Walungan Rin

Walungan Rin

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis walungan pangpanjangna anu ngalir ka Jérman. Nya perkawis Walungan Rin. Sanaos ukuranana leutik dibandingkeun sareng walungan anu dipikaterang di dunya sapertos Nil sareng Amazon, éta mangrupikeun bagian tina salah sahiji saluran cai anu paling penting di sadaya Éropa kulon. Mangrupikeun salah sahiji walungan anu sapinuhna dianut ku budaya Jérman kumargi aya carita, mitos, legénda sareng lagu-lagu sanésna anu Walungan Rhine mangrupakeun konci na.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, formasi, géologi, flora sareng fauna Walungan Rhine.

Ciri utama

walungan rin sareng pentingna

Mangrupikeun badan cai anu perenahna di daérah Éropa sareng ngalir ngaliwatan Jerman. Lahirna na lumangsung di daérah kanton Grisons, tempatna di Pegunungan Alpen Swiss. Sungut na tungtung di Laut Kalér sareng panjangna 1230 kilométer. Cai na ngalir arah ti kalér ka kalér-kalér sareng disababkeun ku cekungan hidrografi anu legana sakitar 185.000 kilométer pasagi. Aranjeunna condong ngagaduhan volume aliran anu cukup tinggi, kalayan rata-rata sakitar 2900 méter kubik per detik.

Éta dihakan ku cai walungan anu sanés anu langkung alit anu janten sumber cai sareng ieu nyaéta: Tamina, Rein da Medel, anu Neckar, Moselle, Ruhr sareng Lahn. Walungan Toma dianggap anak sungai utama Walungan Rhine, tapi henteu disebat ku nami ieu, tapi dugi ka daérah dimana aranjeunna konvergen sareng walungan Vorderrhein sareng Hinterrhein, éta henteu nampi nami ieu. Sakali aranjeunna ngalangkungan walungan ieu jalan payun ngalangkungan hiji lebak glasial alpine anu katelah Lembah Rhine.

Nalika jalanna maju, Rupa bumi mimiti rada leueur sareng cai na ngocor ka Danau Constance teras ngalih ka kulon. Nalika nepi ka belah kalér Swiss aya hiji jenis curug sabab tumiba ka jangkungna sakitar 23 méter.

Aranjeunna henteu leres-leres ageung atanapi ngagugulung tapi aranjeunna geulis pisan ningali. Sakali parantos dugi kana tahapan curug, éta teras-terasan jalan ka laut. Nalika éta caket sungutna, walungan Meuse sareng Scheldt patepung sareng di antara trek aranjeunna ngawangun délta kalayan seueur saluran.

Formasi walungan rhine

pandangan walungan rhine

Urang kedah terang yén Masih teu aya konsensus anu nandeskeun umur pasti walungan ieu. Aya sababaraha studi anu gagal nangtoskeun data pasti dina umur walungan. Dipikaterang yén kabentukna walungan ieu kusabab konsékuansi alami anu dihasilkeun ku luhurna lahan sareng ngawangun jajaran gunung. Salila di Zaman EosenTungtungna, orogéna nyababkeun retakan anu ngalir ti kalér ka kidul sareng anu ngadamel sababaraha awak cai anu aya nalika éta ngumbara ka handap.

Sakali orogeny ieu ngarah ka daérah anu tiasa janten cai, aliran leutik mimiti ngabentuk. Ieu parantos dipikaterang ku niténan sédimén pangkolotna Walungan Rhine dugi ka ayeuna. Sadaya sédimén ieu asalna ti Miosin.

Transformasi aliran alit peryogi rébuan taun deui pikeun ngarobah jalanna kusabab permukaan laut naék di daérah Walanda. Hasilna, walungan Rhine ngarobih jalanna di jaman holokén.

Flora sareng fauna walungan Rhine

rhine ragrag

Hayu urang tingali naon flora sareng fauna anu paling loba di walungan ieu. Éta kedah diperhatoskeun yén éta sanggup nempatkeun sababaraha spésiés sato sareng langkung ti 50 spésiés flora. Sababaraha lauk anu paling réa anu kapendak di sapanjang walungan nyaéta trout umum, lamprey brook, barbel, lamprey walungan, lauk mas emas, rutile, belut umum, sareng lauk mas.

Upami urang diitung waé langkung ti 50 spésiés lauk dipendakan, diantarana 37 diantaranana asli sareng sésana parantos dikenalkeun ku manusa langkungna Waktos. Henteu ngan ukur ngagaduhan fauna anu aya hubunganana sareng cai, tapi ogé ngagaduhan jinis fauna anu sanés anu ngurilingan sakumna ékosistem. Kami ningali seueur jinis manuk anu cicing di daérah anjeun. Aranjeunna nyéépkeun usum salju di ditu pikeun tiasa istirahat tina hijrah. Salaku conto, urang ningali spésiés manuk sapertos mallard, soang raray, poodle Éropa, tihang kerang, coot umum, greest crested hébat, osprey sareng cormorant hébat. Aya ogé sababaraha angsa anu mangrupikeun bagian tina fauna manuk anu kagolong kana walungan ieu.

Rupa-rupa jinis amfibi sareng réptil ogé aya di sapanjang cekungan walungan Rhine. Aranjeunna menonjol diantara aranjeunna bangkong beureum, bangkong umum sareng oray kerah.

Sedengkeun pikeun flora, éta diwangun ku pepelakan akuatik sapertos alang-alang anu kapendak ngurilingan sisi walungan. Aya sababaraha perennial anu ngagaduhan kembang anu sabar taneuh beueus. Tutuwuhan ieu bakung. Anjeun ogé tiasa mendakan flora sanésna di sakuriling walungan anu ngawangun padang rumput hejo sareng daérah anu jukutna pondok. Di sababaraha daérah dimana pepelakan tiasa tumuh jangkung, leuweung leutik riparian tiasa kabentuk.

Pentingna ékonomi

Kedah diémutan yén walungan ieu mangrupikeun jalur navigasi di pedalaman Éropa sareng kusabab éta ngagaduhan pentingna ékonomi anu hébat pikeun nagara-nagara sakurilingna. Éta panginten anu paling penting di beulah kulon buana. Tina total panjang walungan, 880 kilométer tiasa napigasi sareng éta ngagabung sareng Danube ngalangkungan saluran. Di caket bank seueur jalan sareng jalan karéta anu ogé ngalirkeun ti hiji tempat ka tempat anu sanés.

Pentingna ékonomi walungan ieu nyaéta barang industri sareng masarakat tiasa diangkut ngalangkungan cai na. Hatur nuhun ka lokasi strategis na, éta parantos kalibet sapanjang sejarah dina konflik politik.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan walungan Rhine sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.