Naon amplitudo termal?

amplitudo termal

Sakumaha urang terang, suhu nalika urang bangun henteu sami sareng anu kacatet dina siang, nalika raja béntang luhur di langit. Bédana numeris ieu antara nilai minimum sareng maksimum anu dititénan dina jangka waktu anu ditangtoskeun disebut amplitudo termal, Sareng dianggo dina panilitian ngeunaan suasana sareng sagara daérah géografis tangtu, salian ti ngalayanan patani sareng tukang kebon.

Kituna mangrupikeun nilai anu penting pisan, kumargi berkat panalitianna kami tiasa terang langkung seueur detil ngeunaan iklim anu béda.

Parameter naon anu mangaruhan amplitudo termal?

alam

Nilai amplitudo termal, ogé katelah osilasi termal, gumantung kana faktor ieu:

Mar

Kusabab éta ngagaduhan kapasitas panas anu langkung luhur sareng konduktivitas panas, ngabalukarkeun turunna kisaran suhu sapopoé sareng taunan. Nalika kerak bumi janten tiis sareng panas gancang, laut ngalakukeun éta dina tingkat anu langkung laun, sahingga di daérah basisir teu aya bédana anu hébat antara suhu maksimum sareng minimum, anu aya di daérah daratan.

topografi

Ngeunaan topografi, dina lamping gunung osilasi termal kirang ti di dataran, Kusabab éta daérah anu jauh kurang kakeunaan hawa anu buruk.

Awan

Langkung ageung mendung, anu langkung alit amplitudo sabab awan nutupan panonpoé, nyegah sinarna nepi ka Bumi.

Lintang

Beuki deukeut kana kutub sareng garis khatulistiwa anjeun, bakal handap amplitudo termal. Sabalikna, upami anjeun aya di daérah anu ngagaduhan iklim sedeng, suhu maksimum sareng suhu minimum tiasa bénten pisan. (Urang bakal balik deui ka titik ieu engké).

Naon variasi suhu diurnal?

Ieu téh mangrupa variasi suhu anu lumangsung antara waktos terpanas dina siang sareng paling tiis nalika wengi. Variasi dina suhu diurnal tiasa janten ageung pisan dina permukaan bumi, sapertos di gurun, dimana siang siang 38ºC atanapi langkung didaptarkeun sareng wengi aranjeunna turun ka 5ºC anu tiis.

El rentang hawa mangrupikeun faktor anu penting dina variasi suhu siang, sareng nalika énergi panonpoé dugi ka permukaan énjing, lapisan cahaya, antara 1 sareng 3 cm, hawa anu pas di luhur taneuh dipanaskeun ku konduksi . Tukeur panas antara lapisan ipis ieu hawa haneut sareng hawa anu langkung tiis di luhurna henteu épisién, sahingga dina dinten usum panas suhuna tiasa bénten-bénten 30ºC ti saluhureun tingkat taneuh dugi ka pinggel. Radiasi surya anu tiasa lebet dina usum panas langkung luhur tibatan panas anu parantos aya di jero planét di daérah éta, sareng kaayaan éta henteu saimbang dirina dugi ka soré.

Naon amplitudo termal dina ...?

Peta amplitudo termal Spanyol

Peta amplitudo termal Spanyol

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, studi amplitudo termal penting pisan pikeun élmu, tapi ogé pikeun bidang sanés sapertos tatanén atanapi ngebon. Henteu ngan ukur pikaresepeun pikeun terang langkung seueur detailna ngeunaan iklim anu béda, tapi hatur nuhun janten langkung gampang pikeun urang melak sababaraha pepelakan atanapi anu sanésna, kumargi spésiés-spésiés khusus naék dina unggal iklim. Jadina, Hayu urang tingali naon amplitudo termal aya numutkeun iklim:

  • Iklim khatulistiwa: suhu luhur sapanjang taun. Suhu rata-rata luhurna 18ºC, sareng tiasa ngahontal antara 20 sareng 27ºC. Tapi anu paling matak nyaéta anu béda saeutik antara bulan anu paling tiis sareng bulan anu paling haneut: 3ºC atanapi kirang.
  • Iklim tropis: Suhu tetep luhur sapanjang taun, janten iklim tanpa usum. Suhu rata-rata bulan anu paling tiis nyaéta di luhur 18ºC, sareng osilasi termal tiasa ngahontal 10ºC.
  • Iklim Tengah: suhu tetep hampang sacara praktis sapanjang taun, kecuali dina usum panas nalika aranjeunna kalintang luhur sareng tiasa ngahontal 45ºC. Suhu rata-rata taunan sakitar 14ºC, kalayan kisaran suhu antara 5ºC sareng 18ºC antara bulan anu paling tiis sareng bulan anu paling haneut.
  • Cuaca buana: suhu handap pisan dina usum salju, sareng luhur pisan dina usum panas. Suhu rata-rata tiasa janten -16ºC. Amplitudo termal ageung pisan, langkung ti 30ºC.
  • Iklim gunung tinggi: di gunung suhu turunna kalayan luhurna, tapi sanaos kitu urang tiasa nyarios yén suhu usum handap, ngahontal -20ºC, sareng suhu usum panas hampang. Maka, osilasi termal kirang ti 20ºC.
  • Iklim kutub: suhu sok handap atanapi handap pisan. Usum usum salju dugi ka dalapan atanapi salapan bulan, sareng salami sababaraha minggu usum panas, bieu ngaleuwihan 0ºC. Kalayan minimum anu tiasa -50ºC, amplitudo termal polar ageung pisan, langkung ti 50ºC.

Sareng ieu urang parantos bérés. Kuring miharep anjeun parantos diajar langkung seueur ngeunaan amplitudo termal 🙂.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.