Al-khwarizmi

Matematikawan Al-Khwarizmi

Salah sahiji lalaki anu parantos seueur nyumbang kana élmu nyaéta muslim anu dingaranan Mohammed Ibn Musa abu Djafar Al-Khwarizmi. Lalaki ieu matématikawan, astronom sareng ahli géografi sareng sigana lahir di kota Persia Khwarizm. Kota ieu perenahna di belah kidul laut Laut Aral sareng parantos dikuasai 70 taun sateuacanna lahir ku urang Arab. Nami Al-Khwarizmi hartosna Putra Musa.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala garapan sareng pamanggihan Al-khwarizmi ogé biografi na.

Biografi

Al-Khwarizmi Dianggo

Anjeunna lahir di 780. Dina 820 anjeunna dipanggil ka Baghdad (anu urang terang ayeuna Irak) ku Khalifah Abbasiyah Al Mamun. Lalaki ieu dipikaterang ku sadayana berkat "Wengi Arab." House of Wisdom diwangun pikeun ngeuyeuban élmu sareng akademi sanés pikeun élmu ogé didamel. Sababaraha karya filosofis anu paling penting ditarjamahkeun kana basa Arab. Akademi ieu ogé ngagaduhan panjagaan astronomi.

Sadaya lingkungan ilmiah sareng multikultural ieu ngajantenkeun diajar Al-Khwarizmi langkung produktif. Tungtungna anjeunna mutuskeun bakalan sadaya risalahna pikeun aljabar sareng astronomi. Kaputusan ieu ngagaduhan akibat anu penting pikeun pamekaran sains hareup di Éropa, utamina ngalangkungan Spanyol.

Anjeunna ngumbara ngalangkungan Apganistan, Rusia kidul, sareng Byzantium. Pikeun jalma réa, anjeunna dianggap matematikawan anu pangsaéna dina waktosna. Sareng nyaéta matématika mangrupikeun penemuan anu dikembangkeun ku manusa. Kusabab kitu, sanaos sesah kanggo sadayana, éta moal tiasa sesah tibatan pamahaman manusa, sabab diciptakeun ku urang. Kalayan filsafat éta, Al-Khwarizmi tiasa damel dina matématika kalayan katerampilan anu hébat.

Anjeunna pupus di Baghdad sakitar 850 Masehi. Anjeunna émut salaku salah sahiji matematikawan anu pangsaéna dina sadaya sajarah.

Al-Khwarizmi Dianggo

Patung Al-Khwarizmi

Anjeunna ngadamel 10 karya sareng ampir sadayana dikenal duanana henteu langsung sareng ngalangkungan tarjamahan anu teras didamel kana basa Latin. Tina sababaraha karyana, ngan judulna anu dikenal sareng sésana anu ditarjamahkeun didamel di Toledo. Élmuwan ieu didaptarkeun pikeun nyusun sadaya pangetahuan anu dipikabutuh pikeun urang Yunani sareng Hindu. Anjeunna utamina didedikasikan pikeun matématika, tapi anjeunna ogé nuju kana astronomi, géografi, sajarah, sareng bahkan astrologi.

Anjeun kedah mikir yén dina waktos ieu sains henteu pati maju. Hiji jalma tiasa nyéépkeun seueur waktos dina sababaraha mata pelajaran sareng tiasa maju dina éta mata pelajaran. Ieu kusabab teu aya seueur inpormasi atanapi kaahlian. Ieu sababna jalma tiasa sampurna budaya sareng ahli dina sagala rupa mata pelajaran. Dinten ayeuna aya seueur inpormasi pikeun tiap mata pelajaran. Anjeun tiasa nyéépkeun waktos pikeun hiji matéri atanapi anu sanés. Tapi upami anjeun leres-leres hoyong janten ahli dina sababaraha, anjeun moal tiasa pokus kana sababaraha waktos dina waktos anu sami, sabab anjeun moal ngagaduhan waktos kanggo terang sadayana ngeunaan éta. Langkung ti naon waé, sabab studi sareng pamanggihan anyar kaluar unggal dinten sareng anjeun kedah teras-terasan ngamutahirkeun.

Pagawéan anu paling dikenal pikeun anjeunna anu paling sering dianggo nyaéta méja Astronomi. Tabél-tabel ieu didasarkeun kana élmu anu dicandak ku urang Hindus sareng yén aranjeunna parantos dicekel di dinya. Tabel ieu kalebet algoritma anu dianggo pikeun ngitung tanggal sareng sababaraha fungsi trigonometri sapertos sinus sareng cotangent.

Ukur édisi Latin abad ka-XNUMX tina aritmatika na anu disimpen. Karya ieu ngajelaskeun sacara rinci pisan sistem Hindu sadayana tina jumlah-10 jumlahna pendirian. Hatur nuhun kana sistem itungan ieu anjeun tiasa terang seueur deui cara pikeun ngalakukeun itungan pikeun ngahontal tujuan anu béda. Ogé dipikaterang yén aya metodeu anu dianggo pikeun milarian akar kuadrat, sanaos henteu aya dina konservasi Latin ieu.

Risalah aljabar

Perjangjian Al-Khwarizmi

Pamanggihanna dina matématika penting pisan pikeun tiasa ngenalkeun sistem panomeran di dunya Arab sareng, engké, di Éropa. Sistem ieu turun ka urang ngaliwatan urang Arab sareng urang kedah nyebatna Indo-Arab, sabab éta dumasar kana élmu Hindu. Sistem ieu nyaéta anu mimiti anu mimiti nganggo enol salaku angka anu sanés.

Risalahna ngeunaan aljabar mangrupikeun perkenalan kompus kana kalkulus. Dina risalah ieu anjeun tiasa ningali kumaha aturan anu pasti dianggo pikeun ngalengkepan persamaan. Éta ogé kedah diréduksi supados langkung gampang sareng tiasa méréskeunana. Sanaos matématika rumit, éta masih élmu anu urang sok nyobian milari jalan anu paling saderhana. Formula biasana dikirangan serendah-gancangna supados aranjeunna tiasa ngajamin data kualitas kalayan presisi tinggi tapi tanpa kedah ngalakukeun seueur teuing itungan.

Dina risalahna ngeunaan aljabar, anjeunna ogé ngabantosan sistematiskeun sadaya résolusi persamaan kuadratik. Persamaan ieu ogé muncul dina géométri, dina itungan komérsial sareng warisan, janten éta mangpaat pisan pikeun waktos éta. Buku Al-Khwarizmi anu pangkolotna dikenal ku judul Kitab al-jabr wa'l-muqabala sareng éta anu masihan asal sareng hartos kana kecap aljabar.

Istilah-istilah ieu dingaranan pikeun ngarti istilah-istilah anu dipaké dina koefisien négatip sareng positip tina sadaya itungan anu dipikaterang. Ditarjamahkeun kana basa Spanyol, judul karya tiasa nyarios salaku "Buku mulangkeun sareng nyaruakeun" atanapi "Seni ngarengsekeun persamaan."

Risalah ngeunaan astronomi sareng damel dina géografi

Peta dunya ku Al-Khwarizmi

Di sisi séjén, Al-Khwarizmi ogé ngadamel risalah ngeunaan Astronomi. Ngan ukur dua vérsi Latin anu dilestarikan. Dina risalah ieu urang tiasa ngabayangkeun studi kalénder sareng posisi asli Matahari, bulan sareng planét. Tabél dosa sareng tangén dilarapkeun kana astronomi bola. Urang ogé tiasa mendakan dina tabel astrologi risalah ieu, itungan paralaks sareng gerhana sareng pisibilitas bulan.

Anjeunna ogé bakti ka dirina sabagian kana géografi, dimana anjeunna ngadamel karya anu disebut Kitab Surat-al-Ard. Dina padamelan ieu anjeun tiasa ningali kumaha anjeunna menerkeun Ptolemy dina sagala hal anu aya hubunganana sareng Afrika sareng Wétan. Anjeunna ngadamel daptar lintang sareng bujur kota, gunung, walungan, kapuloan, daérah géografis anu béda, sareng laut ogé. Data ieu dianggo salaku dasar pikeun nyiptakeun peta dunya anu teras dikenal.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Al-Khwarizmi masihan sumbangan penting dina dunya sains sareng, ayeuna, aya seueur aplikasi anu urang ngagaduhan dina matématika hatur nuhun ka anjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.