Taufan Dorian

angin topan dorian

Kami terang yén parobihan iklim ningkatna frékuénsi sareng inténsitas dimana kajadian meteorologis tina rentang anu rongkah. Dina hal ieu, urang badé nyarioskeun Taufan Dorian. Éta lumangsung dina bulan Séptember 2019 sareng didaptarkeun salaku kategori 5. Tingkat kategori ieu maksimal. Éta nyababkeun bencana serius sareng ngajarkeun urang kacenderungan perubahan iklim pikeun nyiptakeun langkung sering jinis-jinis kajadian cuaca ekstrim ieu.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan Hurricane Dorian, ciri-cirina sareng balukarna.

Ciri utama

topan dorian stagnasi

Skala Saffir-Simpson mangrupikeun sistem pangukuran topan. Dibagi kana 5 katégori, anu ngitung kagancangan angin sareng kagiatan siklik saatos angin topan, sareng tumut kana kanaékan permukaan laut anu teu normal saatos badai. Hurricane Dorian ngahontal kategori 5, anu panggedéna sareng paling bahayaSanaos kalem nalika dugi ka Bahama, nyababkeun luka parah sareng sahenteuna lima urang maot.

Hayu urang tingali naon kecepatan angin gumantung kana katégori na:

  • Kategori 1: Angin antara 118 sareng 153 KM / jam
  • Kategori 2: Angin antara 154 sareng 177 KM / jam
  • Kategori 3: Angin antara 178 sareng 209 KM / jam
  • Kategori 4: Angin antara 210 sareng 249 KM / jam
  • Kategori 5: Anginna langkung ti 249 KM / jam

Lacak Hurricane Dorian

Bahama salaku udagan

Nalika Hurricane Dorian dipanggihan, Pusat Topan Nasional kaget ku "kateupastian dina ngaduga jalan" badai. Pusat Topan Nasional panginten yén kusabab seueur solusi modél, réliabilitas ramalan inténsitas masih handap. Perhatoskeun yén siklon tropis kompak sapertos Dorian sering sesah ditebak.

Dorian ngagaduhan waktos kakuatan sareng kakuatan ngompa, utamina kusabab lebu ti Sahara dugi ka Laut Karibia sareng ngalambatkeun pangembanganana. Bahkan fenomena ieu nyababkeun diaméter siklon berosilasi antara 35 km sareng 75 km. Ti bagian kahiji, lintasan ieu nunjukkeun yén éta ngalangkungan Puerto Rico sareng belah wétan-kalér Républik Dominika. Sababaraha malah ngaramal yén éta tiasa ngahontal kalér Kuba. Tapi anjeunna reuwas deui, ngan ukur nyésakeun hujan di Puerto Rico. Tungtungna, éta nuju ka kulon kalér sareng dugi ka Bahama sareng Florida di Amérika Serikat.

Panorama anu ditingali Dorian di Nusantara Bahama suram. Sahenteuna 5 urang maot sareng langkung ti 20 urang cilaka. Numutkeun laporan Palang Merah Internasional, dikaluarkeun dina Senén, 2 Séptémber 2019, langkung ti 13 imah anu parantos rusak parah sareng sababaraha langsung musnah. Salaku tambahan, banjir nyababkeun Kapuloan Abaco, sakelompok cays ka belah kulon kalér Bahama. Sumur cai nginum dikontaminasi ku cai asin.

Jasa kapangaruhan ku Hurricane Dorian

Di Amérika Serikat, jalanna topan mangaruhan langkung ti 600 hiber. Kusabab datangna badai, bandara di Orlando, Daytona Beach, Pantai Fernandina, Jacksonville sareng Pantai Pompano bakal tetep ditutup dugi ka Rebo. Salaku tambahan, palabuhan Florida ogé lirén nyayogikeun jasa sareng karéta ogé ditunda. Di Georgia, Karolina Kidul sareng Karolina Kalér, sadaya warga anu cicing di wétaneun I-95 diungsikeun kusabab potensi banjir.

Topan éta aya di Bahama salami 18 jam. Éta ngimpina nyata. Sanaos diperkirakeun bakal kalem sareng bahkan lirén, sakedik pisan anu ngarepkeun pangeureunan Bahama bakal dugi ka lami éta.

Ti dinten Senén siang, Dorian cicing ampir di tempat anu sami dugi ka subuh dinten Salasa, nalika anjeunna mimiti ngalih ka belah kalér-kalér kalayan laju kuya: 2 km / jam anu teras naék janten 7 km / jam.

Tren topan

angin topan jeung perubahan iklim

Numutkeun ka élmuwan aya tren anu ngaganggu asalna tina perubahan iklim. Siklon tropis parantos janten kamungkinan lirén lirén caket basisir sareng nyéépkeun sababaraha jam di daérah ieu. Jelas ieu mangrupikeun kanyataan anu ngaganggu, kumargi épék négatipna ka kota badé katingali langkung lami. Numutkeun kana kajian, laju rata-rata topan turun 17%, antara 15,4 km / jam sareng 18,5 km / jam.

Kanyataan yén badai lirén di daérah tinangtu hartosna karusakan di daérah éta bakal ningkat sacara éksponénsial. Ieu kusabab angin sareng hujan mangaruhan daérah pikeun waktos anu langkung lami. Salaku conto, Harvey tuang langkung ti 1.500 milimeter hujan di Houston saatos aya di sababaraha dinten. Hurricane Dorian nyerang Bahama ku pasang pasang dua puluh kaki sareng hujan turun langkung ti 48 jam.

Sabab

Numutkeun kana panilitian, dina satengah abad ka tukang, unggal badai anu parantos lirén atanapi kalem ngagaduhan alesan khusus. Alesanna aya hubunganana sareng lemahna atanapi runtuhna pola angin skala ageung. Nanging, kaayaan ieu dipercaya janten kusabab kalem umum dina sirkulasi atmosfir (angin global), ngabentuk badai di daérah tropis sareng ngalih ka arah kutub di lintang tengah.

Hurricanes henteu ngalih nyalira: aranjeunna dipindahkeun ku arus angin global, anu dipangaruhan ku gradién tekanan dina atmosfir.

Sababaraha ahli anu ragu pangaruh pemanasan global kana siklon tropis. Philip Klotzbach, saurang ahli meteorologi di Universitas Negeri Colorado di Amérika Serikat, nyatakeun henteu aya bukti yén parobihan iklim ngahasilkeun langkung topan, tapi aya buktina yén parobihan iklim nyiptakeun kaayaan pikeun aranjeunna janten langkung ngancurkeun. Salaku conto, Dorian mangrupikeun badai Kategori 5 kalima anu kabentuk di Atlantik dina ngan opat taun, rékor anu henteu pernah dilakukeun. Suasana anu langkung haneut tiasa nahan langkung seueur Uap sahingga tiasa hujan langkung. Salaku tambahan, ku naékna permukaan laut, gelombang badai nembus langkung jauh ka darat, sabab permukaan laut langkung luhur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Hurricane Dorian sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.