Panama Terusan

pentingna saluran panama

El Terusan Panama Éta mangrupikeun saluran cai antar laut anu nyebrang sadaya buana Amérika dina jangkungna Panama. Hatur nuhun kana saluran ieu, Laut Karibia sareng Samudra Atlantik tiasa dihubungkeun sareng Samudera Pasipik. Mangrupikeun rute anu ngagaduhan pentingna ékonomi pikeun manusa.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, pentingna ékonomi sareng sajarah Terusan Panama.

Ciri utama

Terusan Panama

Mangrupikeun rute anu ngalangkungan isthmus of Panama dina bagian anu paling sempit. Ngaliwatan sistem kuncén dina unggal tungtung aranjeunna naékkeun parahu dugi ka 26 méter dpl na diterangkeun ka Tasik Gatun. Tungtung ieu dieusi cai sareng ngawangun danau buatan anu teras turun di sisi sanésna pikeun nyirorotkeun waktos navigasi sareng komunikasi maritim.

Sateuacan muka saluran ieu, kapal kedah turun ka Selat Magellan sareng Cape Horn. Dua daérah ieu mangrupikeun bagian anu paling kidul di buana Amérika Kidul anu tiasa nyebrang ti hiji sagara ka laut anu sanés. Pangwangunan Terusan Panama mangrupikeun salah sahiji karya hébat rékayasa dunya sapanjang abad ka-XNUMX.

Sejarah Terusan Panama

operasi kanal panama

Hayu urang sakedap nyimpulkeun riwayat saluran ieu. Isthmus Panama parantos dianggo ku urang pribumi sateuacan Columbian supados tiasa transit antara hiji sagara sareng lautan anu sanés. Sadaya élmu ieu dialihkeun ka Spanyol nalika nalukkeun. Sakitu tah Raja Charles I dina taun 1524 ngusulkeun nyiptakeun saluran anu bakal nyayogikeun waktos-waktos perjalanan antara Peru sareng Spanyol. Tapi kaayaan téknologi sareng kauangan Éropa henteu ngijinkeun éta pikeun waktos éta.

Salami abad ka-XNUMX, ideu ngawangun terusan dina permukaan laut di Nikaragua timbul, tapi sadayana prosés pangwangunan ieu kedah lirén kusabab alesan politik. Kiwari, ideu ieu parantos dihirupkeun deui. Éta naturalis Jerman terkenal di peuntas asthmus Panamania anu neundeun pondasi teoritis pikeun penggalian kanal sareng anu proyék na diwanohkeun ku Ferdinand de Lesseps sapuluh taun ka hareup. Lalaki ieu mangrupikeun pangusaha sareng insinyur Perancis.

Diménsi saluran ieu anu ngahubungkeun palabuhan Balboa sareng Cristóbal panjangna 77 kilométer. Koncina jangkung sakitar 39 kaki sareng panjang 110 kaki. Aranjeunna nyepeng sakitar 106 kaki cai. Nyebrang sakabéh kanal biasana nyéépkeun 8 jam. Ieu masihan kami ideu sabaraha lami na.

Proyék pangwangunan terusan Panama

Aya sababaraha rupa proyek pangwangunan pikeun kanal ieu kusabab aranjeunna muka panto taun 1914. Proyék ieu dipindahkeun ka perusahaan Perancis dina waktos pamaréntahan anu harita Républik Granada Anyar di 1839. Nanging, dipikanyaho yén pangwangunan kanal ieu ngagaduhan kasusah kuli, pamaréntahan, jst. Hasilna, perusahaan Perancis kaleungitan minat sareng mundur tina konsési teu lami saatosna. Dina 1879 éta Perancis Ferdinand de Lesseps anu nyandak sadayana proyek saatos ngalengkepan Terusan Suez di Mesir. Anjeunna parantos ngagaduhan pangalaman sareng hoyong nerapkeunana di Terusan Panama.

Ku cara kitu karya-karyana dimimitian di 1881 Ditengah sadaya épidem muriang konéng, tantangan anu ditepikeun ku rupa bumi éta nyalira sareng mendakan korupsi perusahaan anu dikenal ayeuna salaku Skandal Panama. Karya-karyana dieureunkeun taun payun kusabab gempa bumi anu kuat ngagoncangkeun sakumna tempat. Pembiayaan proyek lirén di 1888 sareng éta lengkep ditilar. Mangrupikeun waktos éta yén urang Amérika ngiluan ngahanca proyék abad ka-1914 sareng, numutkeun pamaréntahan Panamania, éta muka panto terusan dina taun XNUMX.

Titik maksimal fungsionalitas ngahontal dina 1963. Dina 2006, proyék rék dilegakeun Terusan Panama tungtungna diumumkeun. ngalangkungan konci anyar pikeun ngagaduhan rohangan anu langkung ageung pikeun pangunjung laut. Kaputusan ieu parantos dikintunkeun ka referendum populér sareng disahkeun ku seuseueurna populasi sora. Karya-karyana dimimitian taun payun, sareng parantos puncakna dina 2016 Juni kusabab sababaraha panundaan sareng krisis kauangan.

Manajemén, administrasi sareng pentingna ékonomi

panjang damel

Ayeuna Terusan Panama aya dina administrasi Panamania. Administrasi ieu dikintunkeun salamina ka Amérika Serikat upami terusan na didamel. Tekanan ieu rada kontroversial kumargi pamaréntahan salajengna ngagugat atanapi néwak kadaulatan kanal. Aranjeunna ogé nyobian pulih strip 8 kilométer sakurilingna anu ogé parantos ditransper.

Ayeuna, éta aya dina administrasi Panama sareng sababaraha rundingan parantos dilaksanakeun ngeunaan mindahkeun kendali terusan ka pejabat lokal. Saluran ieu penting dina navigasi komérsial di panjuru dunya. Sareng éta seueur bank anu diwangun kalayan sebutan Panamax, anu hartosna yén aranjeunna ngagaduhan dimensi maksimum anu cekap pikeun tiasa ngalirkeun panjang sareng lebar saluranna tanpa aya masalah. Éta parahu salaku tujuan komérsial anu kedah ngalangkungan saluran ieu sareng parantos adaptasi desainana pikeun diménsi supados henteu nimbulkeun masalah.

Ngeunaan pentingna, éta kedah diperhatoskeun yén éta mangrupikeun sumber gawé sareng penghasilan nasional anu saé. Muka terusan ngamungkinkeun aliran bursa maritim komérsial anu langkung gancang sareng langkung lega. Sadaya ieu ngagaduhan pangaruh anu positip pisan kana ékonomi dunya anu ngamungkinkeun leveling anu langkung ageung antara nagara maju sareng anu masih berkembang.

Éta ogé mangrupikeun sumber padamelan penting sareng panghasilan nasional sareng sababaraha input pikeun daérah khususna pikeun masarakat Panama.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Terusan Panama, ciri-cirina sareng pentingna ékonomi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.