Angin. Naha éta kabentuk, jinis angin khusus sareng kumaha ukuranana

Angin

Kami parantos nerjemahkeun angin salaku gerakan hawa ti hiji daérah ka daérah anu sanés sareng urang moal tiasa ningali éta kecuali lamun mawa keusik atanapi bahan. Panasaran jalma dina angin timbul kumaha hal anu urang teu tiasa ningali tiasa diukur.

Kumaha cara ngukur angin sareng jinis angin naon anu aya? Naon anu dianggo para ahli pikeun ngarujuk kana hawa anu ngalir ku nami anu béda?

Naha angin ngabentuk?

Aya sababaraha cara dimana angin tiasa dihasilkeun. Biasana, anu paling sering nyaéta aya dua titik di daérah anu béda dimana éta mantep diantarana bédana dina tekenan atanapi suhu. Nalika aya kasus yén aya dua titik dimana tekananna beda-beda, massa hawa bakal condong ngalih ti mana aya langkung seueur tekanan ka tempat anu kirang. Sapertos nalika urang nyandak tabung pasta waos, kami mencét supados odol kaluar nyiptakeun bédana tekanan. Pasta condong ngalir ti mana aya deui tekanan ka mana aya kirang. Bédana tekanan ieu disebat ku ahli meteorologi gradién.

Kusabab aya hubungan anu raket antara angin sareng tekanan, éta dilakukeun peta isobar. Peta isobar ieu mangrupikeun anu ngagambarkeun bédana tekanan anu antukna masihan inpormasi ngeunaan kagancangan sareng arah angin. Isobar nyaéta garis anu tekananna sami. Janten dina peta anu isobars caket pisan, éta bakal nyaritakeun yén éta langkung bayuhyuh, sabab dina rohangan anu pondok, tekananna robih pisan.

Peta Isobar

Sumber: http://sarablogcen.blogspot.com.es/2012/11/mapa-de-isobaras.html

Dina kasus angin kabentuk ku bédana suhu, hal anu sanés kajadian. Nalika massa hawa ngagaduhan suhu anu langkung luhur dibanding lingkunganana, volume na ningkat, anu ngirangan kapadetanna. Kusabab pangaruh flotasi, massa hawa panas bakal naék, sareng tempatna bakal diilikan ku massa hawa anu sanés, anu dina kapindahan aranjeunna bakal nyababkeun angin. Gerakan massa hawa panas sareng tiis ieu dina gilirannana mangrupikeun asal-usulna badai usum panas sareng, dina skala anu langkung ageung, angin anu langkung ageung di daérah tropis tropis.

Kumaha cara ngahasilkeun angin

Sumber: https://okdiario.com/curiosidades/2016/11/22/como-produce-viento-546373

Kumaha cara ngukur angin?

Angin tiasa diukur ku cara anu béda sareng dina unit anu béda. Anu paling sering dianggo nyaéta:

  • Ukuran speed angin horizontal: alat anu paling sering dianggo nyaéta anéméter tina cangkir, numana puteranna sami saimbang sareng kagancangan angin. Satuan pangukuran nyaéta km / jam atanapi m / s.

Aneméter

  • Ukuran arah: pikeun ieu aranjeunna dipaké hawa ngaleungit, anu nunjukkeun asal geografis angin. Urang nyarioskeun kalér, timur laut, angin kidul-kulon, jst. gumantung kana timana asalna.

vane

Sababaraha jenis angin khusus

Angin laut

Pasti aya dinten pantai anu panas anjeun parantos ngaraos angin ngahiliwir laut nalika anjeun caket ka basisir. Asalna sapertos kieu: Sapoé siang, lahanna panas langkung gancang tibatan permukaan laut, sahingga hawa pedalaman naék sareng dicandak ku hawa anu langkung tiis tina laut. Peutingna, daratan tiis langkung gancang tibatan cai, janten hawa di luhur permukaan laut langkung haneut sareng condong naék, ngabalukarkeun aliran angin ti darat ka laut.

Angin laut

Angin gunung jeung lembah

Anjeun panginten panginten anu raoseun hawa seger anu dihasilkeun dina wengi di seueur lebak. Dina hal ieu, naon anu lumangsung nyaéta ieu: Beurang, hawa di lebak panas gancang sareng condong naék kana gunung. Sapeupeuting, tiisna hawa ngajantenkeun langkung padet sareng turun ka lebak ti puncak.

Hurricanes

 Pangaruh dahsyat anu badai tiasa dipikaterang ku sadayana, khususna nalika mangaruhan daérah anu dicicingan dimana imah sareng gedong henteu siap tahan kakuatan anu tiasa dikembangkeun ku angin. Hurricane mangrupikeun fenomena meteorologi telenges anu asalna ti sagara tropis, biasana di akhir usum panas atanapi mimiti usum gugur. Asalna aya dina massa seragam hawa panas sareng beueus anu naék gancang. Tekanan hawa disebarkeun sacara simétris di sakitar tengah sistem sareng isobar mangrupikeun bunderan konséntris anu caket pisan. Dina badai, angin tiasa ngahontal laju ngahontal 250 km / jam sanaos nilai anu paling umum sakitar 119 km / jam. Di tengah angin topan anu disebatna "soca", daérah anu henteu aya awan sareng angin sepoi.

Taufan

Puting beliung

Mangrupikeun angin ngahiliwir angin ngahiliwir pakait sareng pembentukan awan badai tipe cumulonimbus. Puting beliung tiasa asalna ti daratan atanapi di laut tina naékna hawa anu haneut pisan. Gerakan hawa dina bentuk spiral masihan penampilan anu khas pikeun corong atanapi leungeun baju. Wisata anjeun ka daratan tiasa ayun antara 1,5 km sareng 160 km nalika aya puting beliung anu parah. Anu dihasilkeun di sagara laut disebatna baju laut. Angin anu dihasilkeun kira-kira 180 km / jam, sanaos puting beliung parantos kajantenan kalayan kecepatan dugi ka 500 km / jam.

topan


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.