Irma, badai hébat anu anyar nuju ka Karibia

topan ditingali ti luar angkasa

Ngan nalika sadayana masih ngagaduhan ieu konsékuansi anu ditingalkeun ku Hurricane Harvey nalika ngalangkungan Texas, badai énggal, dibaptis ku nami Irma, anjeunna nuju ka Karibia. Kalayan kamungkinan ogé dugi ka Amérika Serikat, éta kagolong kana topan anu kawéntar disebut «badai Cape Verde».

Jinis topan sapertos kitu namina sabab éta kabentuk di tungtung wétan Atlantik, caket pulau-pulau Cape Verde. Pindah meuntasan Atlantik, siklon Cape Verde aranjeunna condong menonjol kusabab sababaraha topan anu paling ageung sareng paling parah. Conto ieu tiasa dipanggihan dina Hurricane Hugo, anu ngahontal kategori 5, anu mangaruhan Puerto Rico, Saint Croix sareng Karolina Kidul, nyésakeun karusakan anu ageung di 1989. Conto sanésna nyaéta Hurricane Ivan di 2004 kategori 5, kalayan Inténsitas "Henteu Sateuacana" dina lintang anu handap kalayan angin maksimum 275km / jam.

Irma mangrupikeun topan anu berpotensi ngancurkeun

Hurricane Irma

Hurricane Irma ayeuna

Irma dingaranan badai tropis isuk Rebo ieu. Dinten Kemis siang, éta parantos badai Kategori 3, kalayan anginna 185km / jam. Penguatan ngabeledug ieu dikenal salaku "eskalasi gancang.", sakumaha didefinisikeun ku Pusat Topan Nasional. Ngaran ieu dipasihkeun nalika aya kanaékan kecepatan angin sahenteuna 56km / jam kirang ti 24 jam.

Dina kasus Harvey, urang tiasa ningali fenomena anu sami ieu. Éta ngalaman ningkatna gancang saacan landfall, angkat ka Kategori 4 nalika éta ngalih caket Corpus Christi. Nanging, sanaos tiasa diantisipasi yén éta tiasa nguatkeun, sakedik anu bakal nyarios yén éta bakal ngahontal intensitas anu hébat sateuacan, nalika diantisipasi yén tiasa ngahontal kategori 1, paling-paling 2. Kadang-kadang, faktor menit terakhir nyababkeun parobihan gedé , boh dina topan boh fenomena meteorologi séjén.

Pikeun Irma, ramalan ayeuna sareng resmi ti Pusat Topan Nasional nunjukkeun yén bakal tetep beuki kuat nalika anjeun belah kulon salami lima dinten ka payun. Tiasa pisan yén ku dinten Salasa ieu, éta bakal janten badai kategori 4. Kategori ieu, dina skala Saffir-Simpson, ngandung kecepatan angin antara 210 sareng 249km / jam, kalayan tekanan pusat antara 920 sareng 944 millibars. Poténsi karusakan nyebar dina struktur pelindung, hateup runtuhna di gedong alit, sareng banjir di medan pedalaman, sapertos Harvey.

Ramalan Hurricane Irma

Ramalan Irma pikeun dinten Kemis dinten 7 salajengna

Puérto Riko nyiapkeun

Sanaos henteu mungkin pikeun terang persis upami Hurricane Irma badé dugi ka Puerto Rico, kotamadya pulau Culebra parantos siap-siap, asumsina éta bakal kajadian. Walikota Williams Iván Solís nyatakeun, «Urang teu tiasa silih percanten. Kami ngadesek jalma pikeun nyiapkeun. Hayu urang antosan dugi ka momen terakhir ». Kitu ogé, walikota nunjukkeun yén upami topan tungtungna mangaruhan Puerto Rico, daérah anu aya padumukan kai sareng séng, ogé bumi seluler, bakal diusir.

Ngitung perkiraan Pusat Hurricane Nasional, Irma tiasa ngaliwat kalér Puerto Rico antara Rebo sareng Kemis minggu payun salaku "topan ageung." Kalayan angin anu langkung ageung tibatan 178km / jam anu parantos aya kategori 3. "Sangkan musibah henteu kajantenan, urang badé siap-siap nalika urang nyiapkeun unggal taun", Solís dihukum.

Taufan

Saha anu namina topan?

Unggal taun daptar disusun kalayan nami-nami anu badai anu bakal kajadian sapanjang musim bakal ditampi. Daptar ieu anu diulang unggal 6 taun, kalebet nami kanggo unggal huruf abjad (henteu ngitung hurup Q, U, X, Y sareng Z) sareng nami maskulin sareng feminin. Dina taun ieu contona, usum topan dimimitian ku Arlene, dina bulan April, dimimitian nami sareng A. Harvey, anu H, huruf anu salajengna nyaéta I, maka Irma salajengna.

Nalika badai khususna ngarusak di hiji nagara, namina ditarik sareng diganti dina daptar. Atanapi nami anjeun henteu tiasa dianggo salami 10 taun ka hareup pikeun nyegah kabingungan. Ku cara kieu, ku namina topan ku namina, éta tiasa gancang ayana dina waktosna. Sistem ieu didamel taun 1953 ku National Hurricane Center, di Amérika Serikat.

Kami bakal ngalaporkeun aya kamungkinan dina evolusi Irma.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.