Teluk Pérsia

polusi cai

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis salah sahiji daérah anu paling seueur diobrolkeun di dunya salami mangtaun-taun anu nunjukkeun yén éta ngagaduhan seueur sumber daya alam sareng mangrupikeun adegan sababaraha konflik anu penting pisan pikeun sajarah dunya. Nya perkawis Teluk Pérsia. Baheulana éta mangrupikeun daérah anu ukuranna ageung dimana peradaban anu béda-béda cicing. Dinten ayeuna aya hubunganana sareng perang kusabab sababaraha bentrokan anu parantos kajantenan di dieu.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, sajarah, asal sareng ancaman Teluk Persia.

Ciri utama

géologi tina teluk persia

Ogé dipikaterang ku nami Teluk Arab sareng éta téh teluk laut anu ageung tapi cetek. Tempatna diantara Iran sareng Jazirah Arab. Upami urang analisa tina sudut pandang géologis, urang tiasa ningali éta hamparan sagara India. Éta ngawatesan beulah kalér, kalér-wétan sareng wétan sareng Iran; ka kidul wétan sareng kidul ku Oman sareng Uni Émirat Arab; di belah kidul kulon sareng kulon sareng Qatar, Bahrain sareng Saudi Arabia; sareng di belah kalér-kulon ku Kuwait sareng Irak.

Pembentukan teluk serius ieu salami maksimum glasial terakhir sareng awal Holosen. Dina waktos éta, teluk ieu mangrupikeun panyumputan lingkungan pikeun manusa munggaran anu tiasa cicing di dinya pikeun nyalindungan diri tina turun naek iklim. Sareng éta nyaéta pikeun momen anu pasti daérah subur anu lega anu ngagaduhan lebak sareng rawa-rawa. Di lebak ieu walungan tina cekungan Persia dikosongkeun.

Padumukan manusa anu pangkolotna dipikaterang tina suku nomaden. Éta lumangsung dina akhir abad ka-XNUMX SM sareng sadaya tempat ieu mimiti dikawasa ku peradaban Dilmun. Pikeun sababaraha lami waktos padumukan anu paling penting anu karajaan nyaéta Gerrha sareng dina sababaraha waktos aya perang anu cukup ngarusak. Basisir didominasi ku karajaan mangsa sareng ku sabab kitu disebat Teluk Persia.

Kota sareng nagara-nagara Teluk Persia

Teluk Pérsia

Hayu urang tingali mana nagara sareng kota anu paling terkenal di tempat ieu. Sedengkeun pikeun nagara-nagara, nagara-nagara ieu mangrupikeun bagian tina Teluk Persia: Turki, Suriah, Yordania, Irak, Kuwait, Arab Saudi, Bahrain, Uni Émirat Arab, Yaman, Iran, sareng Oman.

Kaseueuran kota ngagaduhan ciri anu khusus sabab nampilkeun bentuk géologis anu unik sareng ampir seueur diantarana gaduh setoran minyak ageung. Arab Saudi mangrupikeun Lawu basa sareng sadaya kebon Arab anu aya di tempat ieu. Éta ogé dianggap salah sahiji tempat anu tanggung jawab pikeun ngahasilkeun minyak pangageungna di dunya.

Qatar mendasar ékonomi na hébat dina perikanan sareng ngumpulkeun mutiara. Ieu dugi ka aranjeunna mendakan kebon minyak ageung anu aya di tempat-tempat ieu. Sakali aranjeunna mendakan kebon minyak, aranjeunna ngajantenkeun ieu sumber pendapatan utama pikeun nagara.

Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan nagara sapertos Kuwait anu ngagaduhan ékonomi anu kaya atanapi lapangan minyak kalayan kapasitas sakitar 94 milyar tong minyak. Ieu ngagaduhan kualitas salaku cadangan énergi sareng salaku sumber penghasilan pikeun nagara. Daérah sanés anu katelah Bahrain Mangrupikeun ékonomi anu parantos tiasa dimodérisasi berkat operasina dumasar kana minyak. Modernisasi parantos kéngingkeun nagara boh pikeun jalma-jalma anu cicing di tempat-tempat ieu kusabab kanaékan penghasilan tina penjualan minyak.

Uni Émirat Arab, Iran, Irak, Oman ngagaduhan sawah minyak anu mangrupikeun sumber ékonomi dasar sareng penting.

Biodiversitas Teluk Persia

kacilakaan minyak

Saperti dina blog ieu anu kapentingan tempat mangrupikeun bagian alami, urang bade fokus kana kaanekaragaman hayati Teluk Persia. Urang bade ngabagi keanekaragaman hayati ieu kana flora sareng fauna.

Kahirupan di tempat-tempat ieu lumayan rupa-rupa kusabab sebaran geografis anu tinggi anu dipibanda. Sababaraha spésiés pangpentingna fauna di lingkungan laut parantos dipendakan di Teluk Persia. Éta ogé kedah dicatet yén sababaraha spésiés flora laut sareng fauna anu megah parantos di punah atanapi ngalaman résiko lingkungan anu serius. Ieu disababkeun ku kagiatan ékonomi anu diturunkeun tina panggunaan minyak.

Ti batu karang dugi ka dugong, tempat ieu ngagaduhan kaanekaragaman hayati anu ageung sabab ngagaduhan seueur habitat pikeun seueur spésiés anu silih gumantung hirup. Margasatwa dibahayakeun ku faktor global sapertos lalawora lokal sareng daérah. Kaseueuran polusi anu dihasilkeun ku kagiatan minyak asalna tina kapal. Produksi polusi ku manusa kaitung mangrupikeun sumber polusi kadua anu paling umum. Masalah utama kontaminasi ieu éta mangrupikeun karuksakan sareng fragméntasi habitat alam tina sababaraha spésiés flora sareng fauna.

Sedengkeun pikeun flora, éta henteu lega pisan di sababaraha bagéan tapi unik sareng pikaresepeun. Ieu ngandung harti yén aya seueur spésiés endemik di daérah ieu. Masalah utama anu mangaruhan flora nyaéta tumpahan minyak konstan. Salaku hasil tina polusi ieu, bencana sareng dégradasi ékosistem sareng habitat anu ngadukung vegetasi kajantenan.

Pentingna sareng panasaran

Sapertos anu diarepkeun, pentingna ékonomi anu hébat dina Teluk Persia nyaéta kusabab cadangan minyak di daérah ieu. Hatur nuhun kana cadangan minyak ieu, parantos aya kamekaran ékonomi sareng demografi anu pernah aya. Kedah diémutan yén nagara-nagara anu kalebet kana Teluk Pérsia nyayogikeun sakitar 40% ékspor minyak bumi dunya sareng sakitar 15% ékspor produk minyak bumi.

Sedengkeun pikeun panasaran, kami gaduh sababaraha hal ieu:

  • Kusabab panggunaan minyak anu teu terkendali, émisi gas rumah kaca ningkat sareng, upami henteu aranjeunna turun dina akhir abad ka, kanaékan suhu di tempat ieu sahingga teluk janten daérah anu ampir teu tiasa huni.
  • Di Teluk Pérsia aya tempat anu dianggap paling haneut dina hal laut sareng tiasa ngahontal suhu nepi ka 64 derajat dina usum panas.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Teluk Persia sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.