Angin laut

Angin laut di cinyusu

Pasti anjeun kantos perhatoskeun angin laut dina kulit anjeun sareng anjeun parantos heran kumaha kabentukna sareng naha éta. Boh Bumi boh cai anu teras-terasan ngahaneutkeun sareng ngagentos kumargi béda suhu di antara siang sareng wengi. Nalika hawa di permukaanna panas teuing bahkan langkung normal tibatan siang dinten, gelombang hawa ka luhur ngabentuk, ngawangun angin laut.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan angin ngahiliwir laut?

Kumaha cara ngabentukna?

Formasi angin ngahiliwir laut

Angin laut katelah virazón. Kusabab béda suhu antara siang sareng wengi, permukaanna panas sareng mendingan ku siklik. Hal ieu nyababkeun permukaan Bumi, nalika pemanasan langkung luhur ti biasana sareng sateuacanna permukaan laut, Ngahasilkeun arus udara panas, naék.

Nalika hawa panas naék, kusabab éta langkung haneut tibatan permukaan laut, éta nyéépkeun celah tekanan anu handap. Hawa naékna beuki luhur nalika janten haneut sareng hawa anu langkung tiis caket permukaan laut ninggali tempat anu tekanan tinggi, anu ngajantenkeun hayang nempatan rohangan titinggal hawa anu geus naék. Ku alatan éta, massa hawa kalayan tekanan pangluhurna sagara condong mindahkeun zona tekanan handap anu aya caket daratan.

Ieu nyababkeun hawa tina permukaan laut asup ka basisir sareng langkung tiis biasana langkung pikaresepeun nalika usum panas, tapi langkung tiis dina usum tiis.

Iraha aranjeunna dibentuk?

Angin laut

Angin laut ngabentuk iraha waé. Ngan ukur perlu pikeun panonpoé manaskeun permukaan nepi ka suhu anu langkung luhur tibatan hawa di sakuriling permukaan laut. Dinten anu kirang angin dina umumna, meureun aya deui angin laut, kumargi permukaan bumi beuki panas.

Angin anu raoseun anu raoseun kabentuk dina usum semi sareng usum panas berkat kanyataan yén panonpoé beuki haneut dina permukaan bumi sareng cai na masih tiis ti usum salju. Dugi ka suhu laut naék kusabab pangaruh aklimatisasi, angin laut bakal langkung teras-terasan.

Gaya angin anu dihasilkeun ku angin ngahiliwir laut gumantung kana kontras suhu. Bédana bédana antara suhu duanana permukaan, beuki luhur laju angin, Kusabab aya deui hawa anu hoyong ngagentoskeun celah tekanan rendah anu ditingalkeun ku naékna hawa anu langkung haneut.

Karakteristik angin laut

angin ngahiliwir ngalir

Angin laut condong ngahiliwir condong kana pantai sareng tiasa ngahontal 20 mil kaluar ka laut. Kusabab kontras suhu anu kuat diperyogikeun antara permukaan darat sareng laut, kakuatan maksimum angin laut kahontal saatos siang, nalika panonpoe panas pisan. Laju angin ogé gumantung kana orografi daérah. Sanaos aranjeunna umumna angin enteng sareng pikaresepeun, upami orografi langkung curam, angin tiasa dugi ka 25 knot.

Kadang-kadang, konveksi anu lumangsung di luhur suhu bumi sareng kalembaban anu kuat dibawa ku hawa sakurilingna ti laut, ngabentuk awan anu ngembang sacara vertikal (disebat cumulonimbus) anu tiasa nimbulkeun kaayaan henteu stabilitas atmosfir sareng ngahasilkeun badai listrik anu kuat kalayan hujan ageung dina waktos anu singget. Ieu mangrupikeun asal-usul sababaraha badai usum panas anu kawéntar: anu dina ngan 20 menit, tinggaleun saluran cai anu tiasa nyababkeun karusakan serius.

Kapuloan sareng monsoons

awan ngembang sacara vertikal

Kapuloan ogé ngagaduhan pangaruh angin ngahiliwir di sapanjang basisir. Ilaharna, aranjeunna ogé puncak saatos siang. Ieu ngandung harti yén sadaya tempat anu paling merenah pikeun nyangking parahu turun angin sareng langkung sesah milari tempat anu angin laut henteu niup atanapi lemah.

Kalayan pangaruh anu sami anu nimbulkeun angin ngahiliwir, sababaraha monson kabentuk. Épék ieu dumasarkeun hawa anu langkung tiis dina zona tekanan rendah anu ditingalkeun ku hawa panas anu naék, ningkat kana skala anu langkung ageung, ngajantenkeun angin langkung kuat sareng ngabentuk awan anu langkung padet sareng langkung bahaya anu mekar sacara vertikal. Méga ieu ngantunkeun hujan ageung sapertos aranjeunna monsoons di daérah caket Himalaya.

Dina usum panas, massa hawa di Asia Tenggara panas sareng naék, nyésakeun daérah tekanan anu handap dina permukaan bumi. Daérah ieu diganti ku hawa anu langkung tiis tina permukaan laut anu asalna langkung tiis tina Samudra Hindia. Nalika hawa ieu bersentuhan sareng daérah anu langkung haneut, éta ngahontal pagunungan anu luhur sareng ngamimitian naékna dugi ka dugi ka daérah anu langkung luhur sareng mendingan, nimbulkeun hujan ageung.

Téral

lepas pantai

Kami namina terral kusabab éta aya hubunganana sareng angin laut, sanaos kaayaan sareng pangaruhna sabalikna pisan. Sapeupeuting, permukaan bumi janten tiis kusabab panonpoé henteu ngahasilkeun pangaruh nanaon. Nanging, permukaan laut langkung saé ngajaga panas diserep sadidinten ku jam cahaya panonpoe. Kaayaan ieu nyababkeun angin ngagelebug dina arah anu sabalikna, nyaéta, ti darat ka laut. Ieu lumangsung kusabab suhu hawa caket permukaan laut langkung luhur tibatan permukaan darat sareng ngahasilkeun daérah anu tekanan atmosfir langkung handap. Ku alatan éta, hawa anu paling tiis dina permukaan bumi hoyong nutupan daérah handap ieu tekanan sareng ngahasilkeun angin laut dina arah darat-laut.

Nalika hawa anu pang tiisna ti darat minuhan hawa anu langkung haneut tina permukaan laut, éta kabentuk naon anu katelah terral. Angin angot ngahiliwir ka laut.

Kalayan inpormasi ieu, pasti yén éta parantos janten langkung jelas naha angin laut lumangsung.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.