Angin katabél

aliran katabolikDinten ieu kami badé nyarioskeun hiji jinis angin gunung anu biasa pisan di réa patempatan di nagara urang kusabab sipat pagunungan na.

 

Salami peuting anu jelas hawa ngalir sapanjang lamping bukit atanapi gunung teras turun ka lebak dimana terus ngalih ka dataran. Jenis aliran ieu disebat angin katabolik (asalna tina basa Yunani sareng hartosna "turun"). Éta netepkeun nalika wengi nalika taneuh didinginkan ku radiasi.

 

Hawa anu kontak sareng taneuh anu tiis tiis janten teras janten langkung padet tibatan hawa di sakurilingna; janten gravitasi maksakeun anjeun turun tina lamping bumi sareng aliran hawa ka handap diadegkeun. Hawa tetep kontak sareng taneuh tiis sareng teras-terasan kaleungitan panas; ku sabab éta panasan henteu adiabatic (éta tukeur panas sareng sedeng) sareng gerakanna teraskeun.

 

Sacara umum, angin ngahiliwir jenis ieu rada lemah. Nanging, dina kasus anu tangtu, nalika lamping lungkawing tur lemes, éta tiasa ngahontal kakuatan anu cukup. Ieu anu kajadian nalika permukaanna ditutupan ku salju atanapi és, hal anu biasa di bumi Antartika. Upami gunung caket sareng laut, angin gunung tiasa nguatkeun angin darat dina waktos wengi nyababkeun angin darat anu kuat pisan di laut.

 

angin katabolik di Antartika

Akhirna, koméntar yén angin katabolik mangrupikeun salah sahiji mékanisme anu diperyogikeun pikeun fenomena parobihan termal, kumargi hawa tiis ku gravitasi bakalan disimpen di handapeun lebak, suhu na rada luhur di luhur gunung.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.