Marmot Pyrenean dina bahaya kusabab karagaman genetik anu handap

Marmot Pyrenean

Parobihan iklim éta ngagaduhan épék dahsyat dina seueur faktor anu kaayaan kahirupan di Bumi, kalebet keragaman genetik. Kami terang pisan yén suhu global ningkat kusabab ningkatna émisi gas tina industri sareng transportasi di seluruh dunya.

Saur paningkatan dina suhu planét ngagaduhan résiko anu tangtu dina variabel anu kaayaan ékosistem anu béda dina planét urang. Variabel sapertos suhu, kaasaman danau, kakirangan cai tawar sareng fragméntasi habitat aranjeunna ngirangan biodiversiti.

Kumaha karagaman genetik mangaruhan adaptasi kana perubahan iklim

Dina ékosistem alami sareng antropis, sadaya mékanisme anu ngajantenkeun unsur-unsur tiasa dianggo saé patalina. Sacara umum, sadayana anu ngajantenkeun fungsi ékosistem sakumaha urang terang aranjeunna ayeuna mangrupikeun ranté sareng hubungan antara mahluk hirup sareng mahluk iners.

Pikeun sanggup adaptasi sareng pangaruh anu dahsyat sareng négatip tina perubahan iklim, diperyogikeun keragaman genetik anu hébat anu ngamungkinkeun ngahasilkeun mutasi dina DNA tiasa nahan sareng salamet tina parubahan di lingkungan. Kusabab populasi spésiés sato sareng tutuwuhan tangtu turun, aranjeunna janten langkung rentan ka kondisi lingkungan. Salaku conto, spésiés tutuwuhan anu ngabutuhkeun suhu anu handap condong ngarobih jengkolna di luhurna nalika suhu naék di daérah handap kusabab perubahan iklim.

Pyrenees

Ku alatan éta, duanana spésiés sato sareng tutuwuhan langkung tahan sareng gaduh waktos anu langkung gampang adaptasi pikeun perubahan iklim salaku langkung ageung populasi sareng karagaman genetik gaduh.

Kumaha upami marmot di Pyrenees?

Di Spanyol, di Pyrenees, komunitas marmot langsung ti Pegunungan Alpen Perancis. Ieu dipasang deui antara 1948 sareng 1988 sabab aranjeunna janten punah di Pyrenees langkung ti 15.000 taun.

Panilitian anyar nunjukkeun yén karagaman genetik marmots ieu rada handapKusabab kitu, numutkeun naon anu kuring parantos saurna, éta bakal ngalaman kasusah anu hébat sareng bakal janten spésiés anu rentan pisan sateuacan pangaruh parobihan iklim. Parantos Spanyol mangrupikeun nagara anu, kusabab iklim, ékonomi sareng lokasi geografisna, rentan pisan kana parobihan iklim.

Kisaran taneuh

Rentang marmot alpine

Panilitian ieu dilakukeun ku panaliti ti Pusat Panilitian Ékologis sareng Aplikasi Leuweung (CREAF-UAB) sareng Laboratoire de Biométrie de Biologie Evolutive (LBBE) di Lyon (Perancis). Pikeun ieu aranjeunna parantos ngaanalisis DNA tina marmots Pyrenean ngalangkungan rambutna.

Nalika panerapan ulang spésiés ieu dilaksanakeun di Pyrenees, sakitar 400 spésimén anu asalna ti Alps Perancis dipasang deui. Sanaos kurangna perencanaan sareng tindak lanjut (kumargi sababaraha diantarana henteu terang persis ti mana asalna), pamasangan semula marmot Alpine di Pyrenees éta mangrupikeun kasuksésan sabab gancang ngadegkeun sareng ngajajah ampir sadayana belah kidul gunung ieu.

Asal sareng akibat tina béda-béda genetik handap

Populasi anu dihirupkeun deui ngan saeutik pisan karagaman genetik. Ieu mangrupikeun aspek anu penting pisan pikeun adaptasi sareng perubahan iklim sareng skénario énggal na. Biasana, langkung ti sapertilu tina rétroduksi gagal kusabab kurangna panilitian samemehna, henteu saurna nuturkeun-nuturkeun atanapi keragaman genetik anu handap.

Kanyataan yén hiji spésiés ngagaduhan karagaman genetik anu euyeub penting sacara umum pikeun épolusi komunitas sareng spésiésna nyalira, tapi langkung penting nalika populasi leutik.

marmot alpine

Tapi naha karagaman genetikna handap? Nya, sapertos populasi Pyrenees teu tukeur matérial genetik, unggal kota di Pyrenees masih keneh mirip kota asli di Alps.

Hiji-hijina patarosan anu tetep nyaéta naha waktos bakal tiasa ngabantosan groundhog adaptasi sareng parobihan iklim atanapi naha éta bakal janten kagagalan rétroduksi anu sanés. Harepan urang anu tetep nyaéta pikeun ngirangan sareng ngeureunkeun épék parobihan iklim sahingga marmots sareng spésiés anu kaancam sanés gaduh langkung waktos pikeun adaptasi sareng skénario énggal anu bakal dilakukeun parobihan iklim.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.