Naon akibat tina és lebur di Arktik?

És Arktik

Teu lami-lami teuing Samudra Arktik ditutupan sapinuhna ku és sapanjang taun, kaasup dina usum panas. Dina usum salju, cadar és na langkung ageung sareng sumebar di lintang handap, akhirna nutupan Laut Greenland sareng Laut Bering. Dina usum panas, kusabab paningkatan suhu, lambaran és ngaleutikan, nanging, beku na ujungna caket pisan ka basisir.

Kaayaan ieu robih mangtaun-taun. Unggal-unggal és és na langkung alit sareng aya daerah anu kirang beku. Naon anu bakal kajadian upami Arktik leres-leres bebas tina és?

Ngaleungitkeun cadar és

Kaayaan dimana urang ningali diri sateuacan sareng kaayaan anu ayeuna aya pisan benten. Permukaan anu harita éta ngagaduhan sakitar 8 juta kilométer pasagi dina sasih Séptémber, dinten ayeuna ngan ukur aya dina bulan éta sakitar 3-4 juta kilométer pasagi. Dina sasih Séptémber nyaéta nalika aya mundur langkung ageung tina lambar és. Ieu nunjukkeun yén kandelna lambaran és parantos dikirangan satengah. És usum panas ngan ukur saparapat tina volume anu aya di taun XNUMXan.

Kusabab pemanasan global, Arktik maju cairna dua kali atanapi tilu kali lipat tina sesa dunya. Ieu kusabab ranté angkutan panas asalna tina katulistiwa. Akselerasi pemanasan Arktik ieu bakal ngakibatkeun usum panas bébas és dina jangka pondok.

cair arktik

Unggal taun yén suhu taunan kacatet, urang sadar yén éta langkung panas tibatan anu tiheula, kalayan 2016 anu paling haneut saprak suhu mimiti diukur di dinya dina 1880an. Baheula, nalika és Arktik dititénan, aya anu nyarios és pirang-pirang taun. Ieu ngandung hartos yén és anu dititénan parantos kabentuk sababaraha taun sateuacan na éta tahan saatos usum. Kusabab mangtaun-taun dimana éta diwangun, aranjeunna tiasa ngahontal jangkung hébat, topografi kasar sareng pegunungan ageung anu ngahalangan jalanna penjelajah sareng kapal.

Kiwari ampir sadaya és anu dititénanna nyaéta taun munggaran. Nyaéta, éta parantos kabentuk dina usum ayeuna. Aranjeunna biasana ukur ngahontal kandelna 1,5 méter sareng teu langkung ti sababaraha jungkiring. És anu ngabentuk dina hiji usum salju (sareng ngemutan suhu na langkung luhur) tiasa lebur nalika usum panas hiji. Ieu nyababkeun maotna usum panas.

Akibat tina leungitna és

Albedo turun

Kusabab urang mimiti nyarioskeun pemanasan global sareng perubahan iklim, urang parantos nyarioskeun ngeunaan lebur és Arktik sareng Antartika. Nya, akibat tina leungitna cadar és anu hébat ieu aranjeunna pisan dramatis pikeun planét. Albedo mangrupikeun perséntase radiasi panonpoé anu permukaan bumi ngagambarkeun atanapi balik ka atmosfir. Nya, salah sahiji akibat tina leungitna cadar és nyaéta ngirangan albedo ti 0,6% dugi ka 0,1%. Ieu ngakibatkeun ingetan panas anu langkung ageung dina permukaan bumi, janten, kanaékan suhu global.

albedo

Masalah sareng albedo nyaéta és usum panas mundur dina waktos nalika seueur radiasi matahari anu ditampi. Sirna és anu teras-terasan ngirangan albedo di panjuru dunya. Ieu nyumbang 25% kana pangaruh langsung tina pemanasan global anu disababkeun ku manusa. Éta ogé dititénan yén, nalika és laut ngaleungit, salju basisir lebur langkung gancang dina musim semi, kusabab massa hawa anu langkung angot sumping ti laut anu jelas.

Naékna permukaan laut

Konsékuansi anu kadua pikeun mundur tina lapisan és langkung dikenal. Éta ngeunaan tina naékna permukaan laut. És usum panas ngan ukur saparapat tina volume anu aya di taun XNUMXan. Hal ieu nyababkeun cai lebur ngiderkeun tutup dugi ka tungtung di laut, ningkatkeun tingkat na. Para ahli IPCC ngira-ngira naékna permukaan laut langkung ti hiji méter. Ieu mangrupikeun parobihan anu teu tiasa dibalikkeun anu bakal ngagaduhan épék musibah di kota-kota basisir sapertos Miami, New York, Shanghai sareng Venice, ogé ningkatkeun frekuensi banjir di pantai datar sareng rame sapertos Bangladesh.

Émisi métana

Konsekuensi katilu mangrupikeun ancaman anu paling caket pikeun umat manusa. Nyaéta ngeunaan émisi métana tina dasar laut. Arktik ngagaduhan sistem AC nyalira anu tiasa dianggo salami lambar és aya dina permukaan cai. Dina usum panas, sanaos aya sakedik és, suhu cai henteu tiasa naek di luhur 0 derajat. Éta sababna sistem AC dijaga. Nanging, nalika és lebur lengkep nalika usum panas, massa cai tiasa panas dugi ka 7 derajat, nyerep radiasi panonpoé (kumargi teu aya és anu ngagambarkeunana). Di Arktik, rak-kotak buana cetek pisan, maka radiasi surya anu diserep ku cai dugi ka dasar laut, lebur permafrost anu parantos aya ti saprak És ka pengker.

Arktik

Sedimen anu urang mendakan dina permafrost laut gaduh jumlahna ageung metana dipikagaduh, sahingga pencairanana bakal ngahasilkeun sékrési kolom ageung tina metana. Metana ngagaduhan pangaruh rumah kaca 23 kali langkung ageung tibatan karbon dioksida, janten pelepasanana ka atmosfir salajengna bakal ningkatkeun pemanasan global. Upami éta gumpalan métana dileupaskeun ka atmosfir, éta tiasa nyumbang kana naékna suhu global ka 0,6 derajat langkung luhur ku 2040.

Bahaya anu hébat pikeun karaharjaan dunya urang nyaéta kamungkinan yén pemanasan Arktik sareng ngaleungitna és laut anu disababkeun cuaca ekstrim anu urang alami dina genep taun ka pengker, kalayan usum tiris pisan atanapi ribut di sababaraha beulahan Éropa sareng Amérika Kalér sareng cuaca anu haneut pisan di daérah sanés.

Aliran jet

Aya telepon aliran jet anu mangrupikeun anu misahkeun Arktik tina massa hawa lintang handap. Nya, aliran jet ieu langkung laun tibatan sateuacanna, kusabab bédana suhu antara perairan lintang handap sareng cai Arktik parantos dikirangan. Kanyataan yén aliran jet langkung laun ngamungkinkeun sistem meteorologi lokal tina hiji fenomena janten berkepanjangan sapertos halodo, banjir, gelombang panas, jst.. Balukar anu paling hébat tina kalemesan arus ieu kajantenan di nagara-nagara di lintang tengah beulahan bumi kalér dimana lahan pertanian anu paling produktif di planét ieu dipendakan. Upami pangaruh ieu tetep, produksi pangan global tiasa dina bahaya, janten akibat kalaparan, naékna harga pangan sareng perang.

Aliran jet

Sabuk conveyor laut

Konsékuansi panungtungan tina leungitna és tiasa gaduh sababaraha kaunggulan. aya sirkulasi thermohaline lambat pisan anu henteu didorong ku angin, tapi tina sebaran panas sareng hujan di lautan. Sirkulasi ieu katelah sabuk conveyor. Dasarna, éta mangrupikeun arus dimana massa cai panas medar ka arah Arktik sareng nalika aranjeunna tiis janten langkung asin sareng padet. Kanaékan kapadetan ieu ngabalukarkeun massa cai tilelep sareng medar deui nuju lintang handap. Nalika aranjeunna dugi ka Pasipik, aranjeunna haneut deui sareng kirang padet, aranjeunna balik deui ka permukaan. Nya, di daérah dimana cai cai tilelep kusabab janten tiis sareng padet, henteu aya és anu katingali ti taun 1998. Hal ieu nyababkeun sabuk conveyor lirén damel, nyababkeun cai tiis kirang. Kauntungan anu tiasa disayogikeun nyaéta nyaéta, akhir abad ka, Karajaan Inggris, Irlandia, Islandia sareng basisir Perancis sareng Norwégia (salian ti Spanyol belah kalér-kulon) Aranjeunna ngan bakal naék 2 ° C, dibandingkeun sareng 4 ° C anu dahsyat kanggo kaseueuran buana Éropa. Ieu mangrupikeun warta anu saé pikeun Éropa barat laut, tapi sanés pikeun Amérika tropis, kusabab kaleungitan arus bakal ningkatkeun suhu perairan Atlantik di daérah éta, salaku akibatna, intensitas badai.

sabuk conveyer

Mangsa hareup tanpa és

Data ieu ngeunaan épék sareng akibat tina leungitna és anu penting pisan pikeun sababaraha alesan. Anu kahiji nyaéta nunjukkeun nullity tina argumen ngeunaan manpaat ékonomi anu cair kedah ngagampangkeun transportasi laut sareng éksplorasi minyak lepas pantai. Kaayaan ieu tiasa nguntungkeun milyaran dolar pikeun pamaréntah. Nanging, biaya pemanasan anu ngamungkinkeun ieu diperkirakeun dina samilyar dolar.

Kadua nunjukkeun yén masa depan pemanasan global moal tiasa dilakukeun ku cara anu linierNgitung ukur émisi CO2, tapi ngémutan yén aya seueur faktor anu campur dina akselerasi pemanasan sareng akhirna tiasa ngadominasi pola. Kuring parantos nyatet pangaruh réduksi albedo sareng pelepasan métan tina sédimén laut. Éta sababna dimungkinkeun, sanaos kami ngirangan émisi CO2 sacara global, sistem henteu réaksi dina cara anu sami kumargi gas rumah kaca ningkat dina atmosfir sareng jumlah panas anu diserep ku Bumi beuki ningkat.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya akibat serius pikeun leungitna és di planét. Salah sahiji solusi anu dimungkinkeun nyaéta henteu ngirangan jumlah CO2 anu dileupaskeun ka atmosfir, tapi pikeun téhnik nyerep CO2 pikeun ngaleungitkeun tina siklus. Nanging, manusa kaleungitan salah sahiji ékosistem anu paling diperyogikeun ku planét sareng anu urang anggo pikeun ngagaduhan kahirupan anu tiasa dipiboga ayeuna.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.