Aristarchus ti Samos

Salah sahiji matématikawan sareng astronom anu parantos ngantepkeun pamanggihanna nyaéta Aristarchus ti Samos. Éta ngeunaan élmuwan anu ngembangkeun hipotésis révolusionér pikeun jaman na. Sareng éta, di jaman kuno, éta bahaya mun ngalawan naon anu ditetepkeun. Nanging, lalaki ieu nyatakeun yén Sun sareng sanés Bumi, mangrupikeun pusat anu tetep tina Alam Semesta. Anjeunna ogé nyatakeun yén Bumi sareng planét-planét sanésna ngurilingan Matahari. Tangtosna ieu ngakibatkeun jalma anu percanten yén Bumi mangrupikeun pusat alam semesta ngalangkungan tiori geosentris.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun perkawis prestasi sareng akibat anu Aristarchus of Samos kagungan dina sajarah matématika sareng astronomi.

Información pribadi

Aristarchus of Samos dina patung

Aristarco de Samos mangrupikeun panulis karya ilmiah "Tina gedéna sareng jarak Surya sareng Bulan." Dina buku ieu anjeunna ngajelaskeun sareng nunjukkeun salah sahiji itungan anu paling akurat anu aya dina waktos éta jarak antara planet urang sareng Matahari. Dina salah sahiji cariosan anjeunna nyarios yén béntang-bintang langkung ageung tibatan katingalina. Éta, sanaos aranjeunna tiasa ditingali salaku titik di langit, aranjeunna suns langkung ageung tibatan matahari urang. Ukuran jagat raya jauh leuwih badag tibatan élmuwan nalika éta diklaim.

Anjeunna lahir di 310 SM janten anjeun tiasa ngabayangkeun kanyaho dasar anu aya dina waktos éta. Sanaos kitu, Aristarchus ti Samos tiasa ngajelaskeun teori-teori anu leres pisan pikeun jaman na. Anjeunna pupus dina taun 230 SM. C di Alexandria, Yunani. Anjeunna mangrupikeun manusa munggaran anu tiasa diajar jarak ti planet urang ka Surya dina cara anu cukup akurat. Anjeunna ogé diajar sareng nyatakeun naon jarak antara Bumi sareng Bulan. Anjeunna nyiptakeun téori hélikétris, nyatakeun yén Surya mangrupikeun pusat Alam Semesta sareng sanés Bumi.

Hatur nuhun kana sumbangan élmuwan ieu, dina abad tujuh belas, Nicolaus Copernicus tiasa ngajelaskeun ku cara anu langkung detil di tiori hélemétris. Janten lalaki anu hirup tiheula pisan, teu seueur seueur inpormasi ngeunaan kahirupanana. Dipikaterang yén anjeunna lahir di Yunani sareng astronom sareng matematikawan. Sadayana hirupna nyéépkeun di Alexandria. Éta ngagaduhan pangaruh ti Mesir anu nyababkeun matématika Yunani ngembangkeun mangabad-abad sateuacanna. Anjeunna ogé ngagaduhan dorongan ti Babul pikeun astronomi dikembangkeun sateuacanna.

Di sisi anu sanésna, pembukaan Wétan sareng Alexander the Great, ngabantosan pikeun silih tukeur ideu anu nyumbang dina cara anu penting pikeun paham-paham nalika éta. Ieu kontéks dimana Aristarchus of Samos ngembangkeun téori hélikétris.

Kontribusi utama Aristarco de Samos

Karya ilmiah

Salah sahiji kontribusi anu paling penting nyaéta anjeunna berhasil mendakan yén planét-planétna nyaéta anu ngurilingan Matahari, kalebet Bumi. Pikeun dugi ka pamanggihan ieu, anjeunna nganggo logika. Salajengna, Anjeunna tiasa ngira-ngira ukuran bulan sareng Bumi sareng ningali kumaha jauhna aranjeunna.

Anjeunna tiasa mendakan yén, sanaos béntang-béntangna katingali alit ti langit, éta siga matahari sareng ukuranana ageung, tapi jarakna jauh pisan. Sadaya penjelasan ieu dijantenkeun warisan tiori Heliocentric anu dianggo ku Nicolás Copernicus.

Di jaman kuno aya seueur teori ngeunaan jagad raya. Bayangkeun upami aya legenda, carita, sareng kapercayaan palsu. Seueur tiori ieu ngagaduhan seueur implengan Déwa, carita, sareng sajabana. Téori heliocentric sumping pikeun ngarobihkeun sadayana anu urang gaduh dina waktos éta. Éta dumasar kana prinsip-prinsip ieu:

  • Sadaya benda langit henteu muter dina hiji titik.
  • Pusat Bumi mangrupikeun pusat tina bola bulan. Ieu ngandung harti yén orbit bulan aya di sakitar planet urang.
  • Sadaya bidang anu aya di jagad raya (katelah planét) diputer ngurilingan Matahari sareng Surya mangrupikeun béntang anu tetep di tengah jagad raya.
  • Jarak antara Bumi sareng Surya ngan ukur fraksi anu teu penting dibandingkeun jarak antara bintang-bintang sanésna.
  • Bumi teu langkung ti bidang anu ngurilingan Matahari sareng ngagaduhan langkung ti hiji gerakan.
  • Bentangna angger sareng teu tiasa obah. Rotasi Bumi nyaéta anu ngajantenkeun yén aranjeunna ngalih.
  • Gerakan orbit Bumi ngurilingan Matahari ngajantenkeun planét anu sanésna siga anu surut.

Pentingna

Panonpoé salaku puseur jagad raya

Tina sadaya poin anu ditetepkeun tina téori hélikémik, data tangtu tiasa dikumpulkeun pikeun kéngingkeun padamelan anu langkung maju sareng lengkep dina taun 1532. Dina taun ieu disebat "Dina révolusi bumi langit." Dina karya ieu 7 argumén utama tiori disusun sareng dina cara anu langkung lengkep sareng itungan nunjukkeun unggal argumén.

Aristarco de Samos gaduh karya sanés anu dikenal salaku "Kana ukuran sareng jarak matahari sareng bulan" sareng anu sanésna "Révolusi bidang langit". Sanaos anjeunna sanés jalma anu ngagaduhan frasa anu turun dina sajarah, anjeunna ngagaduhan anu dikenal dina buku kuno sareng nyarios kieu: "Janten téh, mahluk sanés."

Pentingna lalaki ieu dumasarkeun kana kanyataan yén anjeunna anu pangheulana nyusun téori héliéméricis, hal anu maju teuing pikeun waktuna. Anjeunna sadar yén Bumi ngadamel révolusi lengkep di handapeun Matahari sareng éta lumangsung sataun. Salaku tambahan, éta berhasil milarian planét urang antara Vénus sareng Mars. Anjeunna nyatakeun yén béntang-béntang éta ampir teu aya watesna sareng Matahari sareng éta dibereskeun.

Tina sadaya pamanggihan ieu dimungkinkeun pikeun ngawariskeun ideu yén Bumi sanés pusat jagat raya, tapi éta Matahari. Salajengna, éta ogé ngabantosan yén Bumi henteu ngan ukur muter ngurilingan Matahari tapi dina dirina nyalira sumbu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Aristarco de Samos.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.