Cassini usik

Usik Cassini

Manusa dina pangumbaraan na pikeun terang jagad raya, parantos nganggo seueur alat téknologi anu parantos ngamungkinkeun anjeunna diajar sareng nimba inpormasi anu seueur gunana. The Usik Cassini éta parantos ngumbara di luar angkasa langkung ti 20 taun sareng parantos janten pendamping Saturnus. Nanging, sababaraha taun ka pengker anjeunna ngantunkeun urang tapi nganggo sababaraha gambar sareng kanyaho anu luar biasa.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, perjalanan penting tina usik Cassini.

Ciri utama

Cingcin Saturnus

Diluncurkeun taun 1997 sareng henteu dugi ka Saturnus dugi ka 2004. Salami perjalanan 7 taun ieu kedah ngalangkungan sababaraha kasusah. Fase terakhir dimimitian tanggal 22 April 2017 sareng tanggung jawab nyebrang daérah antara cincin sareng planét. Tungtungna musnah di atmosfir Saturnus saatos mangtaun-taun ngalayanan.

Upami urang ngitung 7 karusakan anu dibutuhkeun pikeun dugi ka Saturnus, urang nambihan 13 taun émisi, janten éta tiasa ngalakukeun sababaraha fungsi. Éta parantos nyéépkeun 13 taun ngurilingan planét anu dimungkinkeun pikeun nimba seueur inpormasi ngeunaan satelit utami. Parantos saatos 10 taun orbit, éta nawiskeun data ti langkung ti 3.500 juta kilométer ngumbara di sakuliling planét, sakitar 350.000 foto sareng langkung ti 500 GB data pikeun élmuwan.

Nanging, panyilidikan Cassini henteu parantos ngadamel perjalanan ieu nyalira. Rakana nyaéta Huygens sareng éta didamel ku European Space Agency (ESA). Pendamping ieu dipisahkeun saatos badarat di Titan tanggal 14 Januari 2005. Misi usik Cassini diperpanjang ti saprak 2008, tapi berkat kaayaan anu saé éta parantos ngalegaan misi dugi ka taun ieu. Sanaos nganggo gravitasi Titan pikeun ngarobih orbit, éta ngagunakeun suluhna pikeun ngalakukeun manuver anu tangtu. Saatos mangtaun-taun, bahan bakar sacara praktis tetep dina cadangan saeutik sareng NASA langkung resep ngancurkeunana sareng nyegah ragrag dina salah sahiji bulan anu ngotorkeun daérah anu nilai ilmiah khususna.

Kami parantos parantos ngotorkeun planet sareng lingkungan urang cekap pikeun angkat ka Saturnus pikeun najiskeun bulan na.

Pamanggihan anu hébat tina usik Cassini

orbit saturnus

Hayu urang tingali naon pamanggihan panggedéna anu diciptakeun ku usik Cassini. Éta iringan ka Saturnus, parantos ngajajah hébat parantos mendakan dugi ka 7 bulan anyar planét sareng negeskeun yén Enceladus katutup ku sagara global disumputkeun handapeun lapisan és luar. Misi akhir anu terakhir mangrupikeun salah sahiji anu paling bahaya saprak éta lebet kana orbit condong sareng ékséntris anu titik anu pang caketna sareng planét ampir 8.000 kilométer. Dina misi ieu, éta ngajantenkeun 22 puteran anu parantos diprogram sampurna kusabab, kalayan kecepatan relatif 34 kilométer per detik, éta tiasa ngalangkungan rohangan antara cincin sareng planét kalayan margin sakitar 2.000 kilométer.

Orbit panungtung na dibantuan ku gravitasi bulan Saturnus. Usik kedah ditempatkeun dina orbit terakhir na anu tempatna paling caket sareng planét kalayan ngan ukur 1.000 km. Di jerona, anjeunna tiasa nawiskeun data anu langkung saé anu ngamungkinkeun anjeunna nganalisis struktur internal planét sareng cincin-cincinna. Kalayan akurasi 5%, dimungkinkeun pikeun ngitung jisim sareng nyandak gambar méga sareng suasana. Akhirna, dina 11 Séptémber 2017, éta ngamimitian hiber terakhirna pikeun ngeureunkeun bubar na suasana Saturnus.

Usik Cassini sareng tempat anu tiasa diumah

ampir usik perjalanan

Sateuacan misi dimimitian, teu jelas naha campuran unsur anu dipikanyaho penting pikeun kahirupan ayana di tempat tata surya luar: cai beku, cai cair, bahan kimia dasar, sareng énergi, sinar panonpoé, atanapi réaksi kimia. Kusabab Cassini dugi ka Saturnus, parantos nunjukkeun yén dimungkinkeun pikeun gaduh dunya anu huni kalayan lautan.

Enceladus, sanaos ukuranana alit, dipendakan ngagaduhan kagiatan géologis anu kuat sareng cadangan cai cair caket ti kutub kidul, kusabab éta cai cair global. Ngandung uyah sareng molekul organik saderhana, sagara ngaleupaskeun uap cai sareng gél ngalangkungan geyser dina retakan dina permukaan na. Ayana sagara ieu ngajantenkeun Enceladus salah sahiji tempat anu paling ngajangjikeun dina tata surya pikeun milarian kahirupan.

Salami mangtaun-taun, panyilidikan Cassini ogé parantos ngatasi salah sahiji misteri anu paling hipotetis: naha Enceladus mangrupikeun badan langit anu paling caang dina tata surya. Ieu kusabab éta awak és.

Titan ogé calon anu kuat pikeun milarian kahirupan. Usuk Huygens anu mawa Cassini badarat dina permukaan satelit sareng mendakan bukti sagara handapeun és na, anu tiasa diwangun ku cai sareng amonia, sareng suasanana pinuh ku molekul prebiotik. Anjeunna ningali yén éta ngandung sistem hidrologis lengkep, sareng walungan, danau, sareng sagara dieusian metana cair sareng étan.

Dumasar kana modélna, élmuwan yakin yén sagara Titan ogé tiasa ngandung liang hawa hidroterma, anu nyayogikeun énergi pikeun kahirupan. Ku alatan éta, élmuwan ngaharepkeun pikeun ngawétkeun kaayaan aslina pikeun éksplorasi ka hareup. Kituna, aranjeunna ngadamel usik Cassini anjeunna bakal "bunuh diri" ngalawan Saturnus pikeun nyegah tina ragrag di bulan ieu sareng ngotorkeunana.

Di Titan, misi ogé nunjukkeun urang dunya sapertos bumi anu iklim sareng géologi na ngabantuan urang ngartos planét urang sorangan. Margi kitu, Cassini ibarat mesin waktos, anu muka jandela pikeun urang ningali prosés fisik anu panginten ngawangun sistem tata surya sareng sistem planet di sakitar bintang-bintang sanés.

Kapal pesawat ruang angkasa parantos nyayogikeun sakilas sistem Saturnus. Éta kéngingkeun inpormasi ngeunaan komposisi sareng suhu atmosfir luhur, badai sareng émisi radio anu kuat. Anjeunna niténan kilat dina permukaan bumi siang sareng wengi pikeun kahiji kalina. Aya ogé cincinna, laboratorium alam pikeun diajar pembentukan planét, sajenis tata surya anu miniatur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan usik Cassini sareng kontribusina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.