Biografi Anaximander

Anaximander

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis filsuf Yunani, géometris sareng astronom anu penting pisan dina sajarah. Nyaéta ngeunaan Anaximander tina Miletus. Lalaki ieu nganggap ayana prinsip konstitusi sareng aslina anu umum pikeun sadaya mahluk hirup di alam. Prinsip ieu disebut arche. Béda sareng sésana ti para sahabatna anu ngaidentipikasi arké kalayan zat fisik, Anaximander mangrupikeun anu netepkeun salaku prinsip anu munggaran anu dikenal salaku ápeiron.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan biografi Anaximander sareng prestasi anu paling penting dina hirupna.

Anaximander of Miletus

Anaximander sareng garapan

Filsuf sareng astronom Yunani ieu didirikeun salaku prinsip kahiji umum pikeun sadaya mahluk tina alam anu apeiron. Urang tiasa narjamahkeun istilah ieu salaku "anu teu ditangtukeun" atanapi "anu teu pasti." Anjeunna murid ti Thales of Miletus sareng anggota sakola Miletus. Di kota ieu dimana anjeunna cicing anjeunna mangrupikeun warga nagara anu aktip sareng mingpin ekspedisi ka Apollonia, tempatna di Laut Hideung. Anjeunna bertindak salaku politikus anu nyepeng jabatan penting dugi ka anjeunna dipercanten misi ngawatesan tingkat kalahiran di Apollonia. Masalah serius ieu kusabab kaleuleuwihan kalahiran di jaman éta sareng kurangna sumberdaya pikeun tiasa nyumponan kabutuhan sadaya jalma.

Éta mangrupikeun salah sahiji seueur jajahan anu kedah ngarengsekeun masalah overpopulasi kota-kota Ionia. Ngawatesan tingkat kalahiran mangrupikeun masalah anu rumit pikeun waktos éta. Warga milih anjeunna berkat élmu sareng jasa politikna. Henteu lami ti harita patung kapanggih dina penggalian di Miletus.

Sapanjang hirupna Anaximander bakti diri pikeun ngalaksanakeun sababaraha panilitian. Salah sahiji panyilidikan ieu nyaéta ngembangkeun peta munggaran planét urang. Peta ieu kedah didamel tina sésa-sésa peta alit sareng berita anu ditampi para padagang Yunani. Éta mangrupikeun peta anu henteu tiasa disampurnakeun, tapi engké ku Hecateus sareng anu ngaladénan Herodotus. Dina raraga ngadamel peta ieu, Anaximander kedah ngabayangkeun Bumi salaku silinder anu henteu obah. Ideu ieu bertentangan sareng pendapat umum anu nganggap Bumi rata.

Karya-karya sanés ogé parantos dipasihkeun ka anjeunna, sapertos ngalereskeun ekuinoks sareng solstis sareng ngitung jarak sareng ukuranana dina bentang. Elaborasi tina sundial ogé mangrupikeun bagian tina karya Anaximander sareng tina ruang langit. Bola langit ieu dianggo pikeun visualisasi sababaraha bintang di langit.

Filsafat Anaximander

Apeiron

Filsuf ieu ngagaduhan spekulasi anu luar biasa ngeunaan asal-usul mahluk hirup sareng manusa. Numutkeun kana filsafatna, sadayana tina fenomena baseuh. Dina fénoména ieu, Bumi mangrupikeun tempat anu cair sareng nalika prosés dissociation kalembaban ngahasilkeun anu hirup. Ku cara kitu lalaki anu mimiti ngagaduhan lauk sareng sato anu langkung purba sapertos karuhunna. Pikeun téori ieu anjeunna dianggap kosmologis munggaran sareng salaku miheulaan tiori modéren épolusi.

Anaximander mangrupikeun pamikir Yunani munggaran anu tiasa nyerat sadaya réfléksi filosofisna. Anjeunna ngagaduhan risalah na dimana anjeunna ngagaduhan sagala refleksi anu paling terkenal tina sistematisasi anu sateuacana sateuacan Aristoteles. Tina risalahna anu disebat "Di Alam" tetepkeun sempalan. Nanging, nunjukkeun carita Aristoteles sahenteuna sababaraha bagian tina doktrin Anaximander tiasa dihasilkeun deui.

Dina filsafatna anjeunna satuju sareng Thales of Miletus dina pertahanan yén ngan aya hiji prinsip dasar, anu disebut arche, anu mangrupikeun pembangkit pikeun sagala hal. Anaximander nyauran prinsip dasar ieu ápeiron. Anu apeiron ngarujuk ka teu tangtos atanapi anu teu ditangtoskeun. Ieu, zat anu teu ditangtukeun, teu terbatas sareng teu aya watesna sareng langgeng. Apeiron teu rusak sareng teu rusak. Tina asal ieu, sesa mahluk hirup sareng alam semesta nurunkeun ti dinya sareng tunduk kana kalahiran alatan kakuatan sabalikna antara aranjeunna.

Mimiti sagalana

Miletus kota

Anjeunna ngagaduhan sababaraha usaha pikeun nangtoskeun prinsip total. Pikeun ieu anjeunna nuturkeun konstan téma filosofis Milesian. Beda sareng sésa filosof anu nyobian mendakan prinsip ieu dina sipat anu terbatas, pikeun Anaximander prinsip ieu katingali dina apeiron anu éta henteu katarima ku pangalaman upami naon anu kedah diasulatkeun salaku hal anu permanén sareng transendén tina dunya émpiris.

Éta mangrupikeun hal anu teu tiasa ditangtoskeun boh dina rohangan sareng waktos, tapi éta prinsip pikeun sagala hal tiasa binasa sareng diartikeun. Aya seueur detil anu katinggaleun tina mata pelajaran anu janten poko pangalaman urang. Kusabab kitu, Anaximander ngagaduhan doktrin anu hésé ditapsirkeun.

Di sakola, panilitian ngeunaan arké bakal nyéépkeun waktos-waktos filsuf. Anjeunna mimiti diajar ti sakola di Pythagoras sareng neraskeun ka Parmenides sareng Heraclitus. Masalah ieu, anu dimimitian di sakola Miletus, janten téma anu teras-terasan dina sadaya filsafat Yunani.

Anaximander mangrupikeun panulis 4 buku dina jumlahna. Anu kahiji nyaéta anu parantos kami namina salaku "Kana Alam". Nanging, anjeunna mangrupikeun panulis tina 3 buku sanés anu disebat Perimeter Bumi, Dina Bentang Anu Fixed sareng Sphere Celestial. Buku Anaximander panginten henteu aya judul sareng ngan saukur namina bab tina buku mendasar. Anu dikenal kalayan pasti pisan nyaéta Anaximander anjeunna salah saurang anu mimiti nyerat buku prosa. Pentingna nulis prosa nyaéta Anaximander nuluykeun tradisi Thales salaku filsuf sareng ngaresmikeun genre sastra anyar. Jinis ieu parantos dianggo ku sababaraha panyajak sareng pendidik sapanjang sejarah.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Anaximander parantos janten filsuf sareng astronom anu penting pisan anu parantos nyandak seueur kamajuan dina sajarah. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Anaximander sareng garapannana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.