Kumaha meteorologis tiasa ngaduga cuaca dina sababaraha taun?

suhu

Akhir-akhir ieu seueur pisan cariosan ngeunaan kumaha suhuna taun 2017. Disebutkeun ogé yén taun 2016 sareng 2014 parantos aya paling haneut saprak suhu dirékam sareng diperkirakeun yén 2017 ogé bakal panas pisan, sanaos henteu terpanas.

Seueur jalma bakal heran kumaha meteorologis sanggup ngaduga hawa ieu upami aranjeunna henteu acan sumping. Kumaha anjeun terang suhu anu bakal di 2017 upami sataun nembé dimimitian?

Taun haneut pisan

Kusabab aya catetan suhu taun 1880, 16 taun milénium kadua ieu, aranjeunna pangluhurna. Taun kamari, ieu taun katilu berturut-turut yén rékor taunan anyar dina suhu dunya parantos kahontal.

Kontroversi ngeunaan ramalan cuaca timbul tina météorologi. Kusabab, sanaos suhu anu henteu normal anu luhur anu pernah kacatet, masih aya kacangcayaan kana asal antropogenik suhu luhur sareng pemanasan global. Akar kontropérsi ieu timbul tina henteu mampuh meteorologis pikeun ngaduga ogé cuaca dina tilu atanapi opat dinten. Aranjeunna nyandak ieu salaku buktina yén élmuwan henteu tiasa ngaduga iklim Bumi dina sababaraha taun atanapi bahkan sababaraha dekade.

Upami ieu leres, naha élmuwan yakin yén aranjeunna tiasa ngaduga suhu di luhur-rata bulan sateuacanna, sareng kumaha ramalan iklim bénten sareng ramalan cuaca?

Gerakan anu aya dina suasanana

Normalna, pikeun prediksi cuaca sababaraha dinten sateuacanna, épolusi tina pola tekanan dina sistem atmosfir. Sanaos ramalan cuaca dua minggu sateuacana parantos ningkat pisan, kusabab sistem atmosfir henteu tetep lami, éta janten kirang akurat.

suhu

Nalika ngeunaan prediksi kabentukna sistem tekanan rendah, éta nyababkeun kasusah, kumargi gerakanna sakitar 75 kilométer ka wétan atanapi kulon perkawis lintasan anu diprediksi, tiasa hartosna bédana antara badai salju, badai angin sareng hujan atanapi alarm palsu. Hal anu sami kajadian sareng badai usum panas sareng ramalan hujan.

Nanging, ieu sanés hartosna éta urang henteu kedah ngandelkeun peringatan badai anu kuat sareng ramalan cuaca.

Ramalan cuaca

Beda sareng perkiraan dumasar kana sistem meteorologi, ramalan iklim pikeun suhu sareng présipitasi nganggo data anu lengkep.

Pikeun ngaramal variabel cuaca ieu sasih, taun, atanapi puluhan taun sateuacanna, éta dumasar kana variasi lautan, variasi surya, letusan vulkanik sareng, tangtosna, kanaékan konsentrasi gas rumah kaca di atmosfir. Variabel ieu mekar sareng robih mangtaun-taun sareng taun teu sapertos sistem atmosfir anu tiasa robih dina sababaraha jam atanapi dinten.

prediksi

Faktor penting anu bénten-bénten tina sababaraha bulan ka taun nyaéta fenomena anu El Nino. Pamanasan périodik suhu laut di Pasipik tropis. Pola pemanasan samudera ieu sareng pangaruh na dina atmosfir mangaruhan pangaruh anu kuat di saluareun daerah tropis anu tiasa ditilik kana prediksi iklim.

Faktor manusa sareng alam

Salaku tambahan kana pangaruh sagara sareng badan cai, faktor alami anu sanésna sapertos letusan gunungapi dipikanyaho mangaruhan tingkat pemanasan global. Tapi kedah disebatkeun yén, dugi ka ayeuna, kanaékan suhu global anu pang ageung kusabab kanaékan konsentrasi gas rumah kaca (GHG) disababkeun ku manusa jeung révolusi industri.

Ku alatan éta, unjukan pemanasan dina skala waktu anu langkung lega (sababaraha dasawarsa atanapi langkung) didasarkeun kana simulasi modél iklim sareng kanyaho kami ngeunaan kumaha sénsitip sistem iklim kana paningkatan konséntrasi GHG anu kahareup. Modél-modél ieu nunjukkeun yén pemanasan global dina waktos anu moal jauh teuing bakal didominasi ku ningkatna kadar GHG dibandingkeun sareng naékna suhu alam, boh ku massa laut atanapi ku letusan gunungapi.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.