Alan Turing

Alan Turing

Nyanghareupan jalma-jalma sajarah anu parantos nyirian sateuacan sareng saatos sains kami mendakan Alan Turing. Anjeunna saurang matématikawan Inggris, élmuwan komputer, filsuf atanapi biologis téoritis, marathoner, ahli logis sareng pelari jarak jauh anu kaliru atanapi nyababkeun sababaraha kamajuan élmu dina waktosna. Anjeunna lahir di 1912 sareng pupus di 1954. Anjeunna dianggap salah sahiji Bapa élmu komputer sareng tipayun ti komputasi modéren. Hatur nuhun kana kontribusina, dimungkinkeun pikeun mangaruhan formalisasi konsép algoritma sareng komputasi anu béda, diantarana urang mendakan mesin Turing.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana biografi sareng garapan Alan Turing.

Biografi Alan Turing

alan turing élmuwan

Sapertos anu diarepkeun, di jaman baheula aya seueur inpormasi ngeunaan hiji bidang, sahingga jalma tiasa ngahususkeun kana sagala rupa cabang élmu. Dina hal ieu, urang parantos ningal yén élmuwan ieu ngabaktikeun dirina ka seueur cabang élmu, janten anjeunna tiasa nyumbang dina sababaraha aspek. Alan Turing dititah mingpin misi ka mampuh ngartikeun pesen-pesen Nazi anu énkripsi nalika WWII. Ti saprak alit, anjeunna masihan jawaban anu hébat kana sababaraha masalah dina matématika sareng ngaku salaku murid di King's College di University of Cambridge, salah sahiji lembaga ilmiah anu paling bergengsi di dunya.

Di lembaga ieu anjeunna ngaraos rada raoseun sareng mikawanoh dirina sareng sababaraha urang salaku homoseksual. Dina waktos ieu ieu haram di Inggris, janten henteu seueur jalma anu terang ngeunaan éta. Salami panggung universitasna, mimiti, saurang mahasiswa sareng kuring ngalakukeun éta salaku guru, anjeunna hubungan sareng élmuwan sanésna dina waktosna.

Dina 1936 anjeunna nyebarkeun tulisan anu tétéla janten asal tina komputasi tioritis. A anjeunna ngartikeun naon anu tiasa diitung sareng naon anu henteu tiasa diitung. Maksudna, diitung éta sadayana anu tiasa direngsekeun ku algoritma. Algoritma didefinisikeun salaku sét pitunjuk anu terhingga yén, ngalangkungan sababaraha léngkah anu ngagentos, ngabalukarkeun jalan kaluar tina masalah. Sésana anu henteu cocog sareng definisi ieu mangrupikeun padamelan anu henteu kaétang. Anjeunna tiasa nunjukkeun yén aya masalah anu teu aya jalan kaluarna, nyaéta, aranjeunna henteu ngagaduhan solusi algoritma.

Dina raraga masihan konsép pikeun sadayana ieu, sareng masihan mesin terkenal anu ngagaduhan nami nyalira. Mangrupikeun alat imajinér anu tiasa ngaeksekusi operasi matematika naon waé anu tiasa direngsekeun ku jalan algoritma. Upami éta tiasa diprogram sareng dirobih, éta bakal janten komputer. Nanging, Alan Turing henteu pernah ngawujudkeun proyék ieu, henteu tiasa ngandelkeun hartosna téknis anu diperyogikeun.

Kamajuan sains

élmuwan maju

Salah sahiji prestasi anu dilakukeun ku Alan Turing nyaéta ngaduga kagagalan anu ayeuna mangaruhan komputer urang. Sateuacan aya komputer, élmuwan ieu henteu ngan ukur téori dumasar kana operasiana, tapi ogé ogé ngaramal kagagalan anu bakal datang. Ieu kumaha, nalika nyusun mesin na, anjeunna ngahartikeun masalah panghentian, pikeun negeskeun yén teu aya algoritma anu tiasa terang upami operasi bakal terawitan dimimitian atanapi henteu.

Atuh kana konsép ieu, anjeunna tiasa ngaduga yén komputer bakal garing sareng bénten-bénten di payun. Kalayan kecap séjén, nalika komputer ragrag kana gelung anu teu aya watesna, urang kedah netepkeun deui pikeun ngahirupkeunana pikeun méréskeun masalah. Sareng dianggap aya masalah anu teu tiasa diitung, halatana teu aya algoritma anu tiasa masihan solusi pikeun éta.

Alan Turing ngarobih kode

éléh nazis

Pamaréntah Inggris nyauran Alan Turing di 1938 pikeun mingpin hiji tim di pusat kriptografi nagara na. Anjeunna tanggel waler kuring gaduh misi utama Camón pikeun mésér pesen ti mesin Enigma. Mesin ieu tanggung jawab tiasa ngirimkeun kode kode ka kapal selam Nazi anu beroperasi di Samudra Atlantik.

Kontribusi tim anu mingpin Turing éta penting pisan pikeun tiasa gaduh hasil tina perang pikeun kapentingan sekutu. Sareng éta anu aranjeunna tiasa ngahontal éta ku kapinteran sareng desain mesin Bombe munggaran. Ieu mangrupikeun alat éléktrométri anu diwangun sacara éksklusif pikeun tiasa ngarobih kode Enigma.

Saatos sadayana konflik ieu, kanyataan ngawangun deui mesin anu ngagaduhan kamampuan anu sami sareng otak manusa diangkat. Ieu ngeunaan proyék anu katelah mesin kalayan uteuk. Éta narékahan ngawangun komputer digital éléktronik pikeun tiasa méréskeun langkung ti hiji tujuan sareng tiasa nyimpen program dina mémori na. Salah sahiji masalah hébat anu ngalaman ku Alan Turing salami hirupna nyaéta yén anjeunna dibéré ubar pikeun "ngubaran" homoseksualitasna. Pangobatan ieu ditumpukeun ku hakim sareng éta mangaruhan kana kaséhatanana.

Dina 1947 anjeunna sanggup ngembangkeun komputer anyar anu didasarkeun kana komputer anu tiasa nyimpen program dina mémori utami na, tapi éta ngagaduhan kapasitas langkung seueur tibatan mesin anu sateuacanna.

kecerdasan jieunan

Dina waktos éta, Alan resep pisan kana kecerdasan buatan. Maksudna, Anjeunna kataji ku cara fungsi otak manusa tiasa ditiru sacara artifisial. Kontribusi anu pangsaéna pikeun bidang ieu sakali deui tina bidang teoritis. Dina panilitianna aranjeunna ngadegkeun sababaraha dasar kecerdasan jieunan sareng ngusulkeun tipeu tés pikeun nangtoskeun naha mesin calakan atanapi henteu.

Saatos insiden sareng pameget na, Alan Turing ditéwak kusabab homoseksualitasna sareng dihukum, sanaos hakim masihan anjeunna masa pacobaan pikeun silih ganti perlakuan hormon anu bakal diubaran. Sadaya ieu kajantenan di 1952. Pangobatan ieu sacara serius mangaruhan kaséhatanna sareng ngantepkeun anjeunna dina déprési anu konon nyababkeun anjeunna bunuh diri. Sakumaha anjeun tiasa tingali, kokotor sateuacanna henteu sami sareng ayeuna sareng élmuwan ieu tiasa nyumbang langkung seueur pikeun nampi homoseksualitas.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Alan Turing sareng kamajuan sains na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.