Antropropentrisme

ciri antropokus

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis jinis doktrin anu negeskeun posisi pusat manusa di jagad raya. Nya perkawis antropokus. Dina arus pamikiran ieu urang mendakan yén manusa tanggung jawab sareng pusat tina sagala hal. Upami urang nganalisis pentingna tina sudut pandang antropokuskeun urang ningali yén ngan ukur sadaya kapentingan manusa kedah ngagaduhan perhatian moral. Mangrupikeun jinis alternatip pikeun teokentrisme anu béda anu dominan dina Abad Pertengahan.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan anthropocentrism sareng ciri-cirina.

Ciri utama

antropokus

Theocentrism mangrupikeun ajaran anu langkung tiheula dimana Gusti dianggap pusat jagat raya sareng ngarahkeun sagala hal, kaasup kagiatan manusa. Kusabab kalemahan ilahi ieu kaleungitan pentingna dina sajarah ngalangkungan waktos, sadaya tanggung jawab dipasihan ka manusa. Ku cara kieu, ngan ukur kapentingan manusa anu ngagaduhan perhatian moral sareng anu saluhureun sagala hal anu penting. Transisi ti theocentrism kana anthropocentrism hartosna yén sadaya tanggung jawab anu dipiboga ku déwa sareng pentingna bakal janten manusa. Ieu nyababkeun transformasi hébat boh dina bidang inteléktual sareng seni.

Kami terang yén éta mecenghul di awal Jaman Modéren tepatna dina pangiriman antara Abad Pertengahan Akhir sareng Jaman Modern. Ku harita ampir sadaya peradaban parantos parantos mekar boh dina bidang étika, moral, yudisial sareng filosofis. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna ngagaduhan masalah anu pasti pikeun terang saha anu tanggung jawab pikeun sakumna alam semesta. Upami urang masih masihan élmu ngeunaan sababaraha filosofi dina peradaban kuno urang mendakan sababaraha panyilidikan ilmiah anu nyobian milari naon asal usulna manusa. Panilitian ieu nyababkeun masarakat jaman harita mempertanyakan téokentrisme. Kalayan kecap séjén, nalika milari asal usulna manusa, minat leungit sareng kanyataan yén déwa anu janten pusat jagad raya ditaroskeun.

Anthropocentrism sareng parobihan méntalitas

manusa keur jagat raya

Hasil tina parobahan doktrin mangrupikeun méntalitas umum anu énggal. Di dieu kaasup skéma méntal anu kagungan protagonisna manusa salaku mahluk anu pang luhurna sareng di tengah jagad raya. Jenis doktrin ieu nganggap yén alesan kedah janten hiji-hijina pituduh pikeun manusa maju sareng ngembangkeun. Aranjeunna angkat tina iman salaku mesin doktrin kana alesan. Kedah diémutan yén sadaya parobihan méntalitas ieu nyababkeun révolusi sadaya kapercayaan nalika éta.

Doktrin anthropocentrism dumasarkeun kana manusa mangrupikeun mahluk anu mandiri tina sagala mitos sareng carita agama sareng injil. Sadaya carita ieu dugi ka waktos éta ngalibatkeun manusa sareng masarakat anu dipaksa pikeun ngalakukeun tindakan atanapi ngajaga paripolah anu tangtu.

Urang bade nyimpulkeun anu mana gerakan utami anu janten dasar perobihan méntalitas berkat ngenalkeun antropokentrisme.

Renacimiento

Mangrupikeun gerakan artistik anu muncul dina abad ka-XNUMX sareng muncul di beulah kalér Italia. Gerakan seni ieu tiasa diwakilan sareng dikedalkeun ku ngalukis, patung sareng arsitektur. Ngaran Renaissance asalna tina kanyataan yén dina gaya ieu dipaké sababaraha ciri tradisi klasik sareng Romawi. Nunjukkeun yén anthropocentrism berhasil ngadominasi sapanjang jaman ieu, seueur seniman nyandak kasempetan pikeun narjamahkeun representasi na kana karya. Salaku conto, aya seueur répréséntasi awak manusa anu didamel ku seni Greco-Romawi klasik. Aya ogé sababaraha arus artistik anu ngalaksanakeun deui téknik harmoni sareng proporsi anu sanés anu ical ku jalanna waktos.

Anthropocentrism nyababkeun rénaissance sumebar ka sadayana Éropah sareng tetep kuat dugi ka abad ka-XNUMX.

Humanisme

Mangrupikeun salah sahiji gerakan inteléktual anu anthropocentrism diringkeskeun. Éta tiasa kawit di Itali sakitar abad opat belas sareng dikedalkeun dina disiplin anu béda sapertos nya éta filsafat, literatur sareng teologi. Filsafat anu ditetepkeun ku anthropocentrism sumping pikeun ngasilkeun tradisi Yunani klasik sareng Romawi. Tradisi klasik ieu ogé nempatkeun manusa salaku objék sareng pusat kajian sareng tanggel waler janten pusat jagat raya.

Salami periode ieu humanisme aya, sababaraha tarjamahan sareng panyebaran sababaraha karya Yunani-Romawi didamel. Karya-karya ieu bakal tetep disumputkeun kusabab ayana theocentrism salami Abad Pertengahan. Peryogi diperhatoskeun, sanaos manusa dianggap pusat jagat raya sareng tanggung jawab sagala hal, dina waktos sanésna agama sepuhna ditilar. Humanisme sumebar ka sadayana Éropah sareng ngahontal puncakna antara abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX.

Aspék fundamental antropokus

budaya humanisme

Urang badé nganalisis naon aspek dasar utama antropokus salaku doktrin. Émut yén ciri utama nyaéta manusa teh lain Tuhan anu ayana di tengah pamikiran. Hasilna, aranjeunna lahir tina sésa-sésa pikiran sareng arus anu sumebar di masarakat waktos éta.

Hatur nuhun kana ciri-ciri doktrin ieu kami yakin pisan kana manusa. Aranjeunna sapinuhna percanten kana sagala rupa anu mangrupakeun ciptaan manusa sareng kamampuanana pikeun ngadominasi lingkungan. Kaagungan sareng pamor pribadi taun tujuan unggal jalma. Nilai-nilai luhur dipasihkeun pikeun pamor, kamuliaan, kakawasaan atanapi kamashuran. Aranjeunna ngahontal titik dimana aranjeunna dianggap ambisi anu nganapigasi niléy pikeun manusa. Nyaéta, jalma-jalma anu teu gaduh géngsi atanapi kakawasaan henteu ngagaduhan nilai.

Sadaya ieu micu optimism salajengna. Sanaos aya perhatian anu langkung ageung pikeun kahirupan bumi, ideu éta unggul yén manusa hirup pikeun nikmati di dieu sareng ayeuna. Ieu katelah sumanget. Sareng éta hartosna yén dunya lirén janten tempat transit sareng janten tempat anu tiasa dinikmati sacara gembleng.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan antropokus sareng ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.