 25 méter dugi ka kilométer gumantung kana kakuatan ombak. Bola anu langkung ageung caket basisir, langkung ageung saatosna. Éta kedah diperhatoskeun yén kakuatan arus ieu langkung kuat nalika tenang ombak.

Arus balik kabentuk ku gelombang gelombang anu henteu teratur dina ombak na. Urang kedah terang yén ombak sateuacan putus sareng seueur énergi gerak. Kusabab kitu, énergi ieu balik deui ka laut ngaliwatan saluran anu dibentuk ku gerakan ombak anu teras-terasan.

Angin ombak

Éta mangrupikeun anu ogé dipikaterang ku nami arus permukaan. Dina hal ieu, angin anu tanggel waler pikeun niupan lapisan lapisan cai pikeun mindahkeun éta ka arah anu khusus. Normalna, laju gelombang angin kaleungitan intensitasna langkung ageung jarak anu ditempuh. Teuing aranjeunna kaleungitan intensitas nalika jero ningkat. Ieu kusabab angin ngagem kakuatan pisan di daérah anu jero. Angin ngalakukeun padamelan anu cukup kuat pikeun tiasa mangaruhan gerakan laut di sakumna dunya.

Kacepetan arus angin gumantung kana ajeg, durasi angin sareng intensitasna.

Aliran konveksi

Éta mangrupikeun anu didorong sabagian ku angin, sanaos ciri utami nyaéta variasi dina suhu cai. Ieu sami sareng arus konveksi mantel Bumi. Nalika aya bédana suhu, aya gerakan pikeun nyaimbangkeun suhu sareng aranjeunna disebarkeun sacara béda.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan arus laut.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.