Walungan Yordan

walungan Yordania dina Kitab Suci

El Walungan Yordan éta walungan sempit panjangna 320 kilométer. Asalna di Pagunungan Anti Libanon di Israél kalér, ngalir ka Laut Galilea di suku kalér Gunung Hermon, sareng tungtung di Laut Paéh di tungtung kidul. Ieu ngabentuk garis wates antara Yordania jeung Israél. Walungan Yordania mangrupikeun walungan anu panggedéna, paling suci sareng paling penting di Tanah Suci sareng sering disebatkeun dina Kitab Suci.

Dina artikel ieu kami bade ngabejaan Anjeun sakabéh ciri, sajarah, géologi jeung pentingna Walungan Yordania.

Ciri utama

Ancaman Walungan Yordania

Salah sahiji ciri Walungan Yordan nyaéta éta panjangna leuwih ti 360 kilométer, Tapi alatan jalan pungkal na, jarak sabenerna antara sumber na Laut Paeh kirang ti 200 kilométer. Sanggeus 1948, walungan ditandaan wates antara Israél jeung Yordania, ti beulah kidul Laut Galilea ka tempat Walungan Abis ngalir ti beulah wetan (kénca).

Sanajan kitu, saprak 1967, nalika pasukan Israél nempatan Sisi Kulon (nyaéta, wewengkon Sisi Kulon kidul confluence na jeung Walungan Ibis), Walungan Yordania ngalegaan kidul nepi ka laut salaku garis gencatan senjata.

Urang Yunani nyebut walungan Aulon sarta kadangkala urang Arab disebut Al-Sharī'ah ("tempat cai nginum"). Urang Kristen, Yahudi jeung Muslim ngahormat Walungan Yordania. Ieu di cai na yén Yesus dibaptis ku Saint John Baptis. Walungan geus salawasna geus sanctuary agama jeung tempat baptisms.

Walungan Yordan boga tilu sumber utama, sakabéhna asalna di suku Gunung Hermon. Anu pangpanjangna nyaéta Ḥāṣbānī, deukeut Ḥāṣbayyā di Libanon, dina 1800 suku. (550m). Walungan Banias ngalir ngaliwatan Siria ti wétan. Di tengahna aya Walungan Dan, anu caina nyegerkeun.

Ngan di jero Israil, tilu walungan ieu papanggih di Lebak Hula. Dataran lebak Ḥula mimitina ditempatan ku danau jeung rawa, tapi dina taun 1950-an kira-kira 60 kilométer pasagi dialirkeun jadi lahan pertanian. Dina taun 1990-an, loba lantai lebak geus didegradasi sarta bagian anu submerged.

Diputuskeun pikeun ngajaga danau sareng lahan baseuh sakurilingna salaku cagar alam anu ditangtayungan, sareng sababaraha flora sareng fauna, khususna manuk migran, balik deui ka daérah éta. Di tungtung kidul lebak, Walungan Yordan motong jurang ngaliwatan panghalang basalt. Walungan turun curuk ka arah basisir kalér Laut Galilea.

Formasi Walungan Yordania

Walungan Yordan perenahna di luhureun Lebak Yordania, hiji déprési dina kulit bumi antara Israél jeung Yordania anu kabentuk dina mangsa Miosen nalika lempeng Arab pindah ka kalér lajeng wétan jauh ti Afrika kiwari. Sanggeus kira-kira 1 juta taun, darat acuk jeung laut surut. Lapisan Triasik jeung Mesozoikum geus kapanggih di Lebak Yordania wétan-tengah.

Flora jeung fauna Walungan Yordania

walungan israél

Walungan Yordan pasti ngalir ngaliwatan tengah salah sahiji wewengkon gersang di Wétan Deukeut. Kalolobaan tanah subur kapanggih di Sisi Kulon jeung di sisi wétan jeung kulon Walungan Yordan. Dina baskom ieu anjeun tiasa mendakan ti daérah Mediterania sub-lembab dugi ka daérah gersang dimana spésiésna diadaptasi pikeun hirup.

Aya ogé lauk kawas Luciobarbus longiceps, Acanthobrama lissneri, Haplochromis flaviijosephi, Pseudophoxinus libani, Salaria fluviatilis, Zenarchopterus dispar, Pseudophoxinus drusensis, Garra ghorensis sareng Oxynoemacheilus insignis; moluska melanopsis amonia y melanopsis kosta jeung crustacea kawas Umbi kentang jeung pamadegan genus Emerita. Dina baskom nyicingan mamalia kayaning rodénsia Mus macedonicus jeung otter Eurasia (lutra lutra); serangga kawas Calopteryx syriaca jeung manuk kawas bullfinch Sinai (Carpodacus synoicu).

Sedengkeun pikeun flora, shrubs, bushes jeung jukut predominate, sarta di titik tangkal zaitun tumuwuh luhur, cedars, kayu putih, malah Oaks na pines, sarta di tempat panungtungan tumuwuh bushes thorny.

Pentingna ékonomi

Cai Walungan Yordan mangrupikeun sumber cai anu paling penting kadua di Israél. Seueur cai dianggo pikeun ngabiayaan tatanén sareng peternakan, sareng nalika populasi walungan tumbuh sareng ékonomi berkembang, ngompa cai penting pikeun nyumponan kabutuhan warga. Yordania waé narima 50 juta méter kubik cai ti Walungan Yordania.

Paménta cai pikeun tatanén sareng panggunaan domestik anu luhur; di sisi séjén, tungtutan cai tina sektor industri leutik pisan. Ieu utamana alatan ngaronjatna jumlah jeung skala industri di zona industri Teluk Aqaba jeung wewengkon Laut Mati.

ancaman

Walungan Yordania

Anu baheulana mangrupa walungan anu jernih jeung aman, Walungan Yordan ayeuna jadi cai anu kacida polusi jeung asin. Sacara prinsip, walungan ngalir ngaliwatan salah sahiji wewengkon nu paling densely populated jeung cai-langka di dunya, jadi pamakéan sumberdaya alam mindeng ngaleuwihan kapasitas regenerative na. Hal ieu diperkirakeun yén aliran walungan geus diréduksi jadi 2% tina aliran aslina. Évaporasi luhur, iklim garing, sareng pompa kaleuleuwihan ngakibatkeun salinisasi. Singketna, jalma-jalma merhatikeun masa depan Walungan Yordan sareng jalma-jalma di lebakna.

Pikeun ngahindarkeun masalah lingkungan anu serius, sababaraha organisasi sareng pamaréntahan ngahiji pikeun fokus kana ngokolakeun sumber daya walungan anu lestari. Aliran cai tawar di daérah gersang khas Wétan Tengah, Walungan Yordan mangrupikeun sumber anu penting, unik, sareng berharga pikeun jutaan jalma anu cicing di deukeutna.

Éta kaleungitan ampir 98% tina aliran anu kacatet upami nagara anu nganggo cai na (Israél, Suriah, Yordania jeung Paléstina) sigana bakal garing dina sababaraha taun ka hareup. Tanpa ukuran konkrit sareng efektif. Israel, Suriah jeung Yordania tanggung jawab runtuhna Walungan Yordania, walungan tempat Yesus dibaptis, nu kiwari mangrupa solokan kabuka ka langit ngaliwatan nu ngalir rébuan méter kubik tina wastewater. Cai Laut Galilea jeung Laut Paeh, 105 kilométer ka kidul, keur dikosongkeun dina laju ampir 1.300 miliar méter kubik per taun.

Nagara Israél terus-terusan mindahkeun cai, nu ngagambarkeun ngeunaan 46,47% tina aliran pikeun pamakéan domestik jeung produksi tatanén; Suriah 25,24%, Yordania 23,24% sareng Paléstina 5,05%. Ku alatan éta, Walungan Yordan henteu deui sumber konstan cai tawar kualitas luhur, sarta aliran na ayeuna bieu ngahontal 20-30 juta méter kubik per taun.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Walungan Yordan sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.