Wates Roche

Dimana wates Roche

Satelit urang, Bulan, ayana dina jarak rata-rata 384.400 kilométer ti Bumi. Unggal taun éta ngalir jauh 3,4 séntiméter. Ieu ngandung harti yén ku jalan jutaan taun bulan tiasa lirén janten satelit urang. Kumaha upami skénario anu sabalikna? Nyaéta, upami bulan janten sakedik ngadeukeutan planet urang unggal taun. Kanyataan ieu katelah Wates Roche. Naon watesna Roche ieu?

Dina tulisan ieu kami ngajelaskeun sadayana ngeunaan éta.

Upami bulan langkung caket ka planét urang

Wates Roche

Mimiti, kedah disebatkeun yén ieu fiktif. Bulan teu ngagaduhan jalan pikeun caket ka planét urang, tah ieu sadayana tebakan. Nyatana, kanyataanna, bulan bakal teras-terasan ngalih langkung jauh ti Bumi unggal taun. Hayu urang uih deui ka jaman nalika planét urang masih énggal diwangun sareng orbit anu satelit urang lebet langkung caket tibatan anu ayeuna. Dina waktos ieu jarak antara planet sareng satelit langkung alit. Salaku tambahan, Bumi muterkeun nyalira ku cara anu gancang. Dinten ngan ukur genep jam, sareng bulan mung 17 dinten kanggo ngalengkepan orbit lengkep.

Gravitasi anu dilakukeun planét urang dina bulan nyaéta anu ngurus ngalambatkeun rotasi na. Dina waktos anu sami, gravitasi anu dilakukeun ku bulan di planét urang nyaéta anu parantos ngalaunan rotasi. Maka, dinten ayeuna di Bumi panjangna 24 jam. Ku tetep dina moméntum sudut sistem, éta bulan anu parantos ngalih ti urang pikeun ngimbangan.

Konservasi moméntum sudut mangrupikeun hal anu penting pikeun dijaga dina dua arah. Upami bulan peryogi langkung ti hiji dinten pikeun ngorbit, pangaruhna bakal sami sareng anu urang tingali di dieu. Nyaéta, rotasi planét kalem sareng satelit ngalih ka ngimbangan éta. Nanging, upami bulan muterkeun langkung gancang nyalira éta bakal ngahasilkeun pangaruh anu sabalikna: rotasi planét bakal ngagancangan, dinten-dinten anu kirang waktos sareng satelit bakal langkung caket pikeun ngimbangan.

Pangaruh gravitasi dina wates Roche

Wates Roche

Pikeun ngartos ieu, urang kedah terang yén kakuatan gravitasi janten langkung rumit upami urang caket. Aya titik dimana sadayana interaksi gravitasi sami-sami. Wates ieu dikenal salaku wates Roche. Éta ngeunaan pangaruh anu ngagaduhan obyék nalika dirojong ku gravitasi nyalira. Dina hal ieu, urang nyarioskeun bulan. Upami bulan janten caket kana obyék sanés anu gravitasi tiasa tungtungna ngarusak sareng ngancurkeunana. Wates Roche ieu ogé dilarapkeun ka béntang, astéroid, planét sareng satelit.

Jarak anu pasti gumantung kana jisim, ukuran, sareng kapadetan duanana objék. Salaku conto, wates Roche antara Bumi sareng bulan nyaéta 9.500 kilométer. Ieu diperhatoskeun ku ngubaran bulan biasa tina bulan anu padet. Watesan ieu hartosna yén, upami satelit urang 9500 kilométer atanapi kirang jauh, gravitasi planet urang bakal ngambil alih milikna. Salaku akibatna, bulan bakal ngancik kana cingir tina potongan bahan, hancur pisan. Bahan-bahanna bakal teras muter ngurilingan Bumi dugi ka tungtungna murag kusabab pangaruh gravitasi dina permukaan. Potongan-potongan bahan ieu tiasa disebat meteorit.

Upami komet jarakna kirang ti 18000 kilométer ti bumi éta bakal tungtungna sareng hancur ku akibat gravitasi. Panonpoé sanggup ngalakukeun pangaruh anu sami tapi kalayan jarak anu jauh langkung ageung. Ieu kusabab ukuran panonpoé dibandingkeun sareng planét urang. Gedé ukuran obyék, kakuatan gravitasi langkung ageung. Ieu sanés ngan ukur téori, tapi karuksakan satelit ku planétna mangrupikeun hal anu bakal kajantenan tata surya. Conto anu paling dipikacinta ieu nyaéta Phobos, satelit anu ngorbit ngurilingan planét Mars sareng éta ngalaksanakeunana kalayan gancang gancang tibatan planet ieu nyalira.

Dina wates Roche, éta gravitasi tina objék pangleutikna anu teu tiasa nahan struktur sorangan. Kusabab kitu, nalika obyék ngadeukeutan wates markas Roche langkung kapangaruhan ku gaya gravitasi planét. Nalika éta ngalangkungan wates ieu sababaraha juta taun ti ayeuna satelit bakal janten ring fragmen anu ngurilingan Mars. Sakali sadaya fragmen aya dina orbit pikeun waktos di, éta bakal mimiti endapan dina permukaan planét.

Conto séjén obyék anu mungkin caket wates Roche, sanaos henteu kawéntar, nyaéta Triton, satelit anu pangageungna di planét ieu. Néptunus. Kira-kira diperkirakeun yén sakitar 3600 milyar taun dua hal tiasa kajadian nalika satelit ieu ngadeukeutan wates Roche: éta tiasa murag kana atmosfir planét dimana éta bakal hancur atanapi éta bakal janten sakumpulan fragmen bahan anu sami sareng cincin anu dipiboga ku planét Saturnus.

Wates Roche sareng manusa

Triton

Tiasa waé patarosan sumping ka kami: naha planet urang henteu ngancurkeun urang sareng gravitasi na kusabab urang aya dina wates Roche? Sanaos kamungkinan éta tiasa logis, éta ngagaduhan waleran anu cukup saderhana. Gravitasi ngahijikeun awak sadaya mahluk hirup ka permukaan planét.

Épék ieu boro hartosna upami dibandingkeun sareng beungkeut kimia anu ngempelkeun awak sacara gembleng. Salaku conto, gaya ieu anu dijaga ku ikatan kimia dina awak urang langkung kuat tibatan kakuatan gravitasi. Nyatana, gravitasi mangrupikeun kakuatan anu lemah pisan dina sadaya kakuatan di jagad raya. Hiji titik dimana kalakuan gravitasi sengit bakal diperyogikeun, sapertos dina a liang hideung saolah-olah ngajantenkeun wates Roche tiasa ngungkulan kakuatan anu nahan awak urang babarengan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan wates Roche.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.