Angin Spanyol: Tramontana, Levante sareng Poniente

Angin ngalangkungan pepelakan

Angin. Jalma-jalma biasana henteu resep pisan, tapi penting pisan pikeun pepelakan sumebar, pikeun kapal-kapal pikeun nganapigasi, sareng pikeun fenomena meteorologi anu mengesankan sapertos puting beliung atanapi topan. Kiwari éta ogé dianggo salaku sumber kakuatan, janten pentingna na ngan ukur naék.

Spanyol mangrupikeun nagara anu ngagaduhan orografi anu tandana pisan. Dikurilingan ku Samudera Atlantik sareng Laut Tengah, sababna seueur jinis angin dibédakeun. Anu paling dikenal nyaéta Levante, Tramontana sareng Poniente. Pasti anjeun kantos nguping ngeunaan aranjeunna, tapi Naha urang terang ciri naon sareng kumaha pangaruhna ka urang?

Naon ari angin sareng kumaha cara ngahasilkeunana?

Angin

Sateuacan maca topik, penting pikeun terang naon ari angin sareng kumaha cara ngahasilkeunna. Nya anginna ngan ukur hiji arus hawa anu lumangsung di atmosfir kusabab rotasi sareng tarjamahan planét.

Pikeun ieu kedah ditambih yén radiasi panonpoe henteu sami di sakumna dunya, tah bédana tekanan dihasilkeun anu nyababkeun hawa panas, anu condong naék, pikeun ngagentoskeun massa hawa ngahasilkeun angin. Gumantung kana intensitasna, urang bakal nyarios angin ngahiliwir, angin topan atanapi puting beliung.

Alat anu paling canggih anu tiasa anjeun ngukur kecepatan angin nyaéta anemometer, anu ogé ngabantosan urang ngaramalkeun cuaca.

Di Spanyol aya 3 jinis angin anu paling dikenal. Hayu urang tingali ciri masing-masing na.

Angin Levante

Angin Levante

Ieu angin anu lahir di tengah Tengah tapi ngahontal kagancangan anu pangluhurna (100km / jam) nalika nyebrang Selat Gibraltar. Éta jawab kanyataan yén basisir Atlantik Andalusian ngagaduhan iklim anu rada garing, sareng di belah wétaneun Rock Gibraltar curah hujan penting.

Éta lumangsung dina unggal bulan dina sataun, tapi paling umum antara bulan Méi sareng Oktober. Kusabab intensitasna, umum pisan yén kapal moal tiasa angkat palabuan Tangier, Algeciras sareng Ceuta, kumargi Selat Gibraltar mangrupikeun corong alam anu nentang lalangkungan angin. Kukituna, Levante ningkatkeun kagancangan anjeun ngajantenkeun navigasi mustahil.

Upami urang nyarioskeun perkawis suhu, aranjeunna cukup tinggi, khususna nalika usum panas nalika ngadaptar antara 35 sareng 42ºC di seueur daérah Andalusia, sapertos Huelva atanapi Cádiz. Sareng nalika Levante nyebrang sadaya wétan Andalusia, kaleungitan kalembaban sareng overheats nalika dugi ka beulah kulon, nyababkeun kalembaban ambient naék.

Angin Tramontana

Pegunungan Tramontana

Ieu angin anu 'kuring kenal sacara pribadi'. Nami na asalna tina basa Latin, anu hartosna di luar gunung. Tempatna di belah wétan-kalér semenanjung, antara Kapuloan Balearic sareng Catalonia. Éta angin tiis anu datang ti belah kalér anu naékkeun kagancangan di belah kidul kulon Massif Perancis tengah sareng di Pyrenees. Éta tiasa ngahontal corétan dugi ka 200 kilométer per jam.

Di Mallorca kami ngagaduhan Pegunungan Tramontana (Tramontan dina Majorcan), anu mangrupikeun jajaran gunung anu ayana di antara kalér sareng kidul-kulon pulau. Di Kroasia, khususna di Pulo Cres, beulah kalér na Pulo dikenal salaku 'tramontana'.

Cuaca rada tiis tibatan sésana, kitu flora sareng fauna benten pisan. Conto anu jelas nyaéta di seueur titik di Sierra de Tramuntana, dimana angin ngahiliwir kalayan kakuatan anu langkung seueur, urang tiasa mendakan hiji-hijina rupa maple anu cicing di Kapuloan Balearic: Acer opalus 'Garnatense'. Tangkal ieu ngan ukur hirup di iklim anu sedeng, sareng ibunna dugi ka -4ºC. Hiji-hijina tempat di Nusantara dimana suhu handap sapertos anu kacatet persis di Sierra.

Kabiasaan angin ieu nyaéta, nalika niup, langit biasana warna biru sengit geulis pisan.

Angin Westeros
Laut Tengah

Poniente asalna ti beulah kulon sareng tempatna di tengah semenanjung. Ngajalankeun badai Atlantik ka arah samenanjung. Éta angin anu tiis sareng baseuh anu biasana nyéépkeun hujan. Dua jinis dibédakeun: Mediterania kulon sareng Atlantik.

Kuloneun Méditeran

Ieu angin anu ningkatkeun suhu sareng nurunkeun kalembaban nalika usum panas, sareng nyababkeun raksa dina térmométer turun nalika usum salju. Janten, Murcia ngagaduhan suhu anu paling luhur di nagara éta: henteu langkung ogé kirang ti 47'2ºC dina 4 Juni 1994.

Atlantik kulon

Ieu angin baseuh pisan anu niup tiis tina Samudra Atlantik. Henteu biasana niup langkung ti 50km / jam na suhu henteu ngaleuwihan 30ºC salami jam tengah dinten usum panas.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, unggal jenis angin ngagaduhan ciri anu masing-masing. Naha anjeun terang aranjeunna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   huma cenahna

    Naha angin anu paling kasohor di Spanyol?

  2.   tanaga0 cenahna

    Utamana kusabab frékuénsi sareng rata-rata kagancanganana, kumargi aranjeunna niup seueur dinten sataun sareng kalayan rata-rata gancang, salian ti nyapu daérah géografis anu lega. El Cierzo ogé tiasa dilebetkeun diantara anu kawéntar.

  3.   Tatiana cenahna

    Wah! Kuring henteu terang nanaon tentang topik ieu. Jelas pisan ✅. Nuhun kana pelajaranana.

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hai Tatiana.
      Kami bungah yén anjeun pikaresepeun.
      Sambutan. 🙂

  4.   tupapyyxuloo cenahna

    Hatur nuhun pisan, éta parantos ngabantosan kuring deui, ngabantosan kuring ngirangan beurat sareng henteu ngambekan pisan